úterý 1. února 2011

.juchachej! aneb jak jsem zapojovala externí disk

Čím se zabývají počítačoví lidé v noci? a) spaním, b) stahováním neslušných věcí z internetů, c) mumáním s kousky hardware... Cé je správně!

Kdo na mém blogísku prolezl i starší záznamy, ví, že nových kousků počítače mám velmi pomálu, kdežto staré, zaprášené a nefunkční jakoby se u mně scházely samy. Díky podpoře ze strany mého skvělého muže se mi ale do ruky dostal nový SATA disk, který jsem dnes k ránu (zasráno!) externě zapojila a teď už jenom juchám. Už od podzimu se mi totiž po baráku povaluje hliníkový rámeček na disk pochybné asijské provenience, který jsem koupila za nějakou stovku na polském Aukru. Jen do něj nebylo co strčit.


Rámeček na disk je taková krabička, která má v sobě čudliky pro připojení disku s rozhraním SATA i ATA (IDE). Já, odkojena zastaralými díly, jsem jaksi automaticky počítala se zakoupením disku, který disponuje starším rozhraním, jelikož SATA moje deska ani neumí. Rámeček má ale výstup v podobě USB 2.0 (pro neznalé: to je to bílé vlevo! :) a vedle je kontrolka, vypínač a to kulaté je napájení s "pacičkama"). Nekompatibilita jednotlivých kousků počítače se tím zcela stírá.

Mimochodem, po prvotní zkušenosti si disk nemůžu vynachválit, protože přenosová rychlost je na moje poměry úplně skvělá (5.5 GB přeběhlo za asi 7 minut. Já vím, že vy tohle všechno už máte, protože vlastníte ty nadupané stroje. Chápu. Ale stejně se musím pochlubit.)


Výše můžete vidět, jak jsem celou tu záležitost bastlila na koleně - takzvaný proces montáže i s vyhřezlými vnitřnostmi; binec kolem, kabely, PETlahev a olezlé počítačové bedýnky ignorujte, to není vůbec důležité.

A ještě jedno "sexy makro" :)

6 komentářů:

  1. Hezke, ale Enclosure neni az tak neznama znacka. Jinak gratuluji k novemu kousku na stul :-)

    OdpovědětVymazat
  2. mno.. na stole je to hezci, zvlast kdyz tam jsou diody, to si pak clovek v noci pripada jako v Las Vegas, nebo aspon ja :D

    OdpovědětVymazat
  3. h00ked: no, ja tam mam jen jednu svitici kontrolku, takze tento pocit si moc neuziju. navic z toho rohu na zemi nemuze nikam spadnout!

    OdpovědětVymazat
  4. Náááhodou, i bé může být správně :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kolik to má GB? V textu to totiž není a já to chci vědět! :p

    OdpovědětVymazat