neděle 27. června 2010

.rudovlasé ženy

Hudební interprety a projekty můžeme kategorizovat podle žánrových škatulí, roku vzniku, velikosti bot atakdále. Já jsem se tentokrát rozhodla vypíchnout několik skupin, které disponují zpěvačkou s červenými vlasy.

Nejen, že rudá barva je nádherně nepřirozená a zářivá a na spoustě žen vypadá opravdu skvěle, ale samozřejmě se jedná o samé zajímavé kapely, které se většinou docela dají i poslouchat (tedy pokud laskavý čtenář spadá mezi množinu posluchačů rocku, metalu a rozličných "industrial", "metalcore" nebo "gothic" směrů - ať už tyhle věci existují, nebo ne! A ne, "emo" neexistuje.) Především je ale důležité, že zmíněné kapely dokážou zaujmout i svou tvorbou - tedy ne jen faktem, že vokalistka má pěkný tvar dekoltu. Některé songy člověka dostanou už na první poslech (v textu doplňuji ty, co tehdy dostaly mně). Rudovlasá žena je prostě "jen" další bonus. Nemáte pocit, že ve vaší hudební knihovně je jich málo?

O tom, že existují také kapely s černovlasými zpěvačkami a že některé z nich mám velmi rád, si popovídáme jindy :)



Anneke Van Giersbergen @ The Gathering
TAGS: TRIP ROCK, ALTERNATIVE, AMBIENT
The Gathering jsou nesmírně zajímavé nizozemské uskupení, které se postupem let od gothic metalu dostalo až ke geniálnímu progresivnímu rocku/trip hopu, co ve vás probouzí ty nejneočekávanější myšlenky na budoucnost, vesmír a vůbec. Nejen že tuto kapelu uvádím jako první (a to zbylé body článku nemají žádné pořadí!), ale i vášnivě doporučuji. Charismatická Anneke zanechala na spoustě řadových alb v průběhu let otisk svého jedinečného hlasu, ale dnes už ji bohužel v sestavě nenajdete. V roce 2007 opustila The Gathering a dále se věnuje svému projektu Agua de Annique. Také vlasy má dnes už černější, ale její hlas stále stojí za to, jak jsme se mohli přesvědčit třeba na koncertním DVD Within Temptation.
.láska na první poslech: We Just Stopped Breathing [album Souvenirs, 2003]


Dolores O'Riordan @ The Cranberries
TAGS: ROCK, IRISH, ALTERNATIVE
Jedna z nejvýznamnějších rockových skupin devadesátých let, která je dnes již klasikou ("Zombie" zná každý), má na kontě pět studiových alb a řadu velmi úspěšných singlů. Dolores se stala jejich zpěvačkou v roce 1990 (tehdy jí ještě nebylo ani dvacet). Vystřídala několik barev vlasů, s kapelou dosáhli několika platinových desek, ale koncem roku 2003 bohužel oznámili oficiální dlouhodobou pauzu. Dolores ovšem v hudební tvorbě pokračuje a na kontě má už dvě sólové desky pod svým jménem.
.láska na první poslech: Zombie [No Need To Argue, 1994]


Hayley Williams @ Paramore
TAGS: ROCK, PUNK, POP
Paramore jsou americká rocková skupina, existující od roku 2003. Jejich hudba je akční, málo depresivní a hodně kytarová. Do všeobecného povědomí se zapsali hlavně díky své energické drobné zpěvačce s oranžovými/blonďatými/červenými vlasy. Když v roce 2005 nahráli své první album, bylo Hayley Williams asi sedmnáct. Ten největší humbuk kolem ní se tedy začal dít ještě v těžce pubertálním stadiu, nicméně vypadá to dobře, nikdo nebere žádné drogy, pořád vyhrávají nějaké ceny a minulý rok vydali třetí desku (Brand New Eyes, 2009). K hudebním formacím, o kterých se píše v Bravíčku, jsem obvykle skeptická, ale tohle je příjemná a optimistická záležitost a ráda ji doporučím.
.láska na první poslech: Crushcrushcrush [RIOT!, 2007]


Emilie Autumn
TAGS: INDUSTRIAL, ALTERNATIVE, DARK CABARET
Dead is the new alive, hlásí rudovlasá žena, přeštípnutá korzetem v pase. Má pruhované housle, oči pomalované rudou barvou a celkově je děsivá a zároveň fascinující. Svému žánru prý říká "victorian industrial", asi abychom těch hudebních škatulí neměli málo. Emilie Autumn má klasické hudební vzdělání, housle jí přirostly k ruce už ve čtyřech letech. Její hudba je plná zajímavých detailů a za zmínku stojí i to, co všechno provádí při zpěvu s hlasem - od frenetického řevu a kvílení až po nasraný chropot. Osobně mě ale nejvíc zaujaly instrumentální kousky. Elektronika zkombinovaná s klasikou je přitažlivý, ale ne úplně jednoduchý koktejl.
.láska na první poslech: Dominant [Opheliac, 2006]


Helen Vogt @ Flowing Tears
TAGS: GOTHIC METAL
Německá kapela vydala svá první dvě EP pod předlouhým názvem Flowing Tears & Withered Flowers. V roce 2007 odchází těhotná zpěvačka Stefanie Duchêne. Nahrazuje ji Helen Vogt, která v sestavě působí dodnes. Skupina díky nové vokalistce se zajímavě hlubokým hlasem nijak výrazně nezměnila svůj zvuk, i když poslední nahrávky jsou výrazně měkčí než materiál z devadesátých let. Na pátém studiovém albu "Razorbliss" (2004) se jejich pojetí gothic metalu prolíná s lehčími směry. Úspěšná kariéra těchto hudebníků je bohužel opředena i tragédií. Krátce po vydání "Razorbliss" zahynuli při autonehodě dva členové kapely. Nový materiál byl ohlášen až po čtyřech letech - zatím poslední album nese název "Thy Kingdom Gone" (2009).
.láska na první poslech: Unspoken [Razorbliss, 2004]


Brittany Bindrim @ I:Scintilla
TAGS: INDUSTRIAL ROCK, DARKWAVE, GOTHIC
Elektronická hudba mě zajímá odjakživa, ale spíš než diskotékové vypalovačky vyhledávám zajímavé prvky v rocku a metalu. Začíná to klávesami a samply a přes avantgardní metal a industrial gothic se dostáváme až sem. Industriální rocková hudba je vlastně taková dáárk diskotéka naruby :) Deformované kytary někdy ani nerozeznáte, kromě všelijakých syntezátorových kliček je modifikován i zpěv a vše je obehnáno mohutným plotem výrazných beatů, které na vás vybafnou už od první minuty a jsou pro žánr typické. Hudebně je to spíše "světlejší" záležitost, ale Brittaniny texty pojednávají o ztrátě, smrti, hledání spásy... Paruku na promo fotce nekomentujeme, zpěvačka má podle posledních fotek v reálu tmavé vlnité vlasy s napletenými červenými copánky :)
.láska na první poslech: Cursive Eve [Optics, 2007]


Saffron (Samantha Marie Sprackling) @ Republica
TAGS: POP, ROCK, 90's
Nostalgie z devadesátých let. V době, kdy značnou část slintajícího trhu ovládali dlouhovlasí chlapci z Kelly Family, byl náhled na to, co je tvrdá hudba značně zkreslený. Kapely s dívkou v čele se nevyskytovaly už vůbec, tudíž si docela jasně vybavuju, jak mě zaujal song "Ready To Go". Zpěvačka Saffron způsobila v té době slušný rozruch jako "frontmanka" a spoluzakladatelka kapely. Debut "Republica" vyšel v roce 1996 a díky singlům "Ready To Go" a "Drop Dead Gorgeous" dosáhl celosvětového úspěchu. Druhé album Speed Ballads (1998) už kolem sebe takový humbuk nerozvířilo a další nahrávky již skupina nevydala, ačkoliv oficiální "rozpad" nebyl nikdy oznámen.
.láska na první poslech: Ready To Go [Republica, 1996]


Tori Amos
TAGS: PIANO, ALTERNATIVE, ROCK
"OMG, jak to, že to neznám?" podivila jsem se, když jsem si v rámci obohacení své hudební databáze rudovlasých žen poprvé pustila Choirgirl Hotel od Tori Amos. Údivem mi vypadly oči, tedy samozřejmě i s ušima. Amos má klasické klavírní vzdělání, klavír využívá jako svůj hlavní nástroj a to i naživo. Její songy bývají obsahově velmi intenzivní, texty se věnují například tématům sexuality, náboženství i osobním tragédiím. Po celém světě se prodalo už víc než 12 milionů jejích desek. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších hudebních interpretek mé nejoblíbenější hudební interpretky, můžu se akorát mlátit do hlavy, jak je možné, že jsem tuhle intenzivní a přitom křehkou hudbu plnou zajímavých obrazů objevila až nyní :)
.láska na první poslech: Liquid Diamonds [From The Choirgirl Hotel, 1996]


Candace Kucsulain @ Walls Of Jericho
TAGS: HARDCORE, METALCORE
Netuším, jaký je rozdíl mezi hardcore a metalcore, ale Walls Of Jericho jsou kapela z amerického Detroitu, která je řazena právě kamsi do této škatule. Jedná se o relativně tvrdou hudbu, kterou svým projevem koření potetovaná frontmanka Candace. V naprosté většině případů se jedná o téměř deathmetalový chropot, ale právě ve chvíli, kdy si myslíte, že už vás nic nepřekvapí (třeba při prvním poslechu alba With Devils Amongst Us All), narazíte třeba na kouzelnou píseň "No Saving Me," kde uslyšíte její přirozený hlas. V kontrastu se zbytkem (opravdu dobré) desky je to prostě dokonalé.
.láska na první poslech: No Saving Me [With Devils Amongst Us All, 2006]


Simone Simons @ Epica
TAGS: SYMPHONIC METAL
Směrem k oranžovější části spektra vlají vlasy zpěvačky holandského symphonic-metalového uskupení Epica. Vybavuju si, že jsem je kdysi "objevila" právě díky jedné podobně ohňovlasé kamarádce. Simone bohužel není přirozeně zrzavá, její původní barva vlasů je světle hnědá. V kombinaci s operním vokálem ale rozhodně vzniká výrazná "tvář" kapely. Zajímavostí je, že na koncertech je doprovází jejich vlastní pěvecký sbor a orchestr. Prozatím poslední (páté) řadové album Epicy pochází z roku 2009 a jmenuje se "Design Your Universe". Dovolím si však doporučit "Consign To Oblivion" (2005). Podle některých zdrojů bylo komponováno na základě filmové hudby - inspirací byli údajně skladatelé Hans Zimmer a Danny Elfman. A ty já mám také rád.
.láska na první poslech: The Last Crusade [Consign To Oblivion, 2006]

3 komentáře:

  1. Škoda, že červenovlásky nefušují taky do elektroniky ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. @Mamuf: Tak I:Scintilla je celkem dost elektronicka zalezitost a The Gathering k tomu taky nemaji moc daleko. ale zas ne tak, jak asi myslis ty. ty elektronicke projekty byvaji vetsinou one-man nebo prinejhorsim two-man show a vetsinou tam zenskou vubec nepotkas. teda aspon co ja vim...

    OdpovědětVymazat
  3. @Rionka: Jo, to je pravda. Jen výjimečně, když někdo používá ženské vokály. Což u elektro hudby, jakou poslouchám, moc neni. Nojo, tak se holt budu muset spokojit s červenovláskami, které nějaou elektroniku občas poslouchají :-D.

    OdpovědětVymazat