pondělí 26. července 2010

.zajímavé applikace: Angry Birds - střelba ptákem

Hru Angry Birds, která patří mezi nejoblíbenější aplikace v AppStore, jsem zaznamenala nejprve podle hustodémonského kvíkotu, který se jednoho dne začal ozývat z rohu od kolegy, hrdého čerstvého vlastníka iPadu. Postavičky v téhle hře totiž disponují naprosto ohromnou škálou infantilních pazvuků! Když se mi pak do pařátu dostal iPod Touch, zjistila jsem, že obsahuje free trial této hry - a v té chvíli jsem byla ztracená. Neberte drogy, děcka, radši si střelte ptákem do prasat.


Majitelé iPhonů a iPodů mají k dispozici plnou verzi hry za nějakých 0.79 €, pro iPad je k dispozici verze Angry Birds HD. Všem je pak dostupná free verze Lite, která obsahuje 12 levelů. Osobně si opravdu nemyslím, že cena hry je nějak přehnaná - oproti míře zábavnosti je směšná ;)

Samozřejmě vás očekává strhující příběh: ptačí rodinka jednoho dne zjistí, že jim někdo krade vajíčka. Těmi zloději jsou zelená prasata, která se schovávají v nedalekých krytech a pevnůstkách. Úkolem hráče je dostupné ptáčky pomocí praku vystřelit na prasečí opevnění tak, aby se toho co nejvíc zřítilo. Pokud vám zbude byť jen jediné prase, bude se vám zlomyslně pochechtávat/pochrochtávat a jedete znovu. Po úspěšném zničené pevnosti samozřejmě následuje ptačí aplaus.

Hru kromě kouzelně aplikovaných zákonitostí fyziky obohacují také různé schopnosti jednotlivých ptáků. Máte k dispozici například takového, kterému po vystřelení dalším poklepáním udělíte nadzvukovou rychlost a taky dalšího, který se dokáže ve vámi určený okamžik rozdělit na tři malé a napadne tak nepřítele ve třech bodech. Na hráči je, aby co nejúčinněji navrhl balistickou dráhu pro svou střelu a maximálně využil padající trosky budov, protože prasata se ve vyšších levelech fikaně vybavují například kovovými helmami, snižujícími zranitelnost.

Zatímco na počátku je hra jednoduchá, postupem času jsou úkoly stále složitější a vy musíte s omezenou výbavou několika střel napadat stále větší stavby, zatímco vaši opeřenci žalostně kvičí, když se hlavičkami odrážejí od ledu, dřeva a kamení. Plná verze hry nabízí asi 120 levelů a osobně si myslím, že tohle může zaujmout i lidi, kteří normálně hrají asi tak půl hry za rok (hovořím z vlastní zkušenosti, neb na hry nemám čas ani železo). Roztomile pištící a zlomyslně chrochtající potvory mají potenciál zaujmout i prvky něžnějšího pohlaví, tvrdí mi chlapci jablíčkáři a já nemám důvod jim nevěřit, protože mě to také dostalo. Nasraný ptáčky prostě ráda doporučím :)

3 komentáře:

  1. Presne, lepe bych to nerekla! :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Já tuhle hru sice nevlastnim, ale na App Store je na jedné z prvních příček vůbec. Ale už vidim, jak to kupuju, chvíli hraju a pak na to nemám čas... stejně jako těch dalších 50 her, co už v iPodu mám :-D.

    OdpovědětVymazat