úterý 7. září 2010

.drobečky ze čtečky

Mezi tím, co na těch internetech chceme dělat a tím, co tam obvykle skutečně děláme, je propastný rozdíl. A to ještě někteří z nás mají RSS čtečky! To si vždycky po ránu projdete, co je nového, zatímco se pomalu probouzíte a informace vám protékají hlavou. Vlastně mi to připomíná jednu starší technologii, říkalo se tomu "noviny", ale tohle je lepší...

O tom, na jakých webech trávím statisticky největší čas, jsem vám už psala v tomhle článku, který odstartoval menší řetězovku (díky všem a příště více!). Uznávám ovšem, že statistika mohla být trošku zkreslená. Na sledování blogů, publicistiky i počtení o počítačových nesmyslech používám už delší dobu RSS čtečku Liferea. Mimochodem v ní sleduju i Vaše komentáře k tomuhle blogísku (achacha!), což je zvrhlé i užitečné zároveň.


Je mi jasné, že dostatek kvalitního čtení je někdy důležitější, než dostatek sexu, drog i jídla dohromady, takže vám přináším pár tipů ze své mocné RSS čtečky. Publicistiku a linuxové weby tentokrát vynechám a budu se věnovat hlavně osobním blogům a hovadinám, jelikož se mi zrovna chce. Blogy a weby jsou řazeny, jak se jim chtělo, v žádném případě ne abecedně a už vůbec ne jakkoli prioritně :)


.chlupatý slon na houbičkách
http://blog.mamuf.cz/
Jeden z těch blogů, které považuji za "spřátelené". Tematicky se dotýká např. hudby a internetůch. Škoda, že publikuje tak málo. Jeho psaný projev se mi velmi líbí, to nemohu říct!

.hlavně pozor na bojlery
http://zlikatost.blogspot.com/
Zápisník Strakaté Ňuchodlafy jsem vám již párkrát představovala. Málokde najdete tolik rad do života, psaných s tak lehkým jazykem a přirozenou grácií!

.sarkasmus? ano, děkuji!
http://xkcd.com/
XKCD je webový komiks, který vymyslel "prostě jeden týpek, co pracoval pro NASA, rád šplhá na věci a otevírá divné dveře." Některé stripy jsou složité, některé nepochopitelné a některé dost vtipné. Na Abíčku vychází český překlad.

.arthur dent, stručný misantrop
http://www.misantrop.info/
Martin Malý je pojem. Komentuje spoustu témat (mnohá z nich jsou samozřejmě "počítačová"). Ne vždy souhlasím s jeho stanoviskem, ale je originální, vtipný a opravdu dobře se čte.

.šťastní můžeme být v jakékoliv situaci
http://badguy.cz/
Blog Pavla Říhy o IT, politice a poslední dobou zejména o osobním rozvoji a efektivitě práce. Na to, že existuje relativně krátkou dobu, má širokou čtenářskou základnu a osobitý otisk.

.pan vůdce se soukromým tryskáčem
http://fajnblog.cz/
"Nepíšu o nových elektro vychytávkách, na kterých si budete pouštět porno. Já vám radši poradím, jak nějakou holku sbalit," říká autor o svém blogu. Sarkasmus? To víte, že ne ;)

.marigold, ten pán od počítačů
http://www.marigold.cz/
Patrick Zandl je všestranný. Píše o nových technologiích, o internetovém obsahu, o pomazánkovém másle, o zabíjení atakdále. Ano!

.kekel je prý cosi nechutného
http://www.apinuv.kekel.cz/
Apinův kekel je zaměřený na elektronickou hudbu, hry, PC, ale i společnost, zlo, konspirační teorie... prostě kekel s názorem. Někdy mi jeho "paranoidní" pohled na svět vyloženě vyhovuje, i když to občas vidím jinak.

.'grunge' neboli drátěnka
http://sysla.bloguje.cz/
"Správný grungeman nemusí fetovat. Důležitá je kostkovaná košile a conversky." Spřátelený hudební blog kamarádky Martiny. Zrovna je v takové uspané fázi. Syslo, bloguj!

.zápisník šíleného psa
http://crazydog.cz/
Bronislav Filip sbírá plechovky od energy drinků a nemá rád Vistu. Na jeho blogu mě zaujaly hlavně různé linuxové tipy, ale i zápisky ze života.

.kluk, co má svůj vlastní scénář
http://iam.kryspin.net/
Kryšpín si mě získal svými povídkami. Zajímá se o film, obdržel několik cen za reklamy, hodně cestuje a padají z něj krásné fotky. A má také rád The Crow!

.linuxové ženy jsou elita
http://vetrnikplejs.blogspot.com/
Jeden z prvních blogů, na které jsem odtud odkázala. Windfinder je nadšeným uživatelem Ubuntu a našla jsem u něj mnoho šikovných tipů. Jen teď nějak spí, nebo co.

.za komentář dává bonbónek
http://lelkoun.cz/
O těžkém životě rádoby programátora. "Mám rád GNU/Linux, WordPress a hranolky s kečupem." To snad jako popis stačí, ne? :)

.dívka, která kreslí
http://originflame.blog.cz/
Konečně zas žena, uf. Angelina není geek girl, ale normální pubertální osůbka se zálibou ve Twilight, nicméně hodně přemýšlí a spousta jejích článků má smysl, narozdíl od klasických růžových blogísků.

.metal, komp a gotika, jak se to rýmuje
http://www.dark-vision.cz/
Lenka 'Trinity' Voráčková - geek žena, larpařka, grafička, hráčka, grafomanka. V obchodě s počítači na ni prý vždycky zírají jako na zjevení. Objevila jsem ji včera a přijde mi úžasná :)

.já jsem Ofca. mám černý kolo a plesnivej chleba
http://ofca.bloguje.cz/
Jákob píše storky ze života. Málokde se tak zasměju, i když je to samý rasismus, antisemitismus, fňukání nad ulomeným palcem, zubem, teploušema atd. Děcka! Von není blbej! Von to jenom hraje!

.kurz tvůrčího psaní
http://www.renenekuda.cz/archiv/
Autor absolvoval obor Tvůrčí psaní a publicistika a mezi cestováním a novinařinou trousí inspirativní rady. Zajímavé, i když píšete jen do šuplete.

.jerzy a jeho ubuntu
http://fanofubuntu.blogspot.com/
Další blog se zajímavými články o životě s OS Ubuntu. Jerzy V má navíc rád Nightwish, za což získává samozřejmě plusový bod.

.skeptik, co nemá rád mléko
http://www.mordemy.info
O čem píše Mordemy? Mordemy přemýšlí. O společnosti, o vztazích,
o životě. O psaní. Články jsou delší, složitější, analytické, zajímavé. Doporučuji.

.určeno pouze ke čtení!
http://www.blabolnik.cz/
Zábavné čtení, poskytující "humorný pohled na českou webdesignérskou scénu a internet všeobecně". Autorem je Miloslav 'Plaváček' Lešetický.

.lidi jsou ignoranti
http://www.phate.honsa.eu/
PHATE je přemýšlivý, schopný a někdy až provokativní. Tvrdí, že blogosféra stojí za houby, že málokde narazíte na "hlubokou myšlenku", rád se pohádá, ale dobře píše.

.valeriův zelený blog
http://valerius.bloguje.cz/
Spřátelený osobní blog. "Netahejte mi sem realitu, tu tady nechci," říká jeho autor - prý celkem nenormální půlelf, linuxář a snílek.

.nečekejte v předpeklí, když můžete dál
http://modnipeklo.cz/
Ženské se prostě o hadry zajímají. Ano, tričko s tučňákem vede, ale nad sarkastickými komentáři autorek Módního Pekla se jeden někdy úchvatně pobaví. Kdo se tomu nedokáže zasmát, by to ale neměl číst :)

.blogísek rudovlasé ženy
http://sweetimaginary.blogspot.com/
Spřátelený blog Míši 'Missy' Mihulkové, ženy s dokonalým hudebním vkusem. Převážně osobní zápisky a fotky (pani, pani, z vás bude fakt modelka :))

.evanescentní blog
http://evanescencesite.blog.cz/
O svých osobních obsesích se tu obvykle příliš nerozepisuji. Vězte tedy, že věcmi, co souvisí s kapelou Evanescence, mě potěšíte vždycky. Blog slečny Adelle je jedním z nejaktuálnějších českých zdrojů.

.také máme papírové knihy
http://cocist.posterous.com/
Viktor 'KaCZer' Machek a Petr Švec odstartovali zajímavý blogový projekt s názvem "Co číst?" Nemáte co číst? Obraťte se k beletrii... Blogu by neuškodilo více aktualizací.

.tečka, hotovo
http://teckacz.cz/
E-zine, který "surfuje na vlně chaosu 21. století." Věda, vesmír, technologie, společnost, internet i spam. Funguje už od roku 1999!


--
Pokud si v uvedeném seznamu chybíte, nemusí to být proto, že k vám nechodím, ale spíš proto, že nemáte RSS. (Např. bych ho ocenila od autorů, jako jsou magg a aranimas.) Anebo prostě málo blogujete, blogujte víc! Šup, šup, šup.

16 komentářů:

  1. Hele jako, nad teploušama nefňukám jo...

    OdpovědětVymazat
  2. Liferea je hrozně pomalá a neohrabaná. Takže jsem raději utekl k Google Readeru.
    Ty nemáš v administraci upozornění na nové komentáře, viď? No jo, zlatý WordPress. :)
    Mimochodem, proč vlastně nejedeš na vlastní doméně?

    Děkuju za uvedení v seznamu. Fakt je, že žádný bonbónky momentálně nemám, už všechny došly (což ve skutečnosti znamená, že plugin generující seznam komentátorů žral spoustu paměti - sice se chystám na sepsání vlastního, ale zatím na to není čas).

    A taky dík za tipy na jiné blogy, nové čtení se bude hodit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Lelkoun: V administraci blogspotu jsou upozorneni na nove komentare jen tehdy, kdyz bych je moderovala a na to kaslu. Vlastni domenu nemam, vlastne jsem o ni jeste neuvazovala, i kdyz by se pod to par projektu sdruzit dalo. Treba nekdy.

    Dík :)

    OdpovědětVymazat
  4. @rionka: uvedeni meho blazniveho doupete v tvem seznamu blogisku me velmi potesilo. Dekuji :). Mam tiky spachat neco podobneho.. a nakonec proc ne.

    OdpovědětVymazat
  5. Trinity: Dekuju :) Priste bych udelala asi mensi vyber, hrozne mi to trvalo. No, chute do toho a pul je hotovo. Na updaty z blazniveho doupete se budu tesit ve ctecce!

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za zmínku v tomto velikhemém seznamu! :-)

    Lifereu jsem chvilku v Ubuntu používal, ale přišla mi taková hloupá. Popravdě všechny desktopové RSS čtečky, které jsem zkusil (a bylo jich dost), mi nepřišly dost dobré na to, abych je byl schopen dlouhodobě používat. Tak jsem zůstal u Google Readeru. Protože je to webová aplikace, má jistá omezení, ale aspoň v něm ty feedy vypadají inteligentně.

    Podobné seznamy asi v dohledné době sepisovat nebudu, ale prořezat odebírané zdroje bych mohl, mám tam toho nějak moc a čtu z toho tak čtvrtinu.

    OdpovědětVymazat
  7. To je zajimave, jak se vam vsem libi google reader, i kdyz je to webova aplikace, a mne ne, protoze je to webova aplikace :D Proste jsem nnikdy necetla tolik zdroju, dokud jsem nepotkala Lifereu, a to mi prijde jako dostatecny argument... Google Reader tam nekde mam, ale aktivne ho nevyhledavam.

    OdpovědětVymazat
  8. Původně jsem se Google Readeru bránil právě proto, že to je webapp. Jenže ono nakonec neni nic, co by mi na něm oproti desktopu chybělo. Aby mě čtečka otravovala, že někde vyšlo něco nového? Nepotřebuju. Podívám se, když se mi chce. Nehledě na tom, že na tohle jsou rozšíření do prohlížečů atp. Takže když si chci něco přečíst, kliknu na ikonku v Chrome a je to :-). Ale každému vyhovuje něco jiného, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  9. dík za zmínku :) chybí ti tam natalia sadness :)

    OdpovědětVymazat
  10. apin: nechybi... byla jsem tam trikrat a usoudila jsem, ze takove veci asi nectu. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Ježišmajrá =O Tys sem dala odkaz na tu moji hrůzu... Tak to mi nezbývá, než tam začít psát inteligentní příspěvky. Kruci =D

    OdpovědětVymazat
  12. plastique: Za malo. LinuxExpress a dalsi veci mam v jine, "neblogove" sekci ctecky :)

    Valerius: To nerikam a nikdo to netvrdi, ale pokud citis potrebu, tak s chuti do toho ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Rionka: Teď to moc nepůjde, nemám pc u netu, holt se rekonstruuje barák =) A nic jiného mi nezbývá, když se na něj publikoval odkaz na tak veřejném místě, jako je tvůj blog =D

    OdpovědětVymazat
  14. Valerius: Zas tak to neprehanej, mam 30-40 unikatnich IP denne, to jeste neni jako na iDnesu! :D

    OdpovědětVymazat
  15. Dík :)
    Na psaní teď není čas, ale nápady na příspěvky jsou, tak snad se brzy zas rozepíšu :P

    OdpovědětVymazat