úterý 13. července 2010

.jak poznat ajtý ženu v přirozeném prostředí?

Milí čtenáři, ráda bych vám poděkovala za velmi zajímavé reakce na poslední články! Člověk se dozví i to co nechtěl, tedy hlavně to... Kromě jablka z Cupertina jste ovšem nakousli i další zajímavé téma současnosti: Jak se vlastně pozná takový ajťák? A nedejbože ajťačka? Ano, určité standardy nám nastavil známý seriál IT Crowd, ale nejsou dnešní nerdi zas o kousek dál?
Definice nerda, geeka, ajtý zla a dalších známých druhů se postupem času mění podle toho, jak si na tyto exotické formy života zvyká naše společnost. Před deseti lety byli průměrní nerdi mnohem nerdovatější, než rádoby IN nerdi dnešní doby, kterým ve světle nových zábavných seriálů nezbývá nic, než všechny své úchylky oprášit a pokusit se jim zasmát. Zkuste říct průměrnému uživateli do telefonu "Zkoušel jste ten router restartovat?". Ať už to můžete myslet jakkoli dobře, jsou lidé, kteří to pochopí jako provokaci (evidentně nepochopili ten seriál!) (nehledě na to, že restart routeru je někdy skutečně užitečná věc!). Dnes už se ani tak nesetkáte se sběrateli komiksů a postaviček, ale spíše narazíte na sběratele technologických hračiček, pekelných vtipů a zkušeností s milionem linuxových distribucí.

Na druhou stranu, jsou i široce rozšířené pověry, které se zakládají (nedejbože) i na pravdě. Počítačový nadšenec obvykle nemá přítelkyni; je totiž často nesmělý, poněkud společensky mimo anebo prostě přes tu horu drátů a kódů nemá na ženské čas (což je často maskování bodu č. 1). Samozřejmě, zase se jich tolik nezastávejme, někdy to prostě můžou být úplní magoři. Znám ale i takové, kteří už několik let žijí ve šťastném vztahu, takže nerd samotář už rozhodně není pravidlem.

Chcete-li si s nimi vážněji pohovořit v jejich kabely, terminály a servery zaplevelených norách, připravte se, že budete muset obsáhnout základní znalosti Červeného trpaslíka, mít tušení, co je BIOS a síťová karta a znát odpověď na základní otázku vesmíru, života a vůbec. Jste-li žena a něco od nich potřebujete, samozřejmě vám asi stačí vzít si krátkou sukýnku, ale osobně doporučuji radši tu předchozí větu.



Jak bychom tedy teoreticky mohli rozpoznat ajtý ženu?
  1. Neztotožňuje "ty internety" s "modrým éčkem". Ačkoli jsem skutečnou ajtý ženu zatím neviděla, prý existují - a zcela jistě používají alternativní prohlížeče. Těmi mohou být nejznámější Opera a Firefox, ale klidně i Chrome, Chromium, Konqueror, Midori, Dillo, Lynx... Už přítomnost ikonky FF na ploše vaší idolky naznačuje, že existuje naděje! A to je teprve začátek.
  2. Ví, že ty čudlíky na bedně počítače mají svou úlohu. Kromě "clicking, double clicking, sending e-mails, deleting e-mails" ví i o tamté krabici pod stolem, tuší, co do ní má napícháno za čudlíky, ví, kam tyto čudlíky dál vedou a v případě potřeby vám i poradí, k čemu je tam ta hranatá díra. Umí vyndat CD ze zavřené mechaniky, zformátovat disk a restartovat PC z příkazového řádku. Umí googlit, pokud něco nejde, jak má. Na vyšším levelu vám během 0.5 - 4 h nainstaluje operační systém (dle výběru ;)).
  3. Vedle zrcátka a kartáče na vlasy má šroubovák. Dokáže vyndat z počítače např. HDD nebo DVD mechaniku a bez problému ji zapojit jinam. Počítač je totiž v podstatě celkem jednoduchá skládačka. Vytrhávat ze základní desky procesory a paměti budeme ale až v nejvyšším levelu, to nezvládne každý :) Ajtý žena také podle mých poznámek z praxe většinou zašroubovává skříň jen na dva šroubky, stejně jako ajtý muž. Ví totiž, že tam za chvíli poleze zas.
  4. Má excentrické záliby. Stejně jako existují nerdi mužského pohlaví, kteří sbírají komiksy, hračky z kindrvajec nebo mají všechny horizontální plochy v bytě zaskládané postavičkami z Warhammeru, má i nerdí žena své úchylky. Na internetu zpravidla nenakupuje kabelky, ale staré knížky a kousky počítačů. Spíš než v obchodním centru při honbě za slevami ji potkáte na srazu zkrvavených zombíků nebo lidí s dřevěnými meči. Přátelé ji obvykle láskyplně nazývají úchylem. Zřejmě nemá takovou fixaci na elektronické hračky, jako mužští kolegové, ale počítače, nojbuky a foťáky ji fascinují. Někdy má svůj blog, v lepších případech i vlastní web, v nejlepších vlastní doménu :)
  5. Je přirozeně zvídavá. Skoro jako invalida Karásek. Čte RSSka stopadesáti zajímavých blogů, sleduje všechny novinky týkající se jejích oblíbených aplikací a zpravidla ví, že nejen Windows živ je člověk. Je zaregistrovaná na kdejaké onlajnové chujovině včetně Gmailu, Last.fm a Wikipedie, ale jelikož má času málo, dost si vybírá, o čem bude dnes spamovat. Pamatuje si doby, kdy byla na výsluní diskusní fóra, takže blejskavým facebookovým AJAXem ji neoslníte, ať ho leštíte sebevíc. Pokud vám během vteřiny vyklopí názvy šesti linuxových distribucí, kupte jí k vánocům plyšového tučňáka.
  6. Stejně jako ajtý muži, i ajtý ženy bývají někdy poněkud nesmělé, ale vzhledem k tomu, že soudobá společnost považuje ženu stále za ten pasivní až neschopný článek, který je "prostě sbalen", asi stačí krátká sukně, tričko s RTFM a děsná bezmoc s nastavením toho rojtru (nebo tak nějak... jak by mohla třeba právě vás sbalit žena s použitím rojtru? ne? tak nojbuku?). Pokud jste však cynická kreatura, která by si radši ručky ukousala, než házet po chlapcích (ženách) bezmocné či lascivní pohledy, litujeme - ale asi se o vás druhá pohlaví nepoperou... Rozhodně však pomůže koupit si další počítač a pak všem tvrdit, že přes tu horu drátů a kódů nemáte na chlapy/ženské čas.

11 komentářů:

  1. Och :-) Krásně napsáno. Úchyl vpřed!

    OdpovědětVymazat
  2. "Vytrhávat ze základní desky procesory a paměti budeme ale až v nejvyšším levelu, to nezvládne každý"
    No... výměnu paměti podle mě taky zvládne i na levelu -1, tam není co pokazit... A na výměně procesoru je nejtěžší sundat a nasadit chladič. A pokud zvládne tohle, v klidu může měnit kdykoliv celou desku =D

    Tak a teď nevím, zda ajťák jsem, či nejsem.
    Červený trpaslík mě nikdy moc nebavil... Ale odpověď na základní otázku vesmíru, života a vůbec znám =))
    Šroubky na pc. Já tam mám takové ty, co se dají vyšroubovat rukou. Zavřené ho mít musím, mám malou sestřičku a kdyby se v něm začala šťourat... :D
    Sbírání věcí, kruci tady jsem úplně nenerdský... Fakt nesbírám nic =)
    Šest linuxových distribucí... Arch, Ubuntu, Debian, Mandriva, Gentoo, Slax, Sabayon, Suse, Fedora... ale plyšového tučňáka nechci :D Virtuálně mi stačí v pc =))
    A co se navazování vztahů týče, tam jsem zase úplně nenerdský, nemám s tím problém... i když jsem před několika lety míval, pravda =))
    Když to tak po sobě čtu, asi jsem něco jako půlajťák =)

    OdpovědětVymazat
  3. moje kolegyně v práci první dva body splňují a to si nejsem jist, jestli to budou čistokrevné ajťačky, protože s tím ostatním si nejsem tak jistý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já znám jednu programátorku a jednu "ajťačku", která se stará o nějaké databázové záležitosti. A možná další, o kterých to nevím. Ale ajťačky v tomhle nerdském smyslu to asi vyloženě nejsou :-). Tady je asi otázka pohledu na ajťačky, které dělají profesi z oblasti IT (což je hodně široký pojem a často prolnutý do specifických oborů), nebo jsou to geek girls, nerd girls a vůbec tyhle rionky, které se vrtají v počítacích hračkách prostě proto, že je to baví. Samozřejmě mezi nimi není ostrá hranice. Spíš taková hodně široká čmouha v duhových barvách :-). No a pak znám pár IT děvčat ze školy. Ono jich tam taky moc nebylo, pravda :-D. Jedna taková teď psala nástroj pro stavbu a simulaci jízdy horské dráhy v OpenGL jako bakuli :-).

    OdpovědětVymazat
  5. hmhm, ja nevim, jestli bych spadala do toho pojmu plne. bakalare nemam, ani zadnou oficialni skolu v tomhle smeru. mam jenom urcitou praxi a vlastni uchylny zajem o tyhle veci. je fakt, ze vsechny ty podminky, co jsem tam vypsala, splnuju. ale jestli to fakt znamena, ze jsem ajty, to netusim. jak nekdo vtipne poznamenal na twytru, "dneska je geek girl kazda prekladatelka, co umi delat s open office". takze hmpf. je to jen sranda!

    OdpovědětVymazat
  6. To je hustý! =D
    Iva Amanda L.

    OdpovědětVymazat
  7. Jedním slovem: "skvělé"! Žít s takouvou ájtý ženou, ušetřil bych si sopoustu práce a nervů. (=

    OdpovědětVymazat
  8. Vyborny clanek, velmi zlepsil mou dnesni pesimistickou naladu :)
    Akorat si nejsem jista, jestli jsem podle tvych bodu rozpoznatelna ajtacka, asi se dobre maskuju :)

    - pouzivam operu ci elinks
    - ale jo, kdyz na to prijde, tak to zvladnu levou zadni, akorat me to nebavi, takze kdyz je po ruce nekdo ochotny, tak rada vyuziju jeho sluzeb :)
    - dilnu mam tam, kde maji normalni domacnosti pribory a case nezasroubovavam vubec :)
    - mam excentrickou zalibu ve sbirani retro bot (vlastne jakychkoli bot), satu a kabelek, mam toho doma tuny a s velkym nadsenim to vsechno nosim :) Na sve elektronicke hracky jsem velmi citove fixovana, vsechny maji (zenska) jmena. Zatim jsem jen u toho blogu, ktery pisu ze vseho nejvic asi sama pro sebe nez pro nejakou konkretni cilovku :)
    - bod 5 sedi bezvyhradne
    - se socializaci a komunikaci nemam problem stejne jako s nosenim tech kratkych sukni. Nikoli jako prostredku k ziskani nejake rady jako spis soucast "klamani telem" :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mitsuki: Děkuji, jsem potěšena! Dobrá práce :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hojte, tak jsem si přečetla ten článek, poslední dobou hledám všechyn články o "ajťácích/ajťačkách" protože se u nich skvěle bavím. Na IT střední se teprve chystám, ale musím říct, že většina bodů na mě v smyslu humoru sedí :-D Zvláť to zavalení dráty, abych mohla říkat, že nemám čas na kluky :-D
    Jinka, kdyby jste věděli o nějakých podobných dalších článcích, kde lidi "specifikují" ajťáky, dejte mi vědět, ráda se zase pobavím :-D
    Krásný den všem,
    Anonymka

    OdpovědětVymazat