čtvrtek 2. prosince 2010

.technická potvora ve dne v noci

Právě za mnou přišel spolubydla, jestli náhodou nemám přebytečnou grafickou kartu. Mžourám na něj, jako by na mě mluvil rusky, a snažím se zjistit, proč dostal ve třičtvrtě na deset večer chuť zrovna na něco takového.


Prý najednou chcípl počítač. Poučena vlastním hardwarovým failem, okamžitě se dotazuji na aktivitu disku. Počítač se sice "zapne", ale jestli nabíhá nějaká detekce hardwaru, nevíme, neboť na monitoru je tma (dioda na něm při zapnutí problikne). Po zapnutí počítače ovšem "nic nepípne". Disky běží, vrní, jako by se nechumelilo ("Stejně je tam jenom porno."). Po deseti minutách dialogu si uvědomuju, že po stránce pitvy hardwarového vybavení na základní desce potřebuji více praxe. Sice mi přijde, že závady na komponentách na desce mají narozdíl od chybujících disků a podobných hovadin poruchovost v řádu promile, ale můžu se plést anebo máme prostě smůlu. Vyndávat svou přihřátou funkční grafiku se neodvážím, na to jsem málo drsnej. Kolega hrdě hlásí, že se mu povedlo resetovat BIOS a tak se mu ztišené větráky rozjely na plný výkon. Což je hezké, ale neřeší to problém. Zapojením (kontakty) kabelů to není. Restart jsme samozřejmě zkoušeli, po něm následoval zmíněný reset ("Jasně, vy byste jenom všem říkali, že to mají vypnout a zapnout, to jsem už viděla v tom seriálu, styďte se, pani! Já čekala, že mi něco poradíte.").

Coby parodie na technickou podporu lezu do sprchy a myslím na to, že bych si měla zjistit kompatibilitu těch RAM modulů, co mi tu leží, abych mohla machrovat, že vím, "co to dělá"... ale nějak jsem teď myslela na všechno ostatní, jenom ne na intimní hrátky s PC. Každopádně jsme hezky analyzovali, kde všude není problém, což o dost zvyšuje naději na rychlé nalezení řešení. Mám uptime skoro 10 dní, musím jít spát. Já bych ty počítače a internety zakázala, člověka to jenom otravuje. Doufám, že se mi bude zdát o překousaných kabelech.

3 komentáře:

  1. PC by mělo pípnout, pokud není odpojenej křikloun. Pokud nekřičí, je všechno v pořádku, tzn nejpravděpodobnější příčina je mrtvej nebo umírající kus HW, který PC nemůže otestovat - kabel, monitor nebo možná i video port.

    Reset BIOSu je jednoduchá věc. Pokud není na desce jumper, tak se vyndá baterka, PC odpojí od proudu a na chvíli se podrží PWR čudl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zkontrolovala jsi i správné zapojení RAMky? Nedávno se stalo, že měl kámoš odpojenou RAMku a úpo chvilce přemýšelní jsem ji tam správně zasunul a... bylo to...

    V jednu chvilku jsem myslel i na nejhorší, ale bylo to v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozebrat a postupne skladat
    btw. nekdy je docela zvlastni co dokaze s boardem vybita baterka

    echo -n 'anonym' | \
    sed 's/\(.\)/\1\n/g' | \
    sort -u | tr ay cp | \
    tr oc rk | \
    tac | \
    tr mn ec | \
    awk '{printf("%s", $1) }';
    echo -en '\n'

    OdpovědětVymazat