neděle 5. září 2010

.ubuntu 10.10: tučňáci, barvičky, inovace

Nedávno vyšla beta verze operačního systému Linux Ubuntu - 10.10 Maverick Meerkat (což znamená "individualistická" nebo také "vzpurná surikata").

Na webu debianadmin.com se včera objevila kolekce screenshotů, které ukazují, že hlavní inovace v otázce vzhledu byly nastoleny s příchodem předchozí verze a nějakou dobu to tak prostě zůstane. Faktem je, že vzhled nového Ubuntu je svěží a příjemný - po kdysi defaultní vyblité hnědi se lidem nestýská.



"Šok! Čudlík na zavírání okna bude vlevo!"

Fascinující i únavná je skutečnost, že s každým vydáním nové verze se vždycky jen donekonečna řeší, jaká barva bude dominovat a kam se přešoupne jaké tlačítko. Stabilita a využitelnost systému je důležitější, ale svěže barevný obal a pocit z něj jsou veličiny, které rozhodují ve chvíli, kdy se přihlásí o slovo nový uživatel.

Vybavuji si svůj šokantní přechod na Linux, který proběhl na konci minulého roku; jako - hm, vlastně doopravdy! :) - relativně pokročilý uživatel jsem si všímala hlavně toho, jak je systém šetrný k hardwaru, jakou má vnitřní strukturu, jaké funkce nabízí out-of-the-box... a vzhledová témata mě nechávala chladnou po velmi dlouhou dobu. Vlastně doteď používám jen kombinaci různých individuálních nastavení v šedé, zelené a černé barvě. Až potkám téma, které mě chytí za srdce, jistě se vám ale pochlubím.

Je to fialové, snad to nebude failové
Poslední verze Ubuntu se zabořily do uživatelského podvědomí zejména díky jasně fialové barvě, kterou můžete vidět na screenshotu. V minulé verzi 10.04, která vyšla na jaře, se objevila také dvě vzhledová témata Radiance a Ambiance - první je standardně světlá, druhá nabízí tmavé lišty. No, rozhodně to vypadá dobře. Tmavý vzhled je přitažlivý a dobře se na něj zírá i po dlouhé době strávené u počítače, jak jsem se přesvědčila například u ďábelského Ubuntu SE.



Kamenem úrazu u temných témat bývá propojení s webem. U vašeho soukromého černého světa jsou totiž přesně definovány barvy všech pozadí, oken, textových formulářů a písem. A je velmi málo pravděpodobné, že by to všechny ty internety měly stejně. U archaických HTML vykopávek se s jinou, než bílou barvou prostě nepočítá. Řešením je to nemít černé všecko, ale - to uznejte - když něco není pořádně, tak to za nic nestojí, že? :)

Já bych ty inovace zakázala
I přes občasné záchvatovité testování nových věcí jsem v některých ohledech vcelku konzervativní. Co se vzhledu Ubuntu týče, projevuje se to například mou standardní fixací na zelenou barvu. Vývojáři, chlapci šikovní, nám odhodlaně servírují všelijaké hypermoderní modré, oranžové a černé Linuxy, ale mně v té chroustající bedýnce ještě pořád běží Ubuntu 9.04 (ano, mě na tyhle updaty fakt moc neužije!) - a mám takové tušení, že dalším upgradem bude buď úplně čistá instalace nejnovější verze Ubuntu na nový disk, anebo nějaký odvážný a doteď mi ještě neznámý switch na něco úplně jiného. Pár favoritů, hodnocených pěti tučňáky z pěti, bych už našla, ale to je všechno běh/vztah na velmi dlouhou trať :)

Původně analytická stať, chválící vývoj Ubuntu jako pěkného stabilního systému, ideálního pro přechod nic netušícího uživatele Windows do Tuxových sítí, se nám lehce zvrhla ve filozofický blábol, ale to se mi stává pořád! Ubuntu někteří děsně chytří guruové sice rádi nazývají Blbuntu, protože tam skoro všechno funguje už po startu, ale věřte nebo ne, to je právě to, co lidé chtějí...

A mimochodem, nevíte někdo, jak si lze zálohovat a po reinstalaci opětovně nasadit stávající vyladění jednotlivých odstínů systémových prvků? Jsem takový zelený typ ;)


5 komentářů:

  1. Dobrý článok :). Pri niektorých príležitostiach využívam Ubuntu 10.04 na kľúčiku - http://www.pendrivelinux.com/boot-multiple-iso-from-usb-multiboot-usb/

    Je to výborná vec. Myslím si že je to asi spolu s Greenie - http://www.greenie.sk/, asi najužitočnejšia distribúcia určená pre čo najväčší počet užívateľov - jednoduchý, funkčný, príjemný na vzhľad - a to veľmi aj spolu s KDE 4, stabilný a užívateľ pohodlne trávi čas pri tomto systéme, čo mi pripomína Mac OS X.

    Jediná vec čo ma troška na Linuxe zatiaľ mrzí je absencia kvalitných programov na tvorbu hudby a inštrumentov. Patrí to do mojej záľuby a po preskúšaní Logic Studio na OS X, nechcem vidieť nič iného :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny clanok, len chcem upozornit, ze to, na akej strane ten "cudlik" budes mat si mozes vybrat.. ved aj ja v mojom Ubuntu 10.04 mam "cudlik" na zatvorenie okna na lavej strane. ;)
    R: tak skus nieco naprogramovat ;) skus a mozno urobit nejaku dobru aplikaciu..

    OdpovědětVymazat
  3. R: Dekuji! Greenie jsem nezkousela, ale zni to podobne jako Linux Mint - take velmi pristupny OS pro nove uzivatele.

    Kuromaru: Ja o tom vim, ale vybavuju si, ze se to asi ctrnact dni resilo jako nejdulezitejsi featura noveho Ubuntu! To uz je trochu moc :)

    OdpovědětVymazat
  4. Greenie je vlastne založený na Ubuntu, len s tým že je viac prispôsobený pre československých užívateľov. Tu sú niektoré funkcie oproti Ubuntu ktoré sú uvedené na oficiálnej stránke:

    - Možnosť prehrať akýkoľvek multimediány súbor (MP3, DVD...) okamžite, bez doinštalovania ďalšieho softvéru. Prítomný je tiež preklad do slovenského a českého jazyka, sada písiem umožňujúca bezproblémový vzhľad dokumentov a webových stránok a ďalší obsah.

    - "Green" aplikácie, ako Greenport (online galéria skriptov), Greenshot (okamžité odfotenie obrazovky a nahratie obrázku na internet), Greenbatt (nástroj na komplexné zistenie stavu batérie v notebooku), Greenget (sťahovanie z getdeb.net), Greenie Toolbar (nástrojová lišta do Firefoxu, obsahujúca množstvo zlepšení) a ďalšie.

    - Efektívnejšie LiveCD - umožňujúce jednoduchšie pracovať ako root cez červené jablko, v prípade potreby pustiť programy pre Windows cez WINE alebo Dosbox, obsahuje všetky nástroje na zálohu na internet (FTP klient je v súčasnej verzií Gnome-commander).

    - Drobné zlepšenia na každom kroku. Pri uvítacej obrazovke možnosť vypnúť ACPI, vytvorené menu na zhromaždenie všetkých grafických efektov, možnosť skrátiť príkazy cez aliasy, merače systémových prostriedkov v paneli, rýchle vyhľadávanie v torrentoch, klávesové skratky na časté činnosti a ďalšie maličkosti, ktoré robia používanie znovu o niečo ľahšie a pohodlnejšie.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat