středa 9. června 2010

.proč jsem si vlastně tehdy nesehnala ty wokna?

Nedávno jsem se bavila s kamarádem o tom, jak se mi vlastně stalo, že funguji v linuxovém prostředí a vůbec mi to nevadí, ba co dím, fakt mě to baví. Nadhodil přitom zajímavou otázku: Proč sis tedy zase nestáhla ty Windows, když ses i po úmrtí těch původních XP dostala k netu?

Člověk se kolikrát zamyslí nad zcela banální a logickou otázkou a zjistí, že neví, co by řekl. A to normálně okecám skoro všechno. Pohroužila jsem se tedy do úvah, které se později transformovaly v deset skvělých věcí, které by mi na Windows fakt chyběly.

Po počátečním ubuntu-nadšení jsem uvažovala samozřejmě i nad tím, jestli to náhodou nemám jen "na chvíli" - na netu se přece všude dočtete, jak se různé lamy k Linuxu dostaly, měsíc ho chválily a pak si pokořeně crackly Vistu, dštíc oheň a síru na příkazový řádek, nefunkční oblíbený kousek HW i plyšového tučňáka.

Přiznávám, že nefunkční oblíbený kousek HW tu mám. Zároveň si ale uvědomuji, že už dřív jsem uvažovala nad možností vyzkoušet nějaký ten "exotický operační systém", ale nějak nebyl čas. Až do chvíle, než mi zdechl systémový disk. A pak se to prostě nějak stalo. Windfinder to považuje za projev elity, mně to přijde prostě jen vtipné :)


A těch deset věcí? Zde následují (srovnat mohu pouze s XP, protože s vyššími verzemi Windows jsem už skoro nepracovala, příznivci žhavých newz z redmondských stájí mě tedy omluví):

  1. Ohleduplné chování ke staršímu HW - nevím o ničem jiném, co by za 10 vteřin nastartovalo a dokázalo se vypnout, než si nazuju boty a hodím klíče do tašky. Na XP jsem si musela deaktivovat všechny efekty, aby se s tím dalo nějak pracovat - u Linuxu jsem to absolutně nemusela řešit.
  2. Virtuální plochy - samozřejmě otázka preferencí. Miliarda prťavých nečitelných obdélníčků na spodní liště mě vždycky štvala (o protivném sdružování oken nemluvě), nyní ale používám čtyři plochy a limituje mě pouze paměť (což je dobré vědět ;)).
  3. Možnosti úprav vzhledu prostředí - už žádná 3, slovy TŘI barevná témata (hnusně modrá, stříbrná a divně zelená)! Fonty, průhlednost, libovolné barvičky v hexadecimálním formátu, jas a barevná sytost obrázku na ploše... každému, co jeho jest. Klidně i to KDE, když někdo chce (já nechci, ale to nevadí).
  4. Logický souborový systém - po prvním startu budete zmateně brejlit do adresářového stromu a fňukat, že nemáte disk C:, ale je to jen otázka zvyku. Ono je to tak poskládané z určitého důvodu a najednou vám to prostě začne strašně vyhovovat :)
  5. Instalace programů - dnes si už skoro nedokážu představit, že bych sháněla na každou blbost serial key a tahala pochybné .exe soubory z ruských prsatých webů :) V oficiálních repozitářích se najdou rozsáhlé programové balíky i hromada skvělých drobných prográmků pro specializované úkony, které běží třeba jen v textovém režimu (ano, tohle chápu jako výhodu, neb RAM není nikdy dost).
  6. Chování oken - některé věci mi učarovaly a ve Widlích mi pak vážně chyběly. Skvělá je možnost rolovat kolečkem myši v neaktivním okně. Anebo možnost tzv. "svinout" okno tak, že z něj zůstane vidět jen horní okraj s názvem. A možnost prostředním tlačítkem maximalizovat okno pouze na výšku. Tohle umíte?
  7. Bezpečné prostředí - díky propracovanému systému uživatelských práv a relativně nízké penetraci mezi uživateli je Linux v podstatě nenapadnutelný. Tvrzení, že viry pro něj neexistují, není tak docela pravdivé, ale jak víme, 99% škody si stejně způsobí BFU sám :(
  8. Kult - právě to, co možná lidi odrazuje (nutnost se učit, zbavovat se starých návyků, vyrovnat se s určitou odlišností), mi přijde hrozně zajímavé. Linux už dávno není jen ten příkazový řádek, je to velmi propracovaný moderní nástroj s mocnými možnostmi konfigurace a dokonce je to i pěkné na koukání. Stále je kolem něj ale určitá aura nedotknutelnosti, protože je to určitě "jen pro nerdy" a "nedaj se na tom pařit hry". Jsem snad nějakej nerd?! Talk nerdy to me :P
  9. Zajímavá a silná komunita - zejména u Ubuntu (tedy distribuce přímo určené pro lamy) je to velký klad. Díky fórům a UTFG jsem vyřešila většinu potíží a většina lidí je fakt ochotná.
  10. Ten příkazový řádek :) Ne, používat ho vlastně nemusíte. Lama-edition distribuce mívají všechny důležité věci dostupné i přes klikátko. Ale textový režim vám umožní provádět velmi rychle šikovné věci. Třeba instalace nového programu - s tím se přece nebudu klikat, když mám apt-get. Vkládání textu pouhým kliknutím na kolečko myši rovněž rulezz. Mimochodem, jak myslíte, že jsem zavřela tu miliardu terminálů na obrázku? Hádejte. A ne, myší to nebylo.

Takže tak nějak asi proto jsem si pak už nenainstalovala Windows. Ne, že bych nějak extra "prožívala" open source (ta filozofie mi přijde pěkná, ovšem značně idealistická) - ale na spoustu výše vyjmenovaných vlastností se strašně dobře zvyká. A ten pocit, že máte všechno legálně a můžete to případně i dotvářet (skoro jako Wikipedii, haha), vlastně taky není k zahození. I když většina z nás na žádný zdrojový kód nikdy nesáhne.

Linuxový desktop dnešní doby je ale rozhodně velmi použitelný a to i pro "běžného uživatele". Je to takový vcelku snadno udržovatelný píseček, na kterém si můžete stavět hrady nebo bábovičky a když jste fakt drsní, tak můžete dělat i tunely anebo si namlet vlastní písek! (na to sice zatím nemám, ale ta možnost tady prostě je :))


(napsáno: 14.4.2010, koncept textu smrděl v administraci blogu až dodnes, no snad vás pobavil)

42 komentářů:

  1. prostředním tlačítkem maximalizovat okno pouze na výšku
    - To jsem nevěděl =)
    A zavření terminálů tipuju:
    pkill gnome-terminal
    =)

    OdpovědětVymazat
  2. Více ruských prsatých webů! :-D

    Mno, co se týče práce s okny, resp. jejich chování atp., hodně jsem si zvykl na Gnome+Compiz. I když teď používám jako window manager Xmonad, což je filosoficky zase někde jinde. Nemá to klasická okýnka, se kterýma by se dalo tahat všude možně a pak se v tom nevyznat ;-). Okna jsou jako dlaždice umísťována automaticky do vybraného layoutu, přesně lícují, nepřekrývají se a vyplňují veškerý prostor. Ale je to dost flexibilní, takže si to člověk může rozložit podle svého (případně napsat vlastní layouty a jiné úchylárny v Haskellu). A dá se to kompletně ovládat klávesnicí :-).

    Když sednu doma k PC s Windows, tak si připadám strašně omezený. Sice mám těch pár oken (browser, hudba, IM atp) poskládáno tak, aby mi to co možná vyhovovalo, ale jinak je to v dnešní době takové fuj zastaralé.

    OdpovědětVymazat
  3. No, asi je na mně abych byl ten skeptičtější.

    1. ohleduplnost k HW, uznávám. Nevím jak jsou na tom v tomhle ohledu Win 7, ale dobrá.

    2. Virtuální plochy. Potřeba virtuálních ploch záleží na každém z nás. Obecně se dá říct, že BFU nepotřebuje mít mnoho oken otevřených a že poměrně velký počet aplikací je schovaný během svého běhu v tray-liště, a tak nás nijak neomezuje. Už hodně dlouho jsem se nesetkal s tím, že bych měl na liště málo místa. V browseru záložky, otevřených pár oken, grafický editor, FTP commander a to je tak všechno. Ostatní běží na pozadí. Nevidím důvod, proč brát virtuální plochy jako výhodu linuxu č. 2.

    3. Možnost úprav vzhledu prostředí.
    a) jedná se o věc ne příliš důležitou
    b) tuto možnost mají Windows také. Osobně nevidím na Windows nic škaredého, co by mne rozptylovalo nebo mi nevytvářelo "hezké prostředí" k práci. Neboť o to tu jde, počítač je prioritně pracovním nástrojem, až poté hřištěm pro hračičky...

    4. Logický souborový systém - Nepřijde mi být linuxový systém o nic více logičtější než Windowsácký. Myslím, že je to úplně jedno. Je to jen další novou věcí, kterou je třeba znát.

    5. Instalace programů. Záleží na uživateli, ale osobně instaluji program jednou za čas a nezabere mi to fůru času.

    6. Chování oken - ani zde nevidím opravdový pokrok. Ovládání gesty či klávesovými zkratkami je možné i ve Windows.

    7. Bezpečné prostředí - oblíbená písnička příznivců linuxu. První a nejdůležitější věc, která tvoří linux bezpečnějším prostředím než Windows je ta, že Windows je prakticky monopolem na poli operačních systémů. Používá ho prostě drtivá většina.
    Další věc je ta, že osobně jsem na Windowsech už hodně dlouho vira jen tak nechytil. Nechodím na pochybné stránky, používám antivir a firewall a neklikám na každý čudlítko co mi někde vyskočí. Prostě se chovám opatrně, a proto ani otázka bezpečnosti u mě příliš nerozhoduje ve volbě OS.

    8. Kult. Opět připomínám... Jsem uživatel, prostý jednoduchý polodementní uživatel, tak trochu grafik a webdesigner, který využívá svůj počítač pro kancelářskou práci. Domnívám se, že život jde mimo plastový krabice a mám-li se něco učit, budou to opravdové informace a schopnosti, ne jak si někde zvětšit nebo zmenšit okno nebo lištu. Nezajímá mě to, nepřináší mi to tolik jako to, co do toho vnesu.

    9. Komunita - nepotřebuji komunitu. Vše má fungovat snadno a rychle, intuitivně. Nepotřebuji tedy technickou podporu, která mi pomůže s řešením potíží. Já potíže nechci mít.

    10. Příkazový řádek - samozřejmě, že lze určitá distra ovládat jako ve Windows, ale smysl linuxu je být linuxem. A linux vzešel z Unixu a ten se ovládá výhradně příkazy.

    Co je tedy smyslem linuxu? Co je jeho raison detre? Dobře, je to hezká hračka, která by - pokud by před xx lety předběhla Windows - potencionálně mohla nahradit Windows, ovšem tak se nestalo a nyní je to jen pouhá alternativa. Většina lidí používá Windows a linux prostě není kompatibilní se svým okolím. Je pro nadšence, kteří se rádi v kompech hrabou a mají tak aspoň co na práci. Jistě, budete oponovat, ale přiznejte, že s 80% uživatelů linuxu je to přesně tak.

    Ačkoli systémy Windows od Win XP příliš dobrou reputaci neměly, nyní s Win 7 se vše mění a pro mě - jakožto BFU - je to skvělý hladce fungující systém a nevidím opravdový důvod proč přejít na cokoli jiného. Svoji kopii mám legální a taktéž zadarmo - MSDN. Ale principiálně je třeba podporovat vývoj a za systém - stejně jako za cokoli jiného - platit. Open-source je krásná myšlenka, ale prostě vždy bude v pozici alternativy.

    Můžete mě nazývat ignorantem a omezencem, což uživatelé linuxu rádi dělají, ale linux prostě není dělaný pro nenáročného funkcionalistického uživatele, tedy rozhodně není pro většinu. A většina udává směr. Linux je pro ostatní komplikací a neustálé řešení problémů prostě není smyslem OS. OS by nám měl umožnit pokud možno rychle a snadno pracovat s aplikacemi, toť vše. Není to smysl bytí, nástroj seberealizace ani kouzelný svět. Je to jen další posraná věc, která nám komplikuje život.

    Peace.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  4. svatá pravda. taky mám vymazlený compiz, bez kterého si svoji práci s počítačem nedokážu představit. Takové zprůhlednění nebo přehození barev je k nezaplacení, roztahování oken kolečkem myši je na velkých monitorech také velmi praktické (ani jsem netušil, že je to defaultní, já si vždycky všechno musím nastavit podle sebe a tohle možná vždycky jenom přejdu :)
    Na svém herním PC používám sedmičky a je to děs a hrůza! Už jsem je musel jednou reinstalovat a to je záležitost na celé odpoledne, než si všechno nastavím podle sebe, doinstaluju potřebné ovladače (že prej je v sedmičkách instalace ovladačů automatizovaná-prdlajs na vybraný hw musíte ovladač aktualizovat ručně) no a pak samozřejmě instalace ostatního balastu jako jsou antivir a firewall, po instalaci různých free a shareware zůstáva v registrech bordel, k instalaci her samozřejmě patří tuna protipirátských ochran a dodatečných nutností, bez kterých to nejde normálně spustit (beztak si všechny svoje originálky poctivě crackuju;)
    Šťastná to žena, že nepoužívá windows ;)

    OdpovědětVymazat
  5. apin: dekuji pekne :D
    PHATE: to je prave ta otazka uhlu pohledu, ty mas nejaky a ja mam dalsi :)
    mamuf: o tom sem cosi slysel, nebo snad si pamatuju i screenshot, tech zajimavych veci jsou tuny, jen mit tu chut a cas vsecko zkouset :P

    OdpovědětVymazat
  6. A jakýpak máš "úhel pohledu" Ty?

    "tech zajimavych veci jsou tuny, jen mit tu chut a cas vsecko zkouset :P"

    Myslím, že přesně o to tu totiž jde. Prostě mít a "vymazlený compiz"... Pro někoho to je zábava, ale pro většinu zbytečná komplikace. Prostě penguin no :-)

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  7. Rionka:
    Aha... no, proč by mě napadlo jednoduché řešení, když může být složité. Ale stejně, "pkill gnome-terminal" by ti je zavřelo všechny naráz =)

    Phate:
    ad 4: Co se souborového systému Linuxu týče, je propracovanější. Ve Win si nemountneš libovolný diskový oddíl do libovolného adresáře,to pokud vím, nejde. A takových věcí bude vícero, tohle je první blbina co mě napadla =D

    ad 5: No, je faktem, že pokud uživatel instaluje jednou za měsíc nějaký prográmek, není pro něj nějaká vážná časová ztráta vyhledání, stáhnutí a instalace programu. Ale apt-get (urpmi, pacman,...) je přece jen rychlejší =)

    ad 6: Možná to nastavit jde, leč například ta maximalice kolečkem pouze vertikálně podle mne taky nastavit nepůjde, ani kdyby se člověk rozkrájel. A pokud se bavíme o běžném Frantovi uživateli , ten si to těžko nastaví, Linux (tady konkrétně Gnome & Compiz) má tu výhodu, že to má tak pěkně nastavené od začátku =)

    ad 7: No, tak kdyby nic, pořád máš OS bržděný antivirem, což u Linuxu odpadá =)

    ad 9: To nechce nikdo... ale když se něco pos... ehm, pokazí, na Windows, dost často to končí reinstalací OS, protože po ruce není ta potvora podpora =)

    Jinak... když se podíváme na to jak eposunul linux na desktopech v %, tak jeho podíl roste. Čísla nevím, googlovat se mi to teď nechce =) A osobně si myslím, že za nějakých 10, 15 let by mohl na osobních počítačích konkurovat MS Windows... no uvidíme =)

    A co se compizu týče... nastavení primitivní a ovládání intuitivní =) Vymazlený může být i tvůj pes, a ovládání je jednoduché, že: Lehni, sedni, trhej... =D

    Fuj to jsem se rozepsal.

    OdpovědětVymazat
  8. ale notak... všichni víme, že PHATE dokáže okecávat a odsuzovat věc, kterou viděl akorát z rozjetýho rychlíku, ale přesto tě bude přesvědčovat o tom, že to zná nejlíp a že jeho názor je jediný a správný, ikdyž sám tuší, že nemá pravdu a mele nesmysly ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Valerius: Částečně máš pravdu, ale je třeba se soustředit na to, co je důležité a co ne.

    ad 4: Samozřejmě je pravda, že si nemountneš libovolný diskový oddíl do libovolného adresáře, ale ještě jsem nenarazil na situaci, kdy bych to potřeboval a vlastně mě taková potencionální situace ani nenapadá. Takže jako důvod k přejití na Linux to asi nepostačí.

    ad 5: Opět, vím které aplikace potřebuji, nezkouším žádné jiné, nemrhám časem a prostě na nich pracuji. Takže jako důvod k přejití na Linux to asi nepostačí.

    ad 6: Pokud si bavíme o BFU, ten sotva ví, že lze klikat kolečkem, natož aby využíval maximalizaci kolečkem. Takže jako důvod k přejití na Linux to asi nepostačí.

    ad 7: Pokud by většina uživatelů používala Linux, byl by antivir nutný i pro něj. Viry jsou prostě nutné zlo. A co se týče práce na počítači s antivirem, osobně nepozoruji výkonnostní pokles, neboť ani nestříhám video, ani nedělám HD grafiku apod. Prostě je mi to jedno. Takže jako důvod k přejití na Linux to asi nepostačí.

    ad 9: Shit happens, samozřejmě. Ale většinou kvůli nestandardní práci s počítačem, tj. zkoušení kravin, stahování svinstva apod. Pokud se nejedná o HW problém, z 90% to bývá způsobeno zabordelením.

    Podíl linuxu samozřejmě roste, ale stále to je prd ve vířivce, což je věc, která se ani ve větším časovém horizontu nezmění. Konkurovat Win může už teď, ale prostě není opravdu rozumný důvod proč ho používat jako BFU. Vývojáři, hračičky a IT proč ne, ale prostý uživatel ani náhodou...

    "Bože ty jedeš na Woknech?! OMFG! Ty seš ale lůůzr! Já se kolečkem na myši automaticky cracknu na interní síť NORADu a dole mi bliká fakt cool fialová ikonka s pingvínem!"

    Přejít na Linux? Prostě nevidím důvod.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  10. Milý Apine, zapoj svůj ostrovtip a řekni mi jediný dost dobrý důvod přoč přejít na Linux.

    Jako takový ho neodsuzuji, pro zasvěcené je určitě přínosem, ale nechápu šíření obecného názoru, že Linux je prostě nejlepší systém a měli by ho používat všichni a ten kdo ho nepoužívá, je "lůzr"... To je prostě blbost. Windows je kvalitní systém, který je navržen pro běžného uživatele. A to jsem měl na mysli.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  11. Phate, kdybych u toho:

    "Bože ty jedeš na Woknech?! OMFG! Ty seš al...

    nepadl smíchy pod stůl, tak bych ti za to asi měl chuť nakopat pozadí :D

    Ale jinak v podstatě souhlasím... člověka, který si umí udržet čisté Windows a má je legálně zaplacené, nic k přechodu nenutí =) resp nemotivuje =)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak se tu, kluci, nehádejte. Roztrhejte si občanky a jděte spolu na pivo :-D.

    NTFS umí připojovat další oddíly do adresářů, ale standardně se to nepoužívá, nejsou na to klikátka a běžně to nikdo nepotřebuje. Nicméně to jde, jsou na to nějaké příkazy. Myslím, že schopnosti NTFS jsou obrovské, ale ten systém jich používá jen část. To jen tak na okraj, pro uvedení věcí na pravou míru :-).

    Jen si tu, probůh, nenuťte navzájem operační systémy. Já jsem vyrostl na Windows, a i když jsem si s linuxem dřív hrál, vždycky to skončilo jeho smazáním. Windows pro mě vždy byly standard se vším všudy. No, pak jsem začal pracovat v jedné firmě, kde každý z nás měl něco. Já měl Windows a kolegové Ubuntu a MacBook (s Mac OS X samozřejmě). To vám najednou člověk objeví úplně nový svět, když konečně vidí Maca v praxi a může si o tom pokecat. Rád bych si pořídil MacBook, chtěl bych si to osahat.

    Ale je pravda, že já jsem hračička, i když už na to nemám tolik času. Nicméně důkazem budiž to, že jsem na pracovním notebooku po roce vyměnil Vistu za Ubuntu a jsem výrazně spokojenější. To hlavně proto, že pro mou práci je linuxový systém skutečně vhodnější. Řada nástrojů je nativní (i když většina toho je Java) a příkazová řádka linuxu (resp. bash) je s tím krámem na Windows nesrovnatelná. Ale to je tak, že já tyhle vlastnosti využiju a ocením. A opravdu v tom systému dělám jen specifické činnosti. Při práci opravdu nehraju hry, nesleduju video a podobně. Jen tu hudbu pouštím, ale s tím větší potíže nejsou. Kromě pracovních nástrojů (a audio přehrávače) používám tytéž programy jako na Windows, takže mi vcelku nic nechybí.

    Tak to byl takový příklad využití linuxu. Nebo spíš Ubuntu, protože řešit, že mi něco nefunguje, taky (pokudmožno) nechci. Jinak si dál myslím, že pro běžné lidi ten systém moc není, i když internetit se dá dneska na čemkoli. Současně se mi ale přestaly líbit Windows. Jsou pro mě už takové nezajímavé (ale mám je na domácím PC). Tak do třetice třeba někdy zkusím Maca a uvidím :-).

    OdpovědětVymazat
  13. no a myslim ze to by tak asi stacilo :) a kdyz rikam "ja mam jiny uhel pohledu", tak tim myslim ten popsany v clanku a samozrejme to neznamena, ze byste vy vsichni nemohli mit jiny :) tak to proste byva.

    Valerius: S tim pkillem mas pravdu, me lama.

    OdpovědětVymazat
  14. Valerius: Prečopak bys mi rád nakopal permanentně vertikální úsměv? Vždyť jsem hodnej!

    Mamuf: Pěknej cement. Já opravdu nepochybuji o tom, že Linux se na lecco hodí. Ale nemám rád postoj, který jsem se snažil prezentovat v minulém cementu "nepoužíváš linux, to seš teda vymaštěnej lůzr".

    Nechci se štelovat se systémem, abych ho měl "vymazlenej", to radši půjdu se slečnou do města. Protože počítač... je prostě pouhej nástroj, plechová pixla.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  15. rionka: Tvůj článek ale přímo ten úhel pohledu nevyjadřuje. Pouze říká, co Ti vše na Win chybí. Můžu se jen domýšlet, že považuješ za důležité mít svůj přístroj hezkej a abys v něm mohla shodit tucet oken za 0,14224 vteřiny, toť vše.

    Nikde v něm není napsáno proč tohle považuješ za důležitý, což je to jediný hledisko, který mě vlastně zajímá, ale to je asi stejně fuk :-)

    Ne, já vás docela chápu. Bejval jsem taky takovej a možná, že mě ve mě ještě trochu špetka hračkoidnosti zůstala :-P Ale principiálně to už příliš neuznávám, nevidím v tom smysl a už ani potěšení. Sice věřím, že pokrok je realizován právě těmito lidmi, kteří si rádi hrají, pro jednotlivce to však nepřináší nic než jen ohnutý záda. A to po BFU prostě nemůžete chtít.

    Asi jsem řekl všechno, co jsem chtěl říct. Teď půjdu zase smrdět jinam :-)

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  16. hehe :) tenhle blog pisu od sveho prechodu na linux, ale asi bych mela psat vic :) vite, ja jsem to tak docela nepriznala, ale ve skutecnosti pouzivam linux prave proto, ze se v nem da namlet vlastni pisek!

    mimochodem, take bych sla se slecnou do mesta. jenze me zadna nechce :P

    OdpovědětVymazat
  17. "mimochodem, take bych sla se slecnou do mesta. jenze me zadna nechce :P"

    Já jo! Jsem přece "16tiletá blondýnka" ;-D.

    OdpovědětVymazat
  18. @Mamuf: a ja jsem 56lety uchyl o_O

    OdpovědětVymazat
  19. To by mě zajímalo, co jsem pak já X_o

    OdpovědětVymazat
  20. Tak sem pridam svoju trosku.
    Osobne momentalne pracujem na Woknach, pretoze
    hardware na ktorom bol Linux je v kremikovom nebi. :( (Nech odpociva v pokoji.) Momentalne pracujem na PC kde su aj ini uzivatelia a preto si nemozem dovolit instalovat Linux (ani tu aplikaciu ktora ti pred bootovanim umozni vyber OS ktory sa ma bootnut.) Osobne som velkym zastancom Linuxu a s bodmi od rionky.

    PHATE: krasne sa mi paci ako hovoris o tom, ze Linux je z Unixu a ze preto je samozrejmostou pouzivanie terminalu. Ono, nemas uplne pravdu. Linux JE Unixovy operacny system. Linux znamena "Linusov Unix". Keby nebolo Unixu, nebolo by Linuxu, ale asi ani Windows, pretoze casti (mozno aj cely) Windows su (je) napisane v C (to je jazyk), ktory vznikol pri programovani Unixu.

    Mimochodom, povod Windows?
    Mily stryko Bill mal strategiu: 1) infiltracia
    2) "zistit ako to funguje"
    3) okopirovat
    4) predavat pod inym menom

    Ak by si chcel vediet o co ide, tak UTFG :P

    OdpovědětVymazat
  21. Linux je podľa mojho názoru výborný OS, je v niektorých veciach ale značne obmedzený - neposkytuje rozšírenosť a mnohostrannosť v programoch ktorá býva veľa krát veľmi dôležitá, a to je veľká nevýhoda.

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymni: Ted je otazka, zda je mnohostrannost dulezitejsi nez uzka specializace, pro koho a proc. Existuje filozofie, ktera rika, ze linuxove programy maji delat jednu vec a delat ji poradne :)

    OdpovědětVymazat
  23. No myslím si že je mnohostrannosť dôležitejšia ak si to zoberieme z ceľkového hľadiska, myslím si že väčšina užívateľov potrebujú práve počítač používať a nevyznajú sa v detailoch, chcú aby im išlo viac menej všetko čo má na PC ísť, iné veci sú už špecifické určenie - Linux ako serverový nástroj, Mac OS X - tvorba hudby, grafiky, videa. Toto viac menej Windows pokrýva - server - Windows Server 2008 atď., hudba, grafika - Adobe CS, Cubase, Sonar, atď. A taktiež je dôležité komu čo vyhovuje, Linux bez problémov môže vyhovovať takisto ako aj Windows. Problém je v tom že Windows je tu už veľmi "zakorenený" a Linux, alebo Mac by museli prísť s niečým revolučným aby sa dostatočne zviditeľnil a rozšíril.

    To je jasné, Linux vychádza viac menej z Unixu ako aj BSD, a tam je spôsob práce jadra a systému vnútri rozdielny od Win.

    OdpovědětVymazat
  24. Anonymní:
    Cituji: "Neposkytuje rozšírenosť a mnohostrannosť v programoch ktorá býva veľa krát veľmi dôležitá, a to je veľká nevýhoda."
    Můžeš uvést konkrétní příklad? =)

    Jinak, myslím si, že Ubuntu (popř jiné *buntu), je pro běžného uživatele dostačující, stejně jako Windows. Jeho jedinou nevýhodou je to, že pro Linux není mnoho slušných her =) Jdou tam sice spustit hry pro Windows přes Wine, ale to už:
    a) může být pro běžného Frantu uživatele příliš komplikované
    b) nejde spustit všechno
    c) je tam ztráta výkonu =)

    [rejp]
    Btw pokud vím BSD je Unix, tudíž z něj může těžko vycházet =D A pokud vím, Linux z Unixu nevychází, ale byl napsán tak aby byl s Unixem kompatibilní =)
    [/rejp]

    OdpovědětVymazat
  25. Valerius: Linux je jadro. GNU/Linux je na baze Unixu ;). BSD je v podstate Unix, bol Unix, len sa od neho natolko odklonil, ze to ludia beru ako dva oddelene tabory :P. nestaci ti hra Teeworlds a tomu podobne? Je jeden cely server s hrami pod Linux :P ak najdem link tak poslem :p

    Anonymni: daj mi prosim priklad, ktory by potvrdzoval co si povedal t.j. a ze programy velakrat nie su mnohostrane a ze to je nevyhoda.. radsej budem mat kazdy program len na jednu vec ktoru ale bude vediet dobre ako jeden program ktory "vie" mnoho funkcii, ale su mi zbytocne, lebo nevie ich poriadne.

    OdpovědětVymazat
  26. Kuromaru: Díky za upřesnění =) Teeworlds neznám... Jdu se podívat ke strýčkovi googlovi, o co jde =) Jinak podle mě je na Linux nejlepší hra Wesnoth... tu jsem hrával už v době kdy jsem o Linuxu věděl houby =) Jinak mně osobně hry moc nechybí, ale dost lidem ano - a může to být jedna z věcí, která je od Linuxu odradí =)
    No nic, zvedám zadek od pc a jdu se projet na kole =)

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymni: "Väčšina užívateľov potrebujú práve počítač používať a nevyznajú sa v detailoch (...)." Ano, to je prave ono. Jsou lidi, kteri to potrebuji co nejjednodussi a pak jsou ti, co maji ty detaily a moznosti radi, ci je dokonce potrebuji, protoze jsou hnidopissti rejpalove a nepoucitelni cmuchalove. A mezi temi se nachazim nejspis ja :)

    OdpovědětVymazat
  28. Pardon, tú mnohostrannosť som mal na mysli v celkovom využívaní OS - zle som to napísal. Samozrejme je ideálne mať jeden program na jednu vec. Odbúrava to zbytočné problémy.


    Valerius, samozrejme máš pravdu v tom že BSD je Unix, ja sa ospravedlňujem že som to takto prezentoval čo môže byť niekedy dosť zavádzajúce, bolo to ale myslené tak že viac menej tu máme nejaké 2 hlavné Unixové vetvy, samozrejme ak chceme ísť to detailov tak tu máme ešte toho dosť ako HP/UX, MINIX atď.


    S tými hrami by som vďaka Wine nevidel až taký problém, problém je až to čo si napísal, teda znížený výkon a to že to nie je ideálne riešenie na všetko.

    OdpovědětVymazat
  29. rionka, samozrejme, beriem to ale zo všeobecného hľadiska, koľko je takých ako ty a koľko "bežných" užívateľov.

    OdpovědětVymazat
  30. Anonymni: a to jsem jeste docela malo vysinuta. tedy pardon, vysinuta jsem dost, ale oficialni IT vzdelani zatim jeste zas tolik nemam :D

    OdpovědětVymazat
  31. Nenazval by som vážnejší záujem o IT vyšinutím, ak to teda bolo myslené tak.

    OdpovědětVymazat
  32. Ja taky ne, ale od ceho mame sarkasmus :)

    OdpovědětVymazat
  33. Takze sme si to uz vsetci urovnali :D
    A Anonymny, pozor ja som na svoj Linux dost citlivy :D

    OdpovědětVymazat
  34. Kuromaru, nemyslím si že som povedal niečo proti Linuxu, trochu som sa snažil len priblížit to, že i on má napriek svojim veľkým plusom i veľké mínusy, sám som ho krátky čas používal a uznávam jeho veľké plusy ktoré má, i v poslednom čase hlavne v ?buntu najmä jednoduchosť inštalácie ďalších programov, a takisto dokumentácie k programom a ďalším veciam, sám som si na MBP skúšal rozchodiť spolu s Macom aj Ubuntu 10.04, mal som ale problémy s wifi i napriek ovládačom, a neskôr som aj tak od toho upustil pretože OS X mi absolútne vyhovuje a nepotrebujem na ňom nič iné.

    OdpovědětVymazat
  35. Anonymny: ja som iba povedal, ze na to si mas dat pozor. ;)
    Osobne preferujem Linux a nenasiel som na nu chybu, ktora by ma od neho odradila. Samozrejme, ako kazdy system, aj on ma svoje muchy.. (Ne)patrim k zarytim Linuxakom. ;) Sa hovori, ze Linuxaci su divni takym inym sposobom, ale Applaci su jednoducho divni :D Ale nic v zlom, ja len nemam rad Apple. Nemam rad ani Microsoft. Vela krat rozmyslam, ze ak by som si musel vybrat jedneho z nich, ktory by to bol.. Nuz, tazka volba a este dlho budem nad tym meditovat, aby som si mohol vybrat. rionke sa ospravedlnujem, ze som vysiel tak moc z temy a dufam, ze z mojich komentarov nevznikne flame war. Ako to uz byva pri komentaroch s temou MS vs Apple, Win vs Lin, Mac OS vs Lin, HTC vs Iphone atd.

    OdpovědětVymazat
  36. Kuromaru:

    Aký by mal byť dôvod prečo si mám dať pozor?

    Nie som človek ktorý uráža druhého názor alebo zameranie, a ak som sa ťa nejakým výrokom na adresu Linuxu dotkol, tak sa ti ospravedlňujem.

    Ja osobne sa neradím k žiadnej skupine, páčia sa mi produkty Apple, páčia sa mi autá BMW, Porsche atď. za to ale nie som ešte člen nejakej skupiny, samozrejme veľa ľudí sa rado takto prezentuje a pripája sa k tej či onej skupinke.

    Samozrejme to že mám rád viac napr. Apple ako Microsoft neznamená že MS zatracujem, snažím sa vždy nájsť vo všetkom to čo je "dobré", a veľa dobrého je či už v tom či inom. A tak ako mám rád veľa vecí na Mac OS X, tak sa mi páčia veci aj na Linuxe a taktiež sa mi páčia veci i na Windowse.

    OdpovědětVymazat
  37. ... myslim si, ze flame war to jeste neni, zatim tu sdelujete jen rozumne a slusne recene nazory, oprene o zksuenost nebo logiku. coz je OK, beru. diskuse o ruznych operacnich systemech takove uz proste byvaji.

    OdpovědětVymazat
  38. rionka, samozrejme máš v tomto pravdu a pokiaľ by boli aj iné diskusie takéto, pretože veľa krát sa to nakoniec zvrhne, ja mám Win som lepší, ja mám Linux som lepší, ja mám Mac som lepší.

    OdpovědětVymazat
  39. Tímto příspěvkem nechci vyvolávat flame, ale pouze poukázat na fakt, že Windows dokážou konkurovat zmiňovaným vlastnostem Linuxu. Ať už se jedná o funkce zabudované v systému nebo o programy třetích stran. Výsledek může být naprosto totožný, někdy i výrazně lepší. Nekdy zase na druhou stranu zvítěží Linux.

    Ohleduplné chování ke staršímu HW:
    Pravda, Linuxu v tomto Windows nemohou konkurovat.

    Virtuální plochy:
    - uživatelé grafické karty nVidia to mají možnost zapnout ve vlastnostech ovladačů
    - uživatelé grafické karty ATI si nainstalují doplňěk Hydravision a mají to taky
    - pak tu máme nespočet aplikací: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc817881.aspx, http://www.zive.cz/clanky/virtuawin-virtualni-plochy-pro-windows/sc-3-a-148897/default.aspx a další

    Možnosti úprav vzhledu prostředí:
    Nastavení vlastního prostředí je ve Windows snad odnepaměti.
    Windows7 používají AERO: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows7/What-is-the-Aero-desktop-experience
    Možnosti nastavování Aera jsem dosud nevyužil, takže si nejsem jistý, zda tam zůstala možnost podrobné editace jednotlivých prvků jako byla například ve WinXP, kdy bylo možné si nastavit layout oken přesně dle svých pořadavků.

    Logický souborový systém:
    Pokud se nebudeme ohlížet za zastaralým FAT32, tak NTFS umí daleko víc, než je všeobecně známo. http://cs.wikipedia.org/wiki/NTFS nebo http://www.ntfs.com/#ntfs basics

    OdpovědětVymazat
  40. Bezpečné prostředí:
    - Antivir+Firewall
    - Možnosti vytvoření záchytného bodu pro stepback
    - Image systémového disku (něco o čem apin ještě asi neslyšel, když si zbytečně instaluje Windows7 2x :)) pro jednoduchou reinstalaci systému asi tak za 10 minut se všemi aplikacemi a se vším, co bylo nainstalováno v době vytvoření kopie.
    - Returnil pro práci v "nebezpečném" prostředí a mnoho dalšího
    Faktem je, že kdyby neexistovaly BFUčka, tak by těch virů tolik nebylo.Na druhou stranu kdyby bylo tolik BFUček na Linuxu, tak je na něj psáno víc virů než na Widle.

    Kult
    A není to spíš o tom, že současné Windows vyhovují požadavkům uživatelů (amaterům i profesionálům) natoli, že nemají potřebu přecházet na jiný systém?

    Zajímavá a silná komunita
    Tu mají Windows taky. Dá se říci, že každý rozšířený program má svoji vlastní komunitu, která je něčím zajímavá, ať už se jedná o operační systémy nebo o aplikace.

    Ten příkazový řádek:
    Windows má taky příkazový řádek http://ss64.com/nt/
    Má Linux možnost historie Copy&Paste?

    OdpovědětVymazat
  41. Puvodne jsem chtela rict, ze cela lista ve win7 mi prijde jako jeden velkej fail, ale pak jsem dosla k souslovi "animovana plocha" a zdesila jsem se, to by nekdo jako vazne CHTEL?

    OdpovědětVymazat
  42. Taskbar ve Win7 je docela slušná věc. Horší je, že je to (stejně jako ribbon v MS Office) poměrně razantní změna a nejsou na to připraveni ani uživatelé, ani vývojáři. No, Windows 7 už tu nějakou dobu jsou, takže je to už lepší, ale i tak. I když pro práci upřednostňuju možnosti linuxových desktopů, jsem nucen pracovat ve Windows 7. Služební notebook je služební notebook. Na druhou stranu v předchozím zaměstnání jsem k linuxu utíkal od Windows Vista, což byla opravdu tragédie.

    Význam animovaného pozadí plochy také nechápu. Mají to teď třeba i telefony s Androidem. Možná je to efektní, ale v tom telefonu to akorát žere baterku. A mně by to rozptylovalo. Na počítači mám typicky celou plochu zakrytou okny, takže wallpaper je spíš třešnička. Ale rozhodně nemám zájem na tom, aby mi tam něco běhalo nebo tak ;-). Nikomu to neberu, ale za "výhodu" to opravdu nepovažuju.

    OdpovědětVymazat