sobota 23. října 2010

.ženy v ICT: důležité téma či genderový nesmysl?

Nedávno se mi do ruky dostal zajímavý videozáznam z přednášky Mgr. Markéty Kristové na téma Ženy v ICT, která proběhla 14.10. na FF MU v Brně.

Přístup k videu z přednášky i druhé části s dotazy návštěvníků mi poskytla evisek_net, které tímto děkuji. Včera jsem to oboje celé shlédla a před očima mi vyskákalo několik otazníků. Pojďme se zamyslet nad tím, proč.

Téma "nedostatku žen v informačních a komunikačních technologiích" může být podle slov Mgr. Kristové vnímáno jako společenský problém, ale stejně tak i jako feministický pseudoproblém (nebo, slovy několika kolemjdoucích, genderová hovadina či vtírající se nesmysl). Zajímavé přitom je, že když se svých pánských ajtý kolegů a přátel optáte, zda by ve svém okolí uvítali více IT žen, linuxaček a podobných stvoření, reakce jsou velmi pozitivní. Domnívám se tedy, že nejde pouze o pohlaví. Rozhoduje také inteligence, bystrost a co nejnižší procento "slepičího" chování. Což pochopitelně v přednášce nepadlo, ale je dobré si to uvědomit.


"Ing. Josef Vrba řekl: 'Talenty nemohou být nikdy na škodu a již z tohoto důvodu, aby se vždy mohly uplatnit, je třeba potírat starou zaujatost proti studiu žen na technikách.' To říkal v roce 1913. Já myslím, že jsme se za těch sto let moc neposunuli."

Přednášející bohužel ze začátku trochu tápala, což na člověka, který vidí jen prvních deset minut, nepůsobí nejlépe. Přišla mi poněkud nervózní, i když měla k tématu zjevně co říct, párkrát si ve svých výrocích nic netuše odporovala, ale na konci se jí v divácích povedlo vyvolat i smích. Po stránce formy to chtělo trochu vypilovat, ale já budu stejně tvrdit, že forma prostě nikdy NEMÁ vítězit nad obsahem. Ne, že bych tedy se všemi jejími poznámkami a teoriemi souhlasila, ale některé myšlenky až podivuhodně přesně odrážely moje zkušenosti z reality.
"Nejde o to, abychom setřeli rozdíly mezi pohlavími, jde o to si uvědomit, že muži a ženy jsou navzájem komplementární."

Nejsem žádná 'feministka', ale někteří z těch, kdo čtou moje články, ví, že mám ke 'genderovým' tématům určitý zaujatý postoj. Jsou věci, o kterých se nemluví a mělo by. Ženy v téhle zemi mají problémy se sebeprosazením a uznáním, zatímco ze strany pánů je existence celé téhle tematiky obvykle šmahem zamítnuta. O to víc obdivuji pozitivní postoje těch několika mužských 'hrdinů', z jejichž strany se mi dostalo podpory a tolerance.

Pro lidi, kterým jsou tyhle myšlenky vnitřně proti srsti, bude zřejmě nemožné dokoukat to video až do konce. Jiní se tomu zasmějí. Já místo snah o hodnocení přednášky pouze vypíchnu několik citátů, které mě zaujaly. Nemusíte se mnou souhlasit. A třeba můžete.



• "V průzkumu jsem zjistila, že třetina ajtý žen měla tatínka, který pracoval také v oboru informačních technologií."
Ha! Takže de facto neexistuji :) Nikoho příbuzného, kdo by pracoval v ICT, nemám, i když se v historii naší rodiny nějaké ty pájky, tišťáky, tranzistory a děrné štítky vždycky vyskytovaly. Spíš jde asi o přístup k výchově - dítě se díky ní nebojí konstruovat a zkoušet nové věci, i ty, které 'holčičky nedělají'.

• "Dívky, nebojte se! IT není jen pro kluky s brýlemi."
Myslím si, že k ajtý klukům se musí přistupovat citlivě. Vůbec nejde o brýle, beďary nebo plyšové tučňáky. Jen o vnímavost. Ajtý lidé bývají velmi inteligentní a kreativní, jen někdy mohou mít trochu rezervy ve vztahových a sociálních oblastech. Ale nad formou vždycky převáží obsah. Neřešte, že jsou "trošku divní", jednou z nich můžou být vaši nejlepší přátelé.

• "Dívky jsou aktivnější v humanitních předmětech, kluci zase v exaktních."
Hm. Jsou. A? Na základce jsem těžce plavala v matematice, ale geometrie mě bavila. Verbální a prostorové dovednosti mám na vysoké úrovni. Práce s logickým unixovým systémem nevyžaduje jedničky z trojčlenky. Jo, kdybych chtěla něco studovat, tak mě s tímhle kádrovým profilem asi pošlou do háje, to si uvědomuju...

• "Neschopnost žen pracovat s technikou je vrozená."
Sákryš, já si nemyslím, že tohle může být vrozené. Vrozené může být onemocnění nebo vloha, kterou můžeme cvičením proměnit v talent. Tyhle všelijaké negativní sklony, pochyby a návyky spíš vznikají výchovou a deformacemi v dětství. Anebo ne?

• "Ženy se vyznačují vyšší komunikativností, lepší analýzou potřeb klientů a snahou se do jejich situace vžít."
Samozřejmě. Ale všeho s mírou. Moje jediná zkušenost s ryze ženským blond kolektivem byla děsivá. Byly to, pardon, slepice s nehtíčkama a fotkama štěňátek na ploše... Analýza, komunikace, empatie a logika, ano, ano! Ale prosím vás, buďte inteligentní a silné a neshazujte se. A nechovejte se jako mrchy.

• "Tahle osvěta by se měla dělat na základce, u vysokoškoláků už je pozdě."
Nemyslím si, že je někdy pozdě na osvětu. Tedy, popravdě si ani nemyslím, že vaše práce musí nutně souviset s vaší školou, i když by to asi bylo hezké.

• "Má každý možnost dělat to, na co má talent?"
Ne. Resp. v duchu předchozí věty - pokud máte tu smůlu, že vystudujete obor, který vás sice hrozně baví, ale nemáte možnost se v něm reálně uplatnit, musíte v sobě prostě najít nějaký jiný talent a ten rozvinout. Jsem poněkud cynická, protože tohle se stalo mně a připadám si kvůli tomu někdy taková nedokončená. Ale mám ráda i svůj "ajtý talent". I ty všechny další, kterými se nedá vydělávat.

• "Mně jako ženskou si ale na spravení počítače nikdo neobjedná."
Tohle prostě JE problém. Kromě vzdělaných, tolerantních, otevřených chlapů totiž existují i šovinistická hovada. Je jedno, jestli se jedná o obchodní vztahy, opravu počítače nebo nějaké poradenství. Jsou pánové, kterým prostě jde jenom o to, aby ženskou zdeptali. FAIL.

• "V době, kdy si kluci začnou hrát s PC, se holky začínají zabývat tím, jak vypadají. Tehdy totiž pochopí, že muži jsou ceněni podle výkonu, zatímco ženy podle vzhledu."
True. Ale znovu: Vážně si myslíte, milí čtenáři, že je v pořádku, jak je nám to automaticky podsouváno? Ne? A co s tím budeme dělat?

• "Když do týmu přijde ženská, chlapi sice začnou být výkonnější, ale na jiné úrovni, než v práci..."
NE. V tomhle jsem divná, ale myslím si, že sexuální vztahy, vznikající na pracovišti, jsou z 99% zlo. Když jako ženská přijdu do nového týmu, nejdu tam proto, abych vyjížděla po lidech, ale proto, abych s nimi na něčem pracovala. Asi to někomu přijde hrozně nesexy. Ale nechodíme do práce proto, abychom byli sexy, sakra. Jakou bych asi měla pro kolegy hodnotu poté, co bych je všechny ojela, a jak by asi utrpěly naše přátelské vztahy? Proč tohle tolika lidem nedochází?

• "Existují super femininní a méně femininní ženy. Ne v otázce vzhledu, ale myšlení."
Ano. Je to všechno ovlivněno způsobem myšlení. Existují ženy výjimečné tím, jaké jsou a jak přemýšlejí a ty zanechají na svém okolí mnohem hlubší otisk, než naivní a nesoběstačná stvoření bez špetky individuality. Neurazte se, dámy, pokud prostě jste růžové a romantické. Jen buďte své.

• "Ono vlastně ani nejde o to, jestli je to muž nebo žena. Jde o osobnost."
Jo. Tady se už jen podepíšu, není co dodat.



Související odkazy:
inhd.cz - zveřejněný videozáznam z přednášky "Ženy v ICT"
ZkusIT.cz - web, který se snaží motivovat ženy k práci v IT oborech

5 komentářů:

  1. Amen. Lépe bych to nenapsal. ;-) @JanCerny

    OdpovědětVymazat
  2. Nejdřív jsem se domníval, že tu přednášku budeš kritizovat. Ale to bylo ještě předtím, než jsem se na ní sám podíval. Takže jsem zhlédl celou přednášku a pak se vrhl na tenhle post. A hned mám teda jasněji :-).

    No, forma prezentace byla podle mě děsná. Mluvila, jako by to neměla připravené, i když k tomu má hodně co říct, to asi jo. Obsah je sice důležitý, ale když má otřesnou formu, tak se na mě nezlobte, ale to se prostě nedá ;-).

    Souhlasím s tím, že spousta těch tvrzení jsou už dost dlouho omílaná klišé, které ale nikdo neřeší. Narážím na ten bod o hravých chlapcích a fintících se dívkách. Ale i když budou mít dívky doma toho tatínka (nebo nakonec i maminku) z IT, kteří je k tomu povedou, stále to nemusí znamenat, že ve třinácti holka nepopadne rtěnku a řasenku a nezahodí klávesnici. Společenský vliv na směřování dětí do oborů je velký a přirozený, spousta vlivů se prostě nedá jen tak odvrátit. To, jaký člověk vypadne z rodiny do drsného světa dospěláků, záleží na tisíci faktorech. Ať už jsou to genetické předpoklady, výchova, prostředí, v jakém vyrůstáme - takže nejen rodina, ale i škola, kamarádi. A nakonec i národ.

    Jak to tady tak píšu, tak se zamýšlím nad tím, co je skutečně oním problémem? Nějak jsem si nevšiml, že by v té přednášce došlo k nějakému hodnotnému závěru, než k těm několika konstatováním, která jsou ale celkem jasná. Jenže co s tím? Je to dokola furt stejné. Známe množinu problematických jevů, ale ani nevíme, jestli je známe všechny a ani nevíme, co je skutečným problémem.

    Jasně, předpojaté vnucování typicky ženských rolí ve společnosti dívkám je špatné. Stejně tak opačně u chlapců. Ale to je asi tak špatné, jako je každý extrém špatný.

    Ale co proti tomu dělat? Vnucovat lidem výchovu jejich dětí? To přece nejde.

    No, nejsem žena, tak to vidím jen z pohledu ajťáka, ale ano, ženy v IT vítám. Ale zároveň přiznám, že stejně jako je to příjemné, tak je to i trošku divné. Nebo spíš nezvyklé. Není to tak, že bych měl něco proti programátorce v mém týmu, jen na to nejsem zvyklý. Vždy to byli jen muži. Takže jsem zvědavý na to, až nějakou programátorku (nebo analytičku, to je jedno) opravdu potkám. Ano, nejde o to, jestli je to sexy nebo ne. Teda spíš by nemělo být, protože pak nebudou ty pracovní výkony ;-).

    Se ženami o technických problémech diskutuji rád, ale mnoho příležitostí jsem k tomu zatím neměl. Bavit se fundovaně třeba o tom, k čemu jsou v Javě dobré enumy, se mi s ženou opravdu ještě nepodařilo. Mohlo by to být zajímavé :-).

    (Já vim, jsem ukecanej ;-))

    OdpovědětVymazat
  3. Mamuf:
    >stále to nemusí znamenat, že ve třinácti holka nepopadne rtěnku a řasenku a nezahodí klávesnici.

    Však to bylo zmíněno: jen ať se malují, klidně i v ajtý! :) Nemusí být enumy, hlavně když Enter :P

    OdpovědětVymazat
  4. Video jsem nevidel, takze jen reakce na citaty a tve nazory na ne.

    Tretina IT zen mela otce z IT - proc bys nemela existovat? 2/3 nemely. Takze jsi naopak vetsinovy exemplar. Ma zena ma oba rodice z IT a pri pokusu vysvetlit ji neco o pocitaci po 3. slove prepne do rezimu "myslim na neco jineho". Ona na tyhle veci ma vylozene, kdyz ne alergii, tak filtr. Ergo kladivko dokazano, ze rodicove to mohou taky pekne pokazit.


    "Neschopnost žen pracovat s technikou je vrozená."

    Blbost. Zeny techniku bezne pouzivaji, ale pouze pouzivaji. Spoustu z nich nezajima, co je uvnitr, proc to tak funguje. Technika nekomunikuje, neproziva, nema vztahy, pro spoustu zen je tedy nezajimava. Chlapum naopak vyhovuje, ze negeneruje zbytecny sum, ozyva se (nebo zaryte mlci), jen kdyz je treba neco resit.


    "Když do týmu přijde ženská, chlapi sice začnou být výkonnější, ale na jiné úrovni, než v práci..."

    Divim se, ze s timto nesouhlasis. I ve svem soucasnem zamestnani jsi tento jev mohla pozorovat. :-) U mensi firmy nemusi zenska prijit primo do tymu - staci nova asistentka na sousednim oddeleni atp.

    OdpovědětVymazat
  5. Re: "Ha! Ja si to myslel!" ;)

    bod 3.: Ja nerikam, ze s tim poslednim bodem nesouhlasim - nebo tedy, pozoruji ho v praxi, ale nesouhlasim s jeho automatickym prijetim :D

    bod 2.: Jo, to je presne ono. Technika nekomunikuje, neproziva vztahy (hodna!), dela jen to, co se ji rekne. Mne to nekdy prijde tak krasne!

    bod 1.: Hmh, dobra tedy. Vtipne na tom je, ze pani K. nekde publikovala, ze jsou to dve tretiny, ne jedna. Ale to je asi fuk.

    OdpovědětVymazat