neděle 17. října 2010

.zajímavé hudební tipy: Autechre - Amber [1994]


Autechre jsou britské hudební duo, věnující se elektronické hudbě, převážně kategorizované jako idm, ambient a minimal. Víte, mně ta elektronika ani přes všecky ty metaly není vůbec cizí. Poprvé jsem tohoto interpreta zahlédla v last.fm profilu úžasné Jesisem a po pár dnech mě zaujala také recenze v magazínu Výheň (pozor, hustodémonské retro z roku 1997!).

A tak jsem se šla zeptat, co a jaké že to je. "Zařaďte si to jako ťapací, zvonivou nebo kuličkatou věc!" zněla odpověď. Dovedete si představit ťapací kuličkatou hudbu? Po prvním poslechu alba "Amber" mi bylo všechno absolutně jasné. Autechre jsou ta nejkuličkatější věc, jakou jsem kdy slyšela.

Amber je druhé studiové album z roku 1994, následovalo po úspěšném debutu Incunabula (1993). Formaci tvoří Sean Booth a Rob Brown. Podle svých slov vytvářejí jakousi syntézu digitální a analogové technologie - zvuky starých analogových syntezátorů, samplery, klávesy i mluvené slovo. Jejich název údajně vznikl pomocí počítače vygenerováním osmi znaků v náhodném pořadí.

Je to zvláštní, je to trochu retro, je to osobité, jemné, ťapací... a nejlépe udělám, když přihodím několik ochutnávek. Skladby se srdíčkem považuju za nejzajímavější, ale zde je možné si poslechnout i celé album v playlistu.

  1. Foil
  2. Montreal
  3. Silverside
  4. Slip
  5. Glitch
  6. Piezo
  7. Nine
  8. Further
  9. Yulquen
  10. Nil
  11. Teartear

1 komentář:

  1. Mám ten pocit, že jsem od nich měl jedno CD. jenže to bude tak 5 let, co jsem si nějaké CD pustil :)

    OdpovědětVymazat