pondělí 22. února 2010

Ten stín za Vašimi zády? To je cenzura internetu.

Awojkííí! Jsem 16-letá holka se zájmem o koně, přírodu, trendy hadříky a příležitostné chlapce. Miluju kapely Kryštof a LuŠtěLa a fandím jim i na Fejsbůku. Napiš mi!!... Tak ne. Ve skutečnosti jsem stará rachejtle. Příležitostní chlapci a pop music mě nezajímají a Fejsbůk nepoužívám. Ale když se budu dostatečně snažit, zahraju na vás cokoli. Jsme přece jen na netu!

Je to právě takzvaná 'svoboda projevu', která nám dává možnost vytvářet si virtuální identity zcela podle své vůle a chuti. Ta vůle a chuť nás může někdy zavést do velmi proradných končin, kde je lepší držet jazyk a někdy i download určitého počtu MB/s na uzdě. A teď, co s tím? Pokud byste mohli, zakázali byste sprosté vtipy? Porno? Rasistické a xenofobní narážky? Šovinismus? Komunismus? Nacismus? Všechny další -ismy?


Snaha vyčistit 'svobodný prostor' od prvků, které se nám z určitého důvodu nelíbí, se nazývá cenzura. A ano, na internetu na nás ze všech stran vyskakují polonahé obrázky a warez fóra, no co na tohle řeknou naše děti?!

Tak na jedné straně vznikají rádoby ušlechtilé, leč naprosto nedomyšlené projekty typu Červené tlačítko a na straně druhé je tvrdě omezující dohoda ACTA, vydávající se cestou blokací a omezení. Stejně jako autor tohoto druhého článku, ani já nejsem pro absolutní internetovou anarchii. Povolit lidu hlásat různé útočné a násilnické ideologie je velice diskutabilní věc. Potírání a zákazy všeho potenciálního zla ovšem situaci neřeší, jsou pouze náplastí na problém. Nebo křivolakou cestičkou mezi těmi zlými věcmi, co nesmíme vidět. A ta cestička vede rovnou do pekla za Velkým Bratrem.

Je fascinující, jak se v takto nestabilní době prudce rozvíjejí sociální sítě, kde je samozřejmostí uvádět své pravé jméno. Když hlásáte nějakou zlounskou ideologii, dostanete ban, smažou vás a rozbijou vám skupinku. To, že jste ale před pěti lety vypsali nějaký ošklivý dotazník, zůstane díky strýčkovi Googlovi navždy v archivu. Může si vás vyhledat spolužák, sousedka i bývalá vašeho přítele, která by vám nejradši roztrhala občanku. I váš budoucí zaměstnavatel si vás samozřejmě zkusí vyhledat. Počet informací, kontrolovatelných firmami, o jejichž skutečném dosahu ještě netuší ani ony samy, narůstá každým dnem. Cílenou reklamou to začíná. Konec asi nechci vidět.

Dokáže vůbec někdo definovat, co znamená "internetová svoboda", když se jedná o veličinu, kterou jsme již skoro ztratili? A co je tedy ta "internetová cenzura"? Na každou věc existuje mnoho úhlů pohledu. To je velmi dobré vnímat. Není dobré generalizovat a jít pouze cestou zákazů. Je dobré vyjadřovat kultivovaně svůj názor. Ale není dobré toho o sobě příliš mnoho sdílet. Vlastně stačí, abyste věděli, že mám ráda hudbu, Linux a výtvarné umění. Ale možná se budu tvářit i jako trendy pubescent, co žere LuŠtěLu. Jsme pod drobnohledem Velkého Bratra, jeden nikdy neví.

3 komentáře:

  1. to je hnus velebnosti co se to tu děje. co proti tomu ale můžeme udělat? vpodstatě nic. založit si svůj svobodný internet? novou svobodnou síť sítí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dost fandím snahám uchovat internet svobodný, neboť je to jediné místo kde "existujeme bez barvy kůže, bez náboženských předsudků, bez tváře", ale na druhou stranu je tu značně důležitá otázka bezpečnosti.

    Pokud patřičným orgánům nepovolíme určité nástroje (např. kontroverzní Echelon), potom budou tytéž orgány bezmocné v boji proti lidem, kteří nás ohrožují na životě. Protože jestli si někdo myslí, že terorismus se týká jen NY, Washingtonu a snad i Moskvy, tak je na omylu.

    Otázkou je jak stanovit kompromis mezi soukromím a bezpečností. Lidé svoje soukromí prodají sami někomu jinému, ať už je to FB nebo ICQ. Stát má právo si na základě pochybností vyžádat data od providera apod. Už teď jsme sledováni, právě teď v tuto konkrétní chvíli. A vadí nám to? Ne, řešíme budoucnost. Takže jakou úroveň bezpečnosti si zvolíme?

    Pak je tu Jyrka Parohubek, který by rád návrat totality, pořádnou moc a orvat z Vás co se dá, i to co se nedá. A co nejhorší? Lidé ho zvolí. Zvolí si ho sami, legální cestou. Jsme pitomí.

    Lidé, bděte!

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud Vás zajímá zneužitelnost informací, doporučuji si pro zábavu přečíst knihu Jefferyho Deavera Rozbité okno, autor známějšího díla Modrá sféra, dle kterého mám nick takový jaký mám... nepochybně znáte ;)

    PHATE

    OdpovědětVymazat