pátek 9. dubna 2010

Live Easy Debian: záložní svět v kapse

Vlastně ani nevím, proč jsem začala hledat zrovna Live CD Debianu. Tato rozšířená linuxová distribuce, která patří mezi nejstarší vůbec, totiž ve své původní podobě žádnou živou verzi nenabízí. Nicméně, pokud zagooglíte, narazíte na zajímavou variantu Live Easy Debian, jehož tvůrcem je Čech.

Je tu další pátek a s ním druhý díl mého komicky-naučného seriálu :) Live Easy Debian je linuxová distribuce, která se primárně nabízí jako záložní systém dostupný na flash disku. Jako jeden z hlavních kladů uvádí možnost trvalého uložení uživatelských dat v adresáři /home, která jsou po dalším spuštění opět k dispozici. Musím říct, že tohle smysluplné a logické využití prostoru na větší flashce mě nadchlo, protože nabízí možnost mít na disku plně funkční uživatelské prostředí i se staženými soubory a prakticky kdekoli nabootovat a pracovat. Pochopitelně, že to už "mají" i někde jinde, prý existuje i podobná funkcionalitka pro Ubuntu, ale zatím jsem ji nezkoušela.

A jak se cítí zážitkuchtivý uživatel po nabootování LED? Startuje-li na starším kousku hardwaru, bude potěšen. Systém obsahuje nenáročné prostředí LXDE a jeho reakce jsou tedy velmi pohotové. Samozřejmě to poznáte na vzhledu - neurazí, ale žádné efektní vychytávky nečekejte. Ale jak víme, u hlubších vztahů na samotném obalu tolik nezáleží :)



Live Easy Debian je postaven na vývojové větvi testing a vyznačuje se rozsáhlou podporou hardwaru. Prostředí je díky autorovi Marku Kočvarovi lokalizováno do češtiny (až na pár detailů). Propojil jej jednoduchou filozofií "na každý úkol jeden program", což eliminuje výskyt všech těch kravin, které nikdy nepoužijete. Na druhou stranu to vede k tomu, že máte například pro úpravu obrazu k dispozici pouze Open Office Draw, což člověku může nabourat jeho léta nehybné, zatuchlé návyky. Fail!

S tím souvisí i moje drobné dobrodrůžo při snaze poskytnout screenshoty k tomuto článku :) Po zjištění faktu, že tlačítko Printscreen neprintscreenuje, jsem se zcela ubunťácky vrhla do menu, abych zjistila, zda tam náhodou není nějaký nástroj pro snímání obrazovky. Nebyl. Ale jak jsem již kdysi uvedla ve svém úplně prvním vstupu, UTFG N00B! Internet nabízí spoustu informací na téma jak udělat v linuxu screenshot. Pomáhá mi prográmek scrot. Během pár sekund se pomocí aptitude nainstaluje (USB flashka instalaci dovoluje, skvěle) a snímky obrazovky sejmu pouze odentrováním příkazu scrot, který ukládá výsledek automaticky v .png do /home. Sice to znamená, že na každém obrázku budu prostě mít terminál, ale zároveň to rychle řeší problém.



Vzhled a chování systému k uživateli jsou od Ubuntu mírně odlišné, řekla bych standardně debianovské :) Vzhledem k tomu, že mám v zaměstnání k dispozici cosi trošku podobného, neměla jsem s ovládáním žádné problémy. Najdete zde webový prohlížeč Iceweasel - fork Firefoxu, zařazený do distribuce po vyvrcholení sporu mezi vývojáři Debianu a Mozillou. Iceweasel je s FF plně kompatibilní, ale neměl by obsahovat proprietární moduly. K dispozici je přehrávač VLC player, IM klient Pidgin a kromě Open Office nástrojů také jednoduchý textový editor Leafpad, který mi nostalgicky připomněl notepad ve widlích. Autor živé distribuce na plochu umístil také dvě ikonky pro ty, kdo by si po spuštění potřebovali nainstalovat microsoftí fonty a Adobe Flash.

Funkce trvalého ukládání dat je defaultně aktivní. V kořenovém adresáři se nachází archiv .gz, do něhož se při vypnutí ukládá celý obsah domovského adresáře a po startu se opět zpřístupní. Je to šikovné. A Network Manager si pamatuje i heslo k wi-fi. Co LED nezvládá ani neslibuje, je ukládání nainstalovaných programů, jako je právě zmíněný scrot, no... evidentně se neinstaloval do /home :)

V Live Easy Debianu platí více než v kdejakém jiném livku, že UTFG a terminál rulezz. I když je prostředí jednoduché a jakoby podobné Windows, právě kvůli chybějícím znalostem a proprietárnímu software po startu může být BFU uživatel v pasti. Jako záložní systém na flashku mi to ovšem přijde luxusní. Závěrečné hodnocení tedy bude záležet na tom, z jakého úhlu se člověk podívá.

Verdikt: Začátečník si půl tučňáka odstraní, profík naopak přidá.

1 komentář:

  1. Ukladani rootovskeho svazku a s tim i doinstalovanych programu: http://net.mgo.opava.cz/content/view/96/54/

    OdpovědětVymazat