úterý 7. září 2010

.je váš blog užitečný?

Tak co, myslíte si, že je váš blog užitečný? Má myšlenku? Není to jen sbírka povrchních blbostí? A kdo to posoudí?

Dneska ráno jsem se docela dobře zasekla na diskusi k článku o Blogosféře, který vyšel na Phate's Universe. Phate mi napsal, cituji, že "se u mě člověk sice zasměje, ale málokdy narazí na něco užitečného nebo na hlubší myšlenku." Toť jeho názor. Na jeho blogu. Blog je místo pro vyjádření našich osobních názorů. Fakt, že někdo má nějaký názor, který není úplně stejný, jako můj, na internetu obvykle přecházím a ve většině případů i zapomínám. Neřeším. Tak proč mě to tak vyprovokovalo?


Blogosféra není jen kýbl blogů, nacházejících se na jedné úrovni. Jde hlavně o interakci mezi nimi, komentáře, vazby, odkazy, chuchvalce energie a témat, které se sunou z místa na místo. Takovou blogosféru má okolo sebe každý autor - je to pavučina lidí, kteří jsou ochotni věnovat čas písmenkům, co vaše maličkost zrovna zvrací do Sítě.

A ten blogísek - podívejme se teď na to, co pro mě znamená blogísek... no, rozhodně ne "deníček ze života". Deníčky ze života jsou jeden velkej průser. A zamýšlet se nad společností, která sebe sama dokope k zániku, je průser číslo dvě. Kdo to tu čte déle, ví, že se mi nelíbí facebook, centralizace, monitorování, drogy, stádovitá tupost... ani sklony tohohle světa rozsračkovat sám sebe v nesmyslné válce.

Nelíbí.

Ale to je asi tak maximum, co s tím ze své pozice nadělám. Vážím si odvážných myslitelů a mluvčí. Já nejsem jeden z nich. V podstatě jsem ještě pořád bytost skoro pubertální, nevyhraněná, svým způsobem nejistá. Kam nasměrujete svého čtenáře, když s ním proklouznete kolem věcí, které už nejsou legrace? Zpátky do té legrace! Ony tam dole ty Velké Myšlenky třeba jsou, ale třeba ne. Většinou "třeba ne". Jako ryby v kalné vodě. Protože jsme je neviděli a to je jasný doklad toho, že tam nejsou.

Má tenhle post myšlenku?

Kdoví - každopádně jsem ale při jeho psaní našla odpověď na onu velkou otázku, proč mě poznámka o neužitečné veselé povrchnosti vyprovokovala: samozřejmě proto, že uvnitř nechci být neužitečně vesele povrchní! (Já naivní tvor! Chci být zajímavej a hodnotnej, ehm, tvor!) Ale stejně vím, že oficiálně "vesele povrchní" v zájmu své vlastní ochrany zůstanu. Jako ježeček. Dokud bude potřeba. A pokud to dobře půjde, tak jednou vlastně budu úplně cokoli, co se mi zachce. Budu mít těch Myšlenek plnej kýbl a budu vám to s radostí nalejvat do Sítě. A bude tam ryb jak kráva a bude to slavnější než GTD! Se už těším. ;)


--
Tak jsem to vyblila a je mi fajn! Díky, PHATE, za myšlenkový podnět. A chytrým lidem za chytré věci. A tak vůbec.

6 komentářů:

  1. Myšlenku tohoto zápisku vidím ve zprávě, kterou se snaží v reakci na PHATEův zápisek předat všem kolemjdoucím. Chápu ji jako: Buďte sami sebou. A ostatní ať se jdou klouzat, pokud mají problém. Není potřeba se nikomu zavděčovat.

    Úroveň blogů obecně není nijak vysoká. Ale takový je dneska Internet. Kolik je na Youtube kvalitních videí? Na Twitteru skutečně hodnotných zpráv? No vidíte. Takže radím jediné: Jen klídek! :-) (A dovolím si zde i toho smajlíka, protože mi taky vlezte klidně na záda :-D.)

    OdpovědětVymazat
  2. Rionka: Rádo se stalo :-) Aspoň vím, že blogovat a komentovat smysl ještě má.

    Mamuf: To, že úroveň blogů není obecně vysoká, je jasná věc, otázkou je proč tomu tak je. Není to jenom inflace v závislosti na počtu blogů (dneska přece bloguje každý), ale to co moje Blogosféra měla říct bylo to, že i ti, kteří by měli na to psát podstatně hodnotnější články, často píší "vybli bibli"...

    To není dnešníma internetama a fejsbůkama, ale stále lidma. Zdá se mi, že se všichni plácají v ničem, zlenivěli a možná, že přestali vidět smysl v tom, co dělají.

    A možná, že ho neviděli nikdy.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  3. PHATE: Hmm. No jistě na tom má podíl to, že dneska může psát každý. Takže píše i ten, kdo by měl na víc, jen je (třeba jak sám říkáš) líný s tím něco dělat. A kdyby nebylo Internetu, nepsal by vůbec. Pokud má i podprůměrný blog pár pravidelných čtenářů, autor nemusí mít důvod se snažit o něco lepšího. Není mým cílem to zde obhajovat.

    Přijde mi to trochu jako fakt, že i vysokou školu dneska může vystudovat kdekdo. Psát blog je snadné, dělat webovky v PHP se naučí skoro každý. A tak není moc těch, kteří by měli ambice dosáhnout vyšších cílů. Stejné je to i s novinařinou a dalšími oblastmi. Máš pravdu, že je to v lidech. A protože je to jejich věc a vcelku mi do nich nic není, tak si s tím nelámu hlavu.

    Horší je, když se na to všechno člověk podívá s širším nadhledem a vidí tu degradaci všude. No nic, pryč s pesimismem! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. PHATE: ano - touto svou prvni vetou jsi vystihl vyznam cele te "blogosfery" :)

    OdpovědětVymazat
  5. Být či nebýt UŽITEČNÝ... to je oč tu běží!
    Záleží na každém z nás, jak si ten blog uděláme... ten můj je více méně sdílením mého života a, když se občas snažím čtenářům, respektive pravidelným čtenářkám něco nového ukázat, co mě osobně třeba hodně zaujalo, tak mi většinou chybí ta zpětná vazba od. Ti pravidelní čtenáři (je tam tuším i jeden muž! :D ) většinou čekají na to, že si přečtou nějakou další kapitolu z mého osobního života, byť není vůbec ničím zajímavý, takže ani ty mé publikované myšlenky či sny nemohou být nikterak kvalitní... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Lenka: Na Tvem blogu jsem byla nekolikrat a to, ze je ze zivota, vim. i tak se tam naslo nekolik velmi milych veci. dovoluji si tedy zhodnotit, ze pro urcitou mnozinu ctenaru relativne uzitecny je :)

    Dekuji za Tvuj komentar!

    OdpovědětVymazat