pondělí 19. dubna 2010

.brněnské čajování

Když si chci s někým popovídat, případně se úplně vypnout s nějakou knížkou a něčím dobrým na chuť, často se v poslední době obracím od kofeinů a alkoholů k čajům. Při mé poslední čajovací session mě napadlo sestavit článek, v němž bych doporučila několik míst, kde se občas ráda vyskytuji; zde tedy je pár tipů pro různé nálady. Brno only.

.dobrá čajovna na římáku
Františkánská 6, kousek od Hlavního nádraží, web
Poslední dobou jedna z mých nejoblíbenějších veřejných prostor. Na netu se sice můžete setkat s různými názory, ale já jsem zde vždycky měla štěstí na velmi příjemnou a kompetentní obsluhu. Čaje i vodní dýmky, které jsem vyzkoušela, byly výborné a navíc nabízejí různé dobrůtky, jako je třeba pita se sýrem a olivami nebo muffiny s kusy čokolády. Cenově je to tam takové, no, prostě v centru. Na fotce to vypadá celkem ošuntěle a vlastně to tak i skutečně je - místnosti jsou prostorné, ale temnější, přeplněné spoustou polštářků a různých blbostí, které dokreslují typickou atmosféru. Hodně se mi líbil jejich výběr hudby, od jemného klavíru přes Suzanne Vega až po Mrtvou nevěstu. Místo, kam se řeči o Fejsbůku opravdu nehodí, ale s radostí tam vezmu jakkoli šílené přátele :)



.starý dvůr
Mendlovo náměstí 11, web
Další místo, kde se dá skvěle posedět, popovídat a hodit se do klidu. Tato světlá tišší prostora je vlastně soustavou tří propojených místností, sednout si zde můžete hlavně na různá starodávná babičkovská křesílka ke stolečkům a skříňkám s ohmatanými knihami. Spíše než typická čajovna je to spíš takový domeček, seskládaný ze spousty krásných starých věcí. Čajový lístek a nabídka papání je poněkud chudší než v předchozím případě, ale všechno bylo vždycky moc dobré, žádný fail :) a ceny jsou také nižší. Obsluha je diskrétní a milá a v létě vám umožní posedět i na prosluněném dvorku. Kompletně nekuřácké a dle upozornění na dveřích vám zvonící mobil rozmlátí palicí :)



.modrá čajovna
Jiráskova 55, kousek od Konečného náměstí, web (poněkud dlouho se načítá, neboť OMG fotky!)
Větší suterénní prostor, kterému vládne temnota a kouř. Ideální pro srazy více osob, všichni si lehnou přes sebe a je hotovo. Skromnější vybavení, žádné blbosti na zdech. Mým posledním objevem zde byl výborný černý čaj "Noc v Káhiře" s vůní pražených mandlí (no, možná tam byla trocha cyankáli :)). Pozitivní je, že tam celkem často potkávám známé, negativem ovšem je, že "ve špičce" někdy obsluha opravdu trošku nestíhá, což je škoda (na zákaznický servis začínám být trochu citlivá, hehe). A v zimě je v tom sklepě docela chladno. Hodnocení trochu slabší, ale stejně tam semtam ráda zajdu.



.chajovna
Dominikánské náměstí 6/7, "Zadní trakt", kousek od Špalíčku, web
V tomto velmi známém podniku se dnes už moc neobjevuji, ale protože to byla úplně první čajovna, kterou jsem v Brně navštívila, sluší se ji zmínit. Díky svému fikanému umístění kousek od multikina je stále přecpaná návštěvníky. Není se čemu divit - nabízí několik různě stylizovaných místností (čínskou a japonskou místnost se stolky či polštářky, "umělecký" koutek s knihovnou, intimčo v šeru i zdobnou kuřáckou místnost) a rozmanitý výběr čajů ze všech koutů světa. Kromě přelidněnosti mi však vadí jeden takový plíživě se navracející pocit, že obsluha jednoduše , že zákazníků bude vždycky hodně... je to takové pomalejší a ta Dátá Masala už není, co bývala... a nebo to je jen tím, že jsem už stará? :( ... Prostory jsou ale velmi reprezentativní, pokud chcete někoho ohromit, tak šup do toho. V temných koutech se můžete klidně i osahávat, zavírají až v jedenáct.


Pokud je vám čajové téma blízké nebo máte pocit, že jsem neprávem opomněla nějaký váš oblíbený koutek, doporučuji následující odkazy:

VoMa - Čajovny v Brně: recenze čajoven, kavárniček a různých alternativních podniků po Brně
Mozek - Čajovny v Brně: rozsáhlejší recenze a zkušenosti s čajovými a "esoterickými" podniky včetně cen a osobních dojmů. Zajímavé.

Fotografie, použité v článku, jsem si bez jakýchkoli nároků a snahy o vznik škody vypůjčila přímo z webových prezentací zmíněných čajoven.

Žádné komentáře:

Okomentovat