čtvrtek 27. května 2010

.kometar podleha schvaleni autora

Blogujete? A 'cenzurujete' komentare ke clankum ve svem blogu? Je to zajimava myslenka, takova snaha udrzet si nad tim "svym" malym kouskem internetu nejakou kontrolu. Je to ale z dlouhodobeho hlediska mozne a udrzitelne?

Ja jsem to zpocatku delala naprostro striktne. Kazdy komentar podlehal schvaleni. Myslim, ze za tim byly urcite moje obavy, strach z toho, ze by me nekdo mohl napadnout, psat ruzne sproste posty atakdale. Vy to vlastne nevite, vazeni ctenari, ale tohle je muj v poradi uz druhy blog. Ten prvni je dnes jiz neaktivni, byla to spis takova pubertalni emoblbost.

Setkala jsem se jiz jak se sprostymi komentari od lidi, jejichz totoznost jsem znala, tak i s anonymnimi urazkami. Zatim nejvyssi level byly sproste SMSky, nuze - od te doby mi proste z netu zpravu neposlete, uz to nejde :) Ono je to s temi internety totiz hrozne jednoduche. Nikdo na vas nemuze, jste prece v podstate opravdu anonymni (no... skoro), ani ta IP adresa na vas nic nepraskne (treba ja mam IP adresu, ktera vas posle do Prahy a ted koukam, ze ackoli ted vubec nejsem v Brne, IP adresa tohohle nojbuku ukazuje umisteni: Brno, no to je proste super :))

Takze se nekde podepisete jako MocnyTemnyHrdina_7337H4x0r a nic vam nebrani valit do lidi, co vas napadne. Prikladem takove fakt desive diskuse jsou flamy na idnesu. Od prispevatelu na svem blogu ovsem cekam neco jineho. Co? No, pisu vtipne, zajimave, uchylne a se soucasnosti a novymi technologiemi (:D) spjate clanky, takze cekam reakce podobneho typu. Cenzurovaci tool jsem po nejake dobe deaktivovala, takze komentujte, jak je libo. Otevreny system komentaru se mi proste libi vice. Nejspis proto, ze za obsahem sveho blogu vnitrne stojim - a kritika vaseho "vlastniho" kousku internetu je pro vas prece jen jistym vnejsim jevem, ktery vas jako autora vlastne nemuze rozhodit. Tedy, nemel by.



Samozrejme, mam rada prehled o tom, kde mi co pribylo a proto pouzivam modul pro zobrazovani poslednich 10 nejnovejsich komentaru, ktery muzete videt vpravo dole ve sloupci :) Takze si budte jisti, ze vse, co mi napisete, si prectu. A ano, muzu to smazat treba za rok, kdyby se mi chtelo ;)

A tedy filozoficka otazka na zaver: Moderujete komentare na svem blogu? Co vas k tomu motivuje? Potreba kontroly, snaha o vytvareni co nejkvalitnejsiho obsahu, strach z kritiky? A umite zachazet s touchpadem, nebo z nej taky tak rostete jako ja? (OMG, AAAA! :)) A napada vas nejaka zakladni otazka zivota, vesmiru a vubec, na kterou by byla idealni odpoved "42"? Myslim, ze to neni cislo idealni politicke strany. Tak nic.



Tento post byl sepsan na Ubuntu SE Live USB, ktere si s sebou posledni tyden nosim na klicich a tak nemusim pouzivat ani na cizich kompech Windows. Ani to uz s nima skoro neumim. Absence diakritiky tedy budiz omluvena. Haleluuuja! Dobrou noc.

6 komentářů:

  1. MocnyTemnyHrdina_7337H4x0r28. května 2010 v 7:00

    Něco mě napadlo. Asi myšlenka. Naštěstí jsem ji hned zabil.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné pěkné =D blog mám a necenzuruju =) i když už ani moc nebloguju :D
    Hmmm otázka s odpovědí 42... to by mohlo být třeba 40 + 2 =D
    A k tomu live USB, zkoušelas Sabayon? Je to v základu live DVD o velikosti cca 1,6 GB =) já ho nedávno pustil a musím říct že se mi moc líbil (Gnome verze, samozřejmě :D) Doporučuju zkusit =)

    OdpovědětVymazat
  3. Na svém blogu, který mi momentálně nejde načíst (Tato webová stránka není dostupná!!!!), autorizaci obvykle nepoužívám. Ovšem jako majitel tohoto webu zodpovídám za jeho obsah, a protože jsem línej někam napsat, že za komentáře odpovídají jiní, mám zaveden black list slov a v případě, že se v příspěvku slovo z black listu nachází, vyžaduje schválení.

    Přijde mi to rozumný kompromis. Ovšem jen opravdu mááááálo kdy je příspěvěk "pozdržen" v moderaci.

    See ya!

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám určitý blacklist zakázaných výrazů, ale není to proti idiotským názorům, ale proti úžasným nabídkám spamovacích robotů (většinou různé medikamenty, a pilulky na zlepšení erekce:) Autorizaci mám nastavenou také na každý odkaz přiložený v komentáři (opět dílo robotů) a už v e-mailu vidím, díky pluginu WOT, že mít na webu odkaz na nějakou závadnou stránku, může mít špatné následky...

    OdpovědětVymazat
  5. Blog mam (URL co som zadal pri komentovani), ale mam ho skor len na taky zapis a potom nasledne linkovanie znamym. Komentar mi este nikto nenapisal, ale neplanujem moderovat. Mam rad slobodu. A s tou anonymitou to nie je take jednoduche, ak by si robila nieco, kvoli comu by stalo ta najst, tak by ta nasli, podla IP, vdaka Javascriptu, Flashu a inym "cool" a "kLaSnUCQyM" technologiam na weboch. ;)

    Znamy mi raz napisal krasnu otazku pre odpoved 42 :P. Teraz si neviem spomenut ako presne znela, ale myslim, ze to pridal aj na lamera, takze skusim okuknut ci to nenajdem.

    Mimochodom, som rad, ze som nasiel dalsieho cloveka co cital Stopara.

    OdpovědětVymazat
  6. Kuromaru: Dekuji ;) Tu otazku mi najdi!

    OdpovědětVymazat