pondělí 12. července 2010

.první dojem: Apple iPod Touch po čtyřech dnech

Už pár dní zkoumám vypůjčenou cihličku s logem nakousnutého jablka. Co se týče produktů Apple, vždycky jsem je brala jako pěkné, vyladěné, ale možná až zbytečně luxusní hračky pro lidi, kteří vyhledávají multifunkční zařízení all-in-one. Po prozatímní zkušenosti k tomu ale ještě dopíšu, že se s tím hraje fakt dobře :)

Musím přiznat, že mezi všemi těmi iPody, iPady, iPhony a dalšími iVěcmi jsem se zpočátku poněkud ztrácela. Zatímco iPod je relativně malý přehrávač a iPad je relativně velký tablet, iPod Touch je asi tak prostřední (11 x 6 x 0.5 cm) dotykový kapesní počítač, který je schopen vám v terénu nahradit mp3 přehrávač, fotoalbum, herní konzoli i internetový prohlížeč. Oproti iPhonu je to ale takový menší bratr - neumí fotit ani telefonovat a internetové připojení je možné realizovat jen prostřednictvím Wi-Fi (podpora standardu 802.11b/g).

Jelikož však dnes už na Wi-Fi narazíte všude, můžete si ty internety klidně prohlížet doma, v práci, v pekárně i na záchodě. Spousta restaurací dnes nabízí free připojení, takže člověk si může místo novin číst spamy v e-mailové schránce. Telefonování nepostrádám, a to z jednoho prozaického oldskůl důvodu: držet si hladkou iVěc za ty relativně tenké hrany u ucha nebude zrovna super. Když čtete nebo píšete, máte cihličku položenou na dlani nebo ji držíte za okraje; na telefonování mám ale rozhodně radši svůj obstarožní Siemens ve tvaru vajíčka.



Připojování k Wi-Fi síti probíhá téměř automaticky, ale přesto to byla zpočátku potíž. iPodu se totiž asi nějak nechtělo komunikovat s WPA2. První večer se nesl ve znamení tří resetů Network Settings, další den jsem to řešila znovu, restart routeru, nekonečný seriál vypínání, zapínání, disablování a enablování... Pak jsem přišla na to, že někdy stačí jen opakovaně klepat na název vaší sítě - po pár pokusech to obvykle přestalo protestovat a začalo pracovat. Jelikož se tento drobný problém objevoval pouze u naší domácí sítě a na dalších místech bylo připojení okamžité, zaklepu to nyní na dřevo a v Bugzille to uzavřu :)

Abychom si ale pořád nestěžovali: teď zas nějaké klady! iPod se svými 64 GB je super dárkem pro lidi, kteří trpí neustálou potřebou tahat s sebou svou monstrózní hudební kolekci. Nedávno jsem si stěžovala, že 4 GB jsou mi na cesty už málo - teprve teď konečně mlčím. Vestavěný přehrávač není úplně dokonalý, chybí mi v něm nějaká možnost úpravy playlistů a bohužel si ani nepamatuje pauznutou pozici v načatém songu. Dotykové ovládání je ale naprosto super a to u všech aplikací. Narozdíl od průměrného touchpadu jsem tohle byla schopná ovládat během chvilky. Ano, je to frajeřina, ale velmi hezká a s rychlými reakcemi. Dokonce jsem se už naučila psát na dotykové klávesnici; první den byste se mi ale strašně smáli.

K iPod Touch jsou dodávána bílá sluchátka - špunty. Na první pohled nevypadají nic moc extra, ale zvuk mají celkem ucházející, což u defaultních sluchátek nebývá obvyklé. iPod má celou zadní stranu z kovu, tudíž je to docela váha, ale osobně mám tyhle tvrdé těžké věci ráda. Člověk to totiž hodí do chaosu v tašce anebo do kapsy a rozhodně nemá strach, že se mu to omylem rozbije. Konstrukce je strašně jednoduchá, má to zepředu jen jedno tlačítko a na bocích pouze power knoflík a ovládání hlasitosti, takže prakticky neexistuje nic, co by tomu mohlo "upadnout". Tímhle u mě výrobce zabodoval.



Jak vidíte na levé fotce, nebesa zřejmě usoudila, že mám doma málo kabelů. Jelikož iVěci s počítačem komunikují pouze přes iTunes a to ještě jen ve Windows, mám tu totiž kromě stolního PC i bílý nojbuk - tedy, on je to vlastně netbuk - Dell Inspiron Mini, o kterém jsem vám tu již spamovala. Prostřednictvím iTunes si můžete do iPodu nasypat hudbu, filmy, fotky, knihy, prakticky cokoliv - ale po normálním připojení do USB ho vždycky uvidíte jen jako "fotoaparát" a dostanete se jen ke svým uloženým fotkám. Což je pro linuxáře poněkud zlý, nepěkná věc.

Když ovšem máte po ruce ořezaný Windows 7 Starter, iTunes vám poslouží také jako přehrávač a vůbec nepotřebujete Windows Media Player. Ve výsledku mám tedy teď doma tři počítače, což je v noci ještě větší romantika než dřív - viz poslední, noční foto: nahoře linuxový desktop, pod ním nojbuk s Win a dole jablko. Multikulturní rodina, že?

11 komentářů:

  1. Synchronizace dat přes iTunes musí být celkem opruz, ne? :)

    Taky mám v úmyslu si pořídit nějaký chytrý telefon namísto svého starého krámu Siemens C72. ("To je ale socka, co?")

    Nicméně z dílny Apple určitě nebude.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, iPod/iPhone/iPad jsou celkem hezky vecicky, az na ty chybejici vlastnosti, ktere umi ostatni HW a jejich nepritomnost v "jablickach" znacne zamrzi. Nemam rad flash, ale na nektery stranky hodi ho mit (takze v N900 nemam problem), na iApple se to MUSI resit externima aplikacema (pak jich nema mit AppStore tolik, kdyz na kazdej druhej web potrebujou App, protoze bez flashe si neskrtnou). Hlavni veci, ktere na iApple hodne zamrzi jsou pripojeni pres USB jako mass storage a prace jako s normalnim diskem, ukladani videi a MP3 jako souboru z emailu nebo webu ta iTunes sprava celkove. Nahravam si do svy N900 kdy chci a co chci. Manzelka si pred par mesici do iPhone nahrala nejaky pisnicky pres iTunes a uz dlouho nic. Proste nema chut kvuli tomu zapinat notebook. Dost se mi libi i multitasking, kdyz muzu proste pracovat jako na PC ve dvou nebo vice aplikacich zaroven. Vyhledavat si informace na webu, kopirovat si je postupne do poznamek apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle fotek tam máš už nejnovější verzi firmwaru, iOS 4. Tam je jako novinka plná editace playlistů (dřív šly jen tzv. On-the-go), takže to určitě jde. Česky se to jmenuje Seznamy. Dokonce se tlačítka na spodní liště v hudebním přehrávači dají přeskupit nebo vyměnit za jiná.

    Jediné, co mi chybí, je řazení alb dle roku vydání. Ale to chybí snad u každého kapesního přehrávače, bohužel.

    iPhone je tlustší než iPod touch. I když nový iPhone 4 už ne o tolik. Tak jako tak se nedrží špatně. iPod touch je hodně tenounký, ale abych si nepoškrábal ta chromovaná záda, mám na něm průhledný kryt, který jej dělá tlustší. Pravda, iPod v něm není pak tak hezký a dostává se pod to bordel, ale už jsem si zvykl :-).

    Jak už bylo někde řečeno, minimálně hudba v iPodu se dá spravovat i v linuxu. Umí to např. Rhythmbox (což je pokus o kopii iTunes), ale i řada dalších.

    Jo a máš pěkný kaťata :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Lelkoun: Jistě záleží na osobních preferencích a na tom, co všechno člověk s digitálními hračkamy dělá či chce dělat, ale synchronizace v podobě "připojím k počítači, ten chvíli chroustá, zcela automaticky synchronizuje, chroustá, hotovo" mi přijde jako velmi snadná.

    U fotek lze nastavit, odkud je mají iTunes brát (resp. kam ukládat nové, když jde o iPhone), kontakty umí synchronizovat s těmi systémovými i s Googlem či MobileMe (ale to je skoro zbytečné, když to umí iPod touch sám přes wifi). Protože App Store je přímo součást iTunes, není důvod nespravovat je tamtéž.

    U hudby a videa chápu, že to nevyhovuje každému. Nicméně na to je řada free neoficiálních aplikací, které to umí. A prý s větším množstvím funkcí.

    OdpovědětVymazat
  5. 64 Giga? Hmmm na disku mám teď asi 40 Giga hudby... Kolik takováhle blbůstka stojí? =D

    OdpovědětVymazat
  6. Mamuf: === ale synchronizace v podobě "připojím k počítači, ten chvíli chroustá, zcela automaticky synchronizuje, chroustá, hotovo" mi přijde jako velmi snadná. ===

    No nevim, tobe se zda prace s iTunes a iDevices "velmi snadna"? Pokud vim, tak musis nainstalovat iTunes (coz v pripade ciziho pocitace muze byt docela problem), dale pak pripojit iZarizeni (u manzelky to na jejim notebooku zahlasilo, ze se pripojila na 2. z celkove tusim asi 16 moznych pocitacu, protoze iPhone inicializovala u sestry a taky netusim, co by to delalo na 17. pocitaci), dale to pak pulhodiny synchronizuje kdo vi co vsechno, coz je urcite delsi doba nez nakopirovani jedne pisnicky, kterou si chci zrovna nahrat, nemluve o tom, ze pro stazeni MP3 z webu nebo emailu vubec nepotrebuju N900 k pocitaci pripojovat a startovat nejakej pochybnej nenazranej iTunes. A to nemluvim o tom, ze nez vubec muzu tu jednu MP3 timhle slozitym zpusobem do iZrizeni nahrat, tak ji musim nejdriv do toho iTunes pridat do knihovny a do nejakyho playlistu. To bych zrovna vyrazem "velmi snadna" nepopsal. Na N900 delam s datama zcela prirozene primo a nejsem nicim omezenej.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonym: Ano, pokud si někdo nahrává písničky od kamarádů nebo pokaždé odjinud, iPod pro něj nebude. iPod původně vznikl pro použití s iTunes jako hudební knihovny, kterou si člověk vytvořil z vlastních CD nebo později nakoupil z iTunes Store (to nebylo hned od začátku a u nás to bohužel stále nejde). Nahrát si písničku od kamaráda je přece ilegální sdílení. Že je to třeba v Evropě denní realitou, je jiná věc. Je logické, že to Apple nepodporuje. iPod se primárně synchronizuje s jednou knihovnou (jedny iTunes), i když je možné jej autorizovat na více počítačích.

    Pořád je tu možnost používat na správu hudby v iPodu neoficiální programy, které umožňují variabilnější manipulaci. Stačí si vybrat to či ono, nebo se tedy iPodům vyhnout. Zcela to chápu, i když sám s těmito omezeními problém nemám.

    Vlastní synchronizace je podle mě stále jednoduchá. Když si domu přitáhnu novou hudbu (ať už jí mám tedy odkudkoli), prostě jí přetáhnu do iTunes (je jedno, jestli jsou nastavené tak, že knihovnu spravují komplet samy, nebo ne). A to můžu buď jen do knihovny nebo přímo do playlistu, který synchronizuju s iPodem. Je to jeden drag&drop, žádná složitost. S jiným programem to jednodušší nebude. Pak stačí iPod připojit nebo kliknout na Sync, pokud připojen je. iTunes po připojení automaticky dělají zálohu změněných uživatelských dat a sync počtu přehrání skladeb a pár dalších věcí. No, chvilku to trvá, ale půl hodiny kvůli jedné přidané písničce to není. Ano, pokud nepoužívám iTunes současně jako přehrávač, je synchronizace hudby takto práce navíc.

    Absence Mass Storage nebo MTP je asi subjektivní problém. Celý tento produkt vznikl v USA primárně pro jejich a dokázal úžasné věci na poli digitální distribuce hudby. Lidé si hudbu opravdu kupují (nutno dodat, že US ceny hudby jsou obecně nižší než naše, bohužel). Písnička doslova a do písmene za babku. Album za 5-10.

    Takže iPod je vlastně naprosto nepovedený krám, ktereý kromě přehrávání hudby neumí nic, uživatele naprosto úděsně omezuje ve sdílení hudby s kamarády a současně je to nejúspěšnější multimediální zařízení posledního desetiletí.

    OdpovědětVymazat
  8. Připoměla jsi mi kamarádku, která nedávno pronesla nezapomenutelnou větu:
    Kdejakej dvanáctiletej smrad má lepší telefon než já :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ne, nechame toho:-) Nebudem tady svinit blog. Osobne si myslim, ze iP* neni nic super, ma spoustu omezeni, ktery u jinych pristroju neexistuji a ktery by v pripade jiny znacky znamenaly totalni neuspech produktu. Apple je podle me spis neco jako nabozenstvi. Lidi proste iP* kupuji, protoze je to Apple. Nebo mozna nevi, jake funkce by mohli mit k dizpozici a proto jim ty funkce nechybi. Zrejme proste iP* kupuji, protoze jsou zvykli pracovat s Apple PC a Ntbk.

    Musim uznat, ze Apple "vsadil" dobre na prodej PC a OS jako celku-maji vsechno odladene a otestovane. V PC svete je tolik variant a tolik problemu, ze by to nikdo nemohl supportovat. Na druhou stranu mam s PC totalni svobodu. Muzu si PC poskladat opravdu jak chci. N900 si sice HW upravovat nemuzu, ale nejsem omezeny na SW, ktery mi Apple dovoli instalovat (a kdybych mel iP*, tak bych ho opravdu hackovat nechtel).

    OdpovědětVymazat
  10. Myslim, ze jste tady krasne vyjadrili nekolik myslenek, ktere me napadly a nestihla jsem je jeste nikam zapracovat. Nicmene k tematu "klady a zapory iVeci z meho pohledu" se jeste vratim. Flame jsem ocekavat mohla, na druhou stranu muzu rict, ze oba pohledy chapu, ac jsou protichudne. Dekuji za podnetne komentare :)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím si že všetko má svoje pre a proti, ale produkty od Apple, a taktiež produkty iPod Touch a iPhone považujem za výborné.

    OdpovědětVymazat