středa 27. října 2010

.10 věcí, které (zatím) ještě neumím

Toto téma mě napadlo dnes večer cestou z práce. Ono je hrozně jednoduché si jednou za rok sepsat papír nějakých předsevzetí, abychom se na ně v průběhu dalšího roku mohli úspěšně vykašlat a najít pak ten papír při předvánočním úklidu za monitorem, přilepený žvýkačkou k plesnivému hrnku od kafe.

Následující body nejsou předsevzetími. Nic se vlastně nestane, pokud je nebudu umět ani za rok, ale potěšily by mě klidně i za dva. Až budu mít zase pocit, že svět nemá žádné barvy, mohla bych si na tenhle článek vzpomenout.

10 věcí, které (zatím) ještě neumím:

1 • ovládat html, php a css na vyšší úrovni
Na rovinu přiznám, že nejsem žádná pořádná ajtý žena. Neumím céčko (nesbírám céčka), Python (ty hadi!), Haskell (s tím volejte Mamufoj) ani Fortran (to už toho asi budu tušit víc i o děrných štítkách). Tedy, abych nekecala, v jazyce C jsem si kdysi zkusila vypsat "Hello World"! V PHP momentálně umím napsat cca pět a půl řádku. V Javascriptu asi dva. Ale pochopit základní strukturu HTML a CSS mi netrvalo dlouho a když má člověk motivaci a čas, tak už nic dalšího nepotřebuje. Bohužel mám obojího zrovna nedostatek.

2 • psát tak dobře, abych všechny texty dokončila a navíc i zveřejnila
Kdysi v dobách pera a papíru jsem psala strašně moc, hlavně různé fikce a deníčky. Počítačový věk dovoluje myšlenky lépe editovat, ale mnohem víc se jich kvůli tomu vůbec nedostane na řadu. Většina neblogové tvorby se nikdy nedopíše a tedy ani nedostane do té "reálné" dimenze - před oči čtenářů. Možná je to důsledkem přehnaného perfekcionismu, ale i té nové blejskavé sociálně-síťové asociálnosti :) Prostě dneska nejen, že nikdo už ty neveselé, těžší, vážné věci nechce číst, ale ani zveřejňovat.

3 • skládat hudbu v počítači
Je super mít v hlavě hudební projekt s názvem, pár textů v zatím nedomyšleném jazyce a pár hudebních prvků v paměti, ale dokud se nedokopete k tomu, abyste z toho něco doopravdy udělali, nemá to "pořádný smysl". Naštěstí hudba, stejně jako kreslení nebo focení, nepotřebuje být proplacena, aby ten smysl získala. Tak třeba někdy.

4 • nebrat si osobně kritiku
Sakrblé, nemáte na tohle někdo nějaký Zaručený Návod (R) (C) (TM)? Když je člověk vnitřně nejistý, je daleko víc náchylný brát si věci nedobře. Myslím, že se tomu říká vztahovačnost. Zajímavě to kazí věci!

5 • šperky z pryskyřice
Další zajímavá tvořivě-produktivní věcička. Křišťálová pryskyřice je čirá hmota, kterou lze zalít jakýkoli grafický motiv, umístěný v kovovém lůžku. Pak ji necháte 24 hodin zaschnout. Přívěšek zalitý pryskyřicí vypadá např. takhle (přesně tenhle kousek od té slečny mám doma), ale osobně jsem uvažovala spíš nad umělečtějším zpracováním vlastních kreseb. Takový náhrdelník z očí nebo složitý medailon s kovovými komponenty a portrétem rudovlasé ženy... Nápady by se našly, ale je potřeba trpělivost, cvik, počáteční investice, nemám čas... a blabla, pořád nějaké blabla.


6 • řídit, ehm
Ne, nemám doteď řidičák, asi proto, že stál už před čtyřmi lety na moje poměry strašně moc a já jsem musela šetřit na alkohol a drogy.

7 • uplácat si nějaký vlastní hustodémonský linux
Milé děti, je to tak, mám v počítači "jen to Blbuntu". Mě totiž na nějaké aktualizace a verze vůbec neužije a výraz uživatelská přívětivost nepokládám za urážku. Ale když jsem v minulosti narazila na nutnost zkompilovat nějaké něco do něčeho (to už je jedno, čeho), tak jsem to radši obešla a našla jiný způsob. Tím chci říct, že jednou bych byl rád mnohem víc linuxově mocný! Tak. A už to víte.

8 • dělat svíčkovou
(A ještě koprovku a rajskou tím ideálním způsobem tak, aby to chutnalo jako ta, kterou dělá mamka.) Jasně, vím, že se to dá vygooglit, googlím i poměr surovin pro krupičnou kaši. Jenže se svíčkovou je spousta s*aní a chce to ještě knedliky a stejně jím už spoustu let jen pizzy, čokolády a nudle, takže je to vlastně jedno.

9 • odvážně vyndávat z PC ty fakt důležité věci
Například tedy vyměňovat paměti a procesory, vrtat se v základní desce, pájet a další zhovadilosti. No, ty paměti chci zkusit, ale pájet nic fakt nebudu, tohleto umí pan otec, ale já budu radši pištět a zavírat oči. Ehm.

10 • najít hodnotu ve věcech, které už umím
To bude asi nejtěžší bod ever :) Další level, tedy "být veselá a pozitivní", jsem tedy radši vypustila a zařadím ho až příští rok!


zdroj obrázků: rionka.deviantart.com

15 komentářů:

  1. Když jsem viděla nadpis, napadlo mě, že bych si mohla takový seznámek taky sepsat. Jenže na konci článku jsem zjistila, že jsem na tom úplně stejně. 1. HTML a CSS umím trochu, učím se C#, 2. potřebovala bych psát, psát a pak ty články taky vydat. 3. Kdysi jsem zkoušela nějaké kravinky v Traktor DJ a dalších asi 4 softwarech na skládání hudby. Jen zkoušela, neumím nic. 4. Ať už kdokoli cokoli kritizuje, vždy se v tom najdu (někdy je to ale spíš ku prospěchu). 5. Šperky? Kámoška dělala narámky a řetízky z korálků a bavlnek – neumím! Jediné, co jsem kdysi zvládla, jsou přívěšky na klíče z tkaniček do bot (neke!). 6. Na papíry nemám finance, 7. kompilování se vyhýbám jak ďábel svěcené vodě. 8. Vařit? Neumím. Dnes jsem dělala palačinky… každá je tlustá tak centimetr (palačiny). 9. RAMky a disk ještě vyměním, pájet nic nehodlám. Už by to totiž nefungovalo. 10. A vážit si svých dovedností? Až nějaké vůbec budu mít… achjo! :)

    Nejsi ty moje alterego? :))

    OdpovědětVymazat
  2. Najja: Diky za prvni komentar :) Myslim, ze alterego nejsem, varit umim (ale jsem lina) a vyrabet sperky taky umim (ale nemam cas), hrat umim na klavir (a to je mi nanic). Ale jinak, jinak je to krasne podobne :D

    OdpovědětVymazat
  3. 1) Jsi na tom líp než já, to mám za sebou asi 5 semestrů programování. Prý bych měl umět: C, Java, HTML, Assembler
    2) Máš moje uznání, já se většinou štítím zveřejnit svůj text, protože navazuje na bod 4)
    3) proboha proč? Stačí být pasivním konzumentem a vybírat si to nejlepší ne? :-)
    4) Opravdu nesnáším, když mi někdo kecá do práce a ještě si dovoluje ji kritizovat - to přece dokáži nejlépe zhodnotit já sám nebo ne? :)
    5) Cvičení dělá mistry, do roka a do dne to zvládneš. ;-)
    6) Máš auto? Ne? Začni to řešit, až nějaké koupíš.
    7) k čemu?
    8) jsme na tom podobně, s tím rozdílem, že já nejsem žena. btw: http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/scheirich/comics/mff_life_88.jpg :)))
    9) Nemusíš umět všechno
    10) Umíš psát a máš sebevědomý vlastní názor ne? To je ta hodnota.

    Jěště udělám malé srovnání @rionka vs. @JanCerny :D
    1) 0-0
    2) 1-0
    3) 1-0
    4) 1-0
    5) 2-0
    6) 2-0
    7) 2-0
    8) 2-0
    9) 2-1
    10)2-2
    Podrtrženo sečteno, takže to vidím na plichu 2-2. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Rionko, co by jsi vlastně chtěla umět ve svých xx letech? Všechno tohle? Jasně, že by se to dalo zvládnout, ale jsi snad superwoman?

    Málem se mi rozbilo moje nerozbitné ego, když jsem zjistil, že nic neumím. Vážně, nic. Neumím nic, v čem bych byl opravdu skvělý, jedinečný z jedinečných. Přišlo mi to smutný proto, že jsem si říkal, že bych na lecco měl, stačilo by jen využít kapacitu, kterou v sobě člověk má na 100%. Jenže to nikdy nejde - z mnoha důvodů.

    A tak jsem se užíral sám sebou... A pak jsem se podíval na ostatní. A bylo mi lépe :-)

    Zdravím!

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  5. Honza - ad 3: To je prave ono - ja nechci byt "jen" pasivnim konzumentem. Souvisi to i s bodem 2., mam proste takove nutkani do vseho vrtat. Fotim, hraju, maluju. Existuji proste bud konzumenti nebo tvurci magori :D

    PHATE: Na to se da podivat jeste z jineho uhlu - muzu vlastne umet deset dalsich veci, ale k nicemu mi nebudou. Totiz, zadnou z vyse zminenych veci si nevydelam. Ale aspon se muzu snazit mit ze sebe lepsi pocit! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Problém předsevzetí je v tom, že se z nich stalo klišé. Stylově si na Silvestra sepíšete pět věcí, které následující rok uděláte, ale pak to někde zapadne a stejně děláte jiné věci, nebo jste líní a neděláte nic. Kromě nutného studia, práce a takových těch velkých těžkých věcí, které nám život hází pod nohy a nenechá nás užívat si alkoholu a plísní.

    Kdo se nechce učit nové věci, ten to dělat nebude. Kdo chce, tak to prostě dělat bude a hotovo.

    Že na to není čas? U nás na tom opravdu nejsme tak špatně, abychom museli jen dřít a mezitím občas spát a něco sníst, takže je to jen otázka toho, jestli něco fakt dělat chceme. Práce nám zabere času hodně, ale pořád se můžeme věnovat alespoň jedné dvou věcem.

    Mám pár let praxe Java programátora a ta práce mě přivedla k novým technologiím v oblasti Javy. Tenkrát, když jsem nastupoval, jsem uměl fakticky jen Javu (s ohledem na to, co bylo pro tu práci potřeba, uměl jsem toho samozřejmě víc ;-)) a samozřejmě jsem uplatnil znalost HTML, CSS a XML obecně. Za těch pár let jsem se naučil nové věci a myslel jsem si, co všechno neumím. Když v průběhu předešlých měsíců došlo na hledání nového zaměstnání, zamyslel jsem se nad tím, co opravdu umím. (Částečně proto, že jsem potřeboval zaktualizovat svůj životopis.)

    To, co jsem zjistil, bylo pro mě zprvu šokující. Uvědomil jsem si, že doopravdy neumím skoro nic. Jasně, Javu ovládám velmi dobře, abstraktní myšlení mám také velmi dobré, umím pracovat s několika dalšími technologiemi, setkal jsem se zkrátka s nějakou praxí Java vývojáře. Ale ve světě je toho ve skutečnosti mnohem víc. Uvědomil jsem si, že kamkoli přijdu, budu zase do značné míry na začátku.

    Ale to je v našem věku (předpokládám, že to tu čtou lidé mezi 20 a 30 lety) prostě normální. Nikdo z nás není lepší, než hromada jiných lidí. Každý má své kvality, každý vyniká v něčem jiném, ale ve výsledku nikdo z nás není žádná velká ryba. Kdyby ano, tak už je dávno někde "za mořem".

    Znáte ten citát, který říká zhruba něco jako "Čím víc toho vím, tím víc vím, že nic nevím." Poslední dobou se mi to potvrzuje více a více. Objevuji nové prostory, do kterých můžu pronikat a zlepšovat své dovednosti. A protože se rád učím nové věci a zároveň se rád zdokonaluji v tom, co už nějak ovládám, posouvá mě to životem kupředu.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě jsem chtěl říct něco k bodu č. 4. Hned potom se jdu zabít, protože neumím psát krátké komentáře :-D.

    Na kritiku směrovanou na mě jsem byl vždycky dost citlivý. A to mi stačilo už jen to, že si ze mě někdo utahuje. O nic nejde, je to sranda, ale někdo si ze mě dělá srandu a mně to leze na nervy. Je to paradoxní, protože dělat si srandu z ostatních mi moc velké problémy nikdy nedělalo. Takže jsem věděl, že to je špatné, když mně to pak vadí.

    V práci si ze mě ale kolegové utahovali ze spousty důvodů. Ať už proto, že jsem byl nováček, zelenáč a podobně, takže byly narážky na to, že jim mám vařit kafe a podobně. Jako na vojně. Samozřejmě nic z toho nebylo míněno vážně, byla to sranda. Naučil jsem se to brát pozitivně. Jednak je kritika výzva se zlepšovat (pokud je věcná a konstruktivní) a druhak, pokud jde o ten humor, jak si můžete dělat srandu z ostatních, když si neumíte utahovat sami ze sebe?

    A to platí dvojnásob při vážné kritice v zaměstnání (každý dělá chyby, nesprávná rozhodnutí) i osobní tvorbě jako je psaní blogu, tvorba věcí z drátků a podobně.

    Vím, že tím neodpovídám na dotaz, nedávám tím žádné fundované rady, ale prošel jsem tím sám a stále procházím, jako my všichni, protože kritika je prostě součástí života a toho, co děláme.

    OdpovědětVymazat
  8. Mamuf: nejdriv jsem chtela zarvat "Kruciprdel! Priste u tech komentaru povolim jen 128 znaku!", ale pak jsem si to precetla a musim jen pokyvat hlavou :) Hlavne je na tom nejzajimavejsi, ze lidi pod timhle tematem maji tendenci sdilet sve osobni zkusenosti...

    OdpovědětVymazat
  9. Já se omlouvám, příště už nic komentovat nebudu :-D.

    OdpovědětVymazat
  10. Mamuf: Neee, takhle jsem to zas nemyslela!

    OdpovědětVymazat
  11. Nikdo není dokonalý, většinu z toho seznamu mám taky :)
    Vybavila se mi u toho moudrá věta Homera Simpsona:
    Pamatuj, že pokus je prvním krokem k neúspěchu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Když svíčkovou, tak jedině s kabely!

    OdpovědětVymazat
  13. 1) Občas bych radši vůbec nevěděl o co se jedná. Momentálně je to ale jediný způsob mé obživy, takže se tvářím jako že je to hrozně super, tyhlety péhápéčka, žůvaskripty a další pytloviny.

    2) Hele, já mám v databázi ccs 50 článků, které jsou v různé fázi rozepsanosti. Nasbíral jsem je v průběhu let provozování blogu. Při každé nové verzi systému si říkám, že je dopíšu ale jak k tomu sednu, tak jdu radši od toho.

    3) Jsem muzicírovací talent, umím si pustit přehrávač a naplnit playlist :)

    4) Jo, tohle mi jde. Cizí názory na mou osobu jsou mi vcelku uprdélózní.

    5) Uff, tyhlety manuální výtvarné zručnosti jsou u mě na úrovni pětiletého dítěte. No, možná ne až tak dobré.

    6) Hele, ono na těch silnicích stejně není o co stát.

    7) Není to těžké. A je to sranda. Jen to chce čas a toho většinou člověk nemá nazbyt. Taky už to nedělám a pár let už jen mezi PC přenáším kdysinainstalovaný Debian.

    8) Umím. Ale mám pravda výhodu v tom, že jsem študoval knedlofakultu a tudíž jsem profík a tak vůbec. Ale nerad dělám knedlík. A rád dělám ostrá jídla. Dneska jsem "vařil" nakládaný hermelín. 20 kousků toho je. Bude nám blbě.

    9) To jsem dělal mockrát. Teď už mě to moc nebaví.

    10) Njn, jak jsem říkal - některé věci bych raději neuměl.

    OdpovědětVymazat
  14. danaketh: no děkujeme pěkně, teď mám hroznou chuť na ten nakládaný hermelín!

    OdpovědětVymazat