středa 17. března 2010

Zajímavé hudební tipy: Saltillo - Ganglion [2006]


Housle. Klavír. Ruch. A najednou hromada samplů. Sekané beaty. A pak zase mluvené slovo. Nejrůznější zahraniční hudební blogy se nestydí popisovat tuhle desku přívlastky typu "nejvyšší úroveň triphopu". Máme se bát? Ne.

Za pseudonymem Saltillo se skrývá multiinstrumentalista Menton J. Matthews III. Podle oficiálních zdrojů hraje tento chicagský muzikant na cello, violu, housle, kytaru, bubny, klavír a baskytaru. Dámský vokál obstarává zpěvačka Sarah Matthews, ale mám dojem, že zde přiložilo ruce k dílu mnohem víc lidí, než Google našel :) Stejně jako u novějších desek The Gathering, Massive Attack nebo Portishead, i zde je hranice mezi orchestrálními až soundtrackovými plochami a fragmenty moderní experimentální elektroniky často velmi nejasná. To však vůbec není na škodu, atmosféra nahrávky tím jen graduje. Smyčce v kombinaci se samply a "praskáním gramofonové desky" zní dokonale, obohacují je navíc i nejrůznější vokální složky. Tato deska je velmi netradiční, ale myslím, že "highest level" to rozhodně bude. Ať už triphopu nebo čehokoli jiného. Směle do toho.

"Such a lovely melodies running through my head. Let me play it for you." Některé písničky jsou zároveň odkazy na youtube, ochutnávka musí být.


Tracklist:

01. A Necessary End
02. Giving In
03. Remember Me?
04. A Simple Test
05. A Hair on the Head of John the Baptist
06. Blood and Milk
07. The Opening
08. Backyard Pond
09. Grafting
10. Praise
11. I'm on the Wrong Side
12. 002 F#m

http://www.last.fm/music/Saltillo
tags: trip hop, electronic, neoclassical, experimental

2 komentáře: