úterý 6. července 2010

.jak se ripuje v příkazovém řádku

Zachtělo se mi pustit si Interloper, nové album švédských atmosférických ambientníků Carbon Based Lifeforms. V šuplíku se mi už měsíc prášilo na to dokonale kulaté kolečko, které mi jednou přinesl aranimas s úžasným dotazem "Chceš něco?", takže poslechnout si jej "v pohodlí domova" nebylo nic složitého :)

Disponuji však poněkud předpotopním MP3 přehrávačem, který je sice úžasný, ale o souborech .wav či .ogg nikdy neslyšel, takže k tomu, abych si s Interloperem mohla dovolit vyjít ze dveří, musím dané soubory zkonvertovat na mp3. V té chvíli jsem si uvědomila, že jsem už asi rok nic neripovala - poslední zkušenost s touto činností proběhla ještě na palubě dnes mrtvých Windows XP. Měla jsem tam na to nějaký prográmek, jak se to, CDex. Chm. Jelikož jsem zarytým UTFGistou, datluju hned do klávesnice.

Mnohé linuxové nástroje jsou úžasné v tom, jaké množství efektivity vám nabídnou, aniž by vám zároveň vnucovaly balast. Nejprve jsem si zkopírovala tracky ve .wav z CD na HDD a pak jsem je prohnala lame enkodérem, kterému jsem ještě vnutila určité parametry, jako je bitrate, název atd. To znamená, že pokud chcete, aby se Track_1.wav jmenoval 01_interloper.mp3 a měl konstantní datový tok 320 kbps, napíšete jenom
lame -b 320 Track_1.wav 01_interloper.mp3
a pak počkáte, až to přechroustá (samozřejmě to vyžaduje předtím nainstalované knihovny lame). Díky tomu, že jsem každý soubor přejmenovávala zvlášť, práce neproběhla dávkově, ale pokud se někomu chce, může si vyextrahovat související informace z tohoto návodu a rozskriptovat si to dle vlastní potřeby.

Ne, že bych Vás podceňovala, milí čtenáři, samozřejmě jsem si jistá, že jste yntelygentní a tento postup už dávno znáte, ale já jsem starej lamer a za půl roku si budu určitě zase chtít nacpat nějaký disk do přehrávače, tudíž tu budu zmateně pobíhat a hledat návod. Jelikož zapomínám, archivace myšlenek se mi ještě bude hodit. Pročež anóbrž tedy.

4 komentáře:

  1. No manual entry for abcde :) Nicmene, nikdy neni jenom jeden zpusob, ze?

    OdpovědětVymazat
  2. Hu, to je prekvapeni, ty taky pouzivas Perl? To je presne Perl moto: TIMTOWTDI = There Is More Than One Way To Do It;-)

    OdpovědětVymazat
  3. hehe, tak Perl sice nepouzivam, jen tusim ze existuje, ale s tim mottem souhlasim!

    OdpovědětVymazat