pondělí 2. srpna 2010

.jak si vytvořit fakt hustej blog?

Mít úspěšný blogísek je i ve stínu sociálních sítí značná výhoda. Jste-li schopni poutavě a srozumitelně prezentovat své názory, máte šanci k sobě přitáhnout podobně smýšlející lidi a nechat se inspirovat jejich komentáři. Návodů, jak vytvořit zajímavý blog, jsou plné internety. Pojďme se pro změnu podívat, co je opravdu, ale opravdu důležité!

.téma: sarkasmus, make-up či Widle?
Základem je mít určité téma, kterému rozumíte. Je jedno, zda jste mladistvé emo, blbá blondýna, přihřátý módní maniak nebo linuxová žena, své fanoušky si na internetu může najít každý. Je ale potřeba mít svůj specifický styl. Budete-li každou druhou středu zveřejňovat odstavec o tom, jak je svět zlý, Windowsy padají a váš idol vás už zase nepozdravil, může se úspěšně rozjetý blog změnit v osamělou ruinu. Ano, samozřejmě lze psát i o tom, jak být ideálním gothem, jaké černé nebo černé oční stíny zvolit a které hřbitovy doporučujete k rozjímání, ale u všech těchto diskutabilních témat doporučuji nadhled, ironii a sarkasmus. Čtenář, kterému váš životní styl nesedí, se může aspoň zasmát. Na vybrečení si vemte papírový kapesníček, pardon, deníček.


.cože, číst delší text? ale no tak!
Pište často, čtenáře to bude motivovat, aby si váš blog přidali do čtečky. Delší texty dělte do odstavců, doplňte je podnadpisy, připojujte obrázky (vlastní fotky jsou samozřejmě lepší). Nezapomeňte na výstižný nadpis. Podceňovanou součástí bývá také perex, v němž máte možnost naznačit nosnou myšlenku textu - čtenář ho totiž přelétne očima a pokud nenajde nic zajímavého, prostě odchází. Čtenáři webu jsou vůbec verbež. Klikají hlavně na bulvárně znějící titulky a většinu textů vůbec nedočtou do konce, tedy pokud autora platonicky nemilují.

.hlavně ne blikací gify. dík
Mimochodem, těmi "obrázky", které doporučuji vnořit do textu, NEJSOU blikací gify. Blikání je otravné a evokuje reklamy. Také se prosím vyhněte písmu COMIC SANS MS, je strašně škaredé a nemám ho rád. Je jedno, zda si zvolíte písmo patkové (údajně působí v textu lépe) nebo bezpatkové (mám ho radši pro jeho nezničitelnou jednoduchost), ale zvolte si nějaké klidné barvy, na které se dá koukat a všechny prvky jako nadpisy, barvu odkazů atd. vzájemně slaďte. Geniální text na zběsile blikajícím růžovém blogísku snadno zapadne, páč lidi se leknou. Není také od věci psát spisovně a bez wypatlátoru!

.originalita, woe
Ze všeho nejdůležitější je, aby váš blog čtenáře zaujal - tedy aby byl něčím originální. Sloupky zkopírovaného textu nikoho nedostanete. Osobně jsem hodně vysazená na hrátky s češtinou - pokud někdo píše hravě a vtipně, mám sklon vyhledávat jeho blog častěji. Když jste schopni dobře psát a používat nějaký ten humor, můžete si klidně dovolit být online úplnej magor. Chcete příklady opravdu originálních blogů? Na Fajnblogu vám budou uděleny rady, jak správně balit ženy. Ofca vás ve strhujících záznamech ze života seznámí se svým černým kolem, židovským kamarádem a plesnivým chlebem. A geniální Jesisem postavila na radách do života dokonce celý blog. Pokud nevíte, jak nakupovat boty a bojíte se bojlerů, vřele doporučuji!

8 komentářů:

  1. Já patřím k těm, kteří tě platonicky milují, protože co článek, to skvost. Vážně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. už dlouho sním o fakt hustým blogu... škoda že ten můj je tak řidkej :)

    OdpovědětVymazat
  3. @lelkoun ochoch, dekuji pekne! platonickych lasek neni nikdy dost *potesene chrochta*

    @apin ale no tak, ty se ctes taky dobre, i kdyz nejsi hustodemonsky makromagor ;)

    OdpovědětVymazat
  4. WoE Co tO MeLeSh, DyT Ty wIdLe pAdAy yAk zRaLyYy hRuShKy.. =D. a tA MaRzKa mE ZaSe nEpOzDrAwIa wOe, SwEt yE TaKoWaAa sWiNe O_o SmUtNiIiIiIiIiIiM!!!!!!!!!!!! :((((((((((((((((((((

    :D Moc pěkné :D Já mám třeba blog na to abych si zanadával, a je mi celkem jedno, kdo ho čte a nečte =)) Třeba font COMIC SANS MS se mně osobně líbí, ale na dlouhé texty se nehodí. Na nadipsy budiž =)

    OdpovědětVymazat
  5. @valerius ja ho vasnive nesnasim, asi nejaka osobni averze, protoze mi prijde naduzivan :D

    tO yE nWrmAaLniiii Em0 w3b W03!! 1337 h4xx0r :D

    OdpovědětVymazat
  6. Udělal jsem to tak, že sice možnost přidat RSS nějaká asi existuje, ale ze svého pohledu jsem ji nějak zvlášť nepodpořil.

    Je dobré, že na některých počítačích se prostě nastavení "Nesledovat moje přístupy" k deníku neudrží - takže vím, že počet návštěv je zkreslený, a tím pádem mě to přestává zajímat. To, že se tam nějací lidé stále v malém počtu objevují, se dá přičíst tomu, že, náhoda je blbec, je to téma - vyjádřené názvem programu nebo jinak, zrovna zajímá.

    Ale není to úplně stejné, jako když, jak napsal Vlasta Ott Járu Cimrmana nezajímá, jestli mu jeho deník někdo čte. :-) Někteří z těch, kteří už si dali tu práci, a napsali (negativní) poznámku, se chytli do pasti svého vlastního oka.

    Při počtu návštěvníků rovnajícím se absolutní nule půjde o vysvobození - nebude nutné něco dalšího přidávat, život půjde dál svou cestou...

    OdpovědětVymazat
  7. Jak si udělám tu rubriku aby byla třeba vybarvená zeleně atd ? Jak si to vzhledově upravim . DÍky :)

    OdpovědětVymazat
  8. ....já taky platonicky miluji....ale nevím koho...

    OdpovědětVymazat