čtvrtek 6. května 2010

.co je "zdravé" pro internetovou společnost?

"Anonymní internet je už v podstatě minulost. Uživatelé by měli nést zodpovědnost za jakýkoli svůj zveřejněný materiál - a také být dohledatelní." Zajímavý článek, dívající se na tuto problematiku až nevyhnutelně pozitivní optikou, přinesl blog BadGuy.cz. Vlastně jsem takto logicky a zodpovědně vyjádřený názor "z druhé strany" ještě neviděla - zato křičet, že máme "právo na anonymitu", to dokáže každý (a mnohem méně sofistikovaně).

Neznamená to, že s autorovým postojem plně souhlasím. Ze spojení "stát by přidělil každému člověku ověřovací emailovou adresu, pevně spojenou s jeho jménem, vydávanou například s občanským průkazem" se mi zvedají všechny chlupy na zádech. Copak stát je tohoto schopen? Idea zodpovědnosti, cti a mravnosti je bezesporu přitažlivá, ale nemůže nikdy stoprocentně fungovat. Není možné, abychom nechali rozhodovat jeden subjekt o tom, co je "správné" a "přijatelné", případně "zdravé pro společnost". Mám obavy, že takováhle snaha by se stejně časem opět zvrhla jen v bitvu o prachy - jako všechny dobré myšlenky před tím. Peníze jsou totiž vždycky až na prvním místě. Na dalším jsou ideje jiných/mocných, často velmi odlišné od těch našich "obyčejných".

Užívám již delší dobu skoro všude jednotný nick a jsem pod ním k nalezení na spoustě míst v internetu - a ve chvíli, kdy si vzpomenu na Google účet a ověřený account na Aukru, připadám si v současné síti verifikovaná až příliš. Bydliště a reálné jméno na web tahat nebudu a nechci. Žádný právnický subjekt v rámci internetu IMHO ještě nedorostl k tomu, abychom si mohli dovolit sdělovat mu své osobní údaje. A tím míň všecky ty vaše fejsbůky. Téma neanonymního internetu tu stále je, ale zůstává nevyřešené - a ještě chvíli takové bude.

5 komentářů:

  1. “Počítače se stávájí součístí onoho plnokrevného každodenního života a to se už nikdy nezmění. Otázka, kterou si musíme klást, nestojí tak, zda je tato přeměna sama o sobě dobrá, či špatná, nýbrž kým se stáváme, když vstupujeme skrz počítačovou obrazovku do modré sféry.”

    Anonymita s sebou jednoduše přináší změnu. Můžeme být mladí, staří, křesťané, šintoisté, můžeme být bílí, černí, rudí... A nikdo to nepozná. Do určité míry je to dobře, na druhou stranu bychom měli přijmout zodpovědnost za své jednání i na internetu.

    V tuto chvíli je každý z nás poměrně snadno dohledatelný, když si s tím někdo dá alespoň trochu práce. Osobně by mi nevadilo vystupovat pod svým pravým jménem a je docela možné, že se svého oblíbeného Phatea brzy zbavím. Netransparentnost obecně vede k otevření hranic pro ty, co jí rádi zneužívají, ale naopak by transparence neměla vadit v osobním životě a neměla by tak zasahovat do soukromí jednotlivců.

    Mluvíte o špehování a nesvobodě... Řekněte mi prosím, čím se cítíte být v současné době vlastně omezováni? A čeho se vlastně bojíte?

    Svoji svobodu prodáte sami. Všichni "špehové" budou zbyteční, protože sami vstoupíte do sociálních sítí a řeknete všechno všem. Paradoxní, že?

    Takže čeho vlastně chcete dosáhnout? Jaká je Vaše představa ne/svobodného internetu?


    PHATE

    OdpovědětVymazat
  2. Jde tu především o princip. Jde o to mít možnost se svobodně rozhodnout kdykoliv a pro cokoliv a nikoliv být "katalogizován" podle vzoru, který někdo jiný určil. Nehledě na to, že každá informace je zneužitelná a spoléhat na nezkorumpovanost a nezkorumpovatelnost "ověřovacích úřadů" je přinejmenším naivní. A jak by se mohly takové údaje zneužít ? Co třeba vydávání falešných ověřovacích údajů za menší "příspěvek" ? Stejně jako svoboda čehokoliv přináší "extrémistické" chování, tak "dohled" přináší možnost zneužití autority. A možnost mít moc nad určitou částí života ostatních je ...

    OdpovědětVymazat
  3. Aronime, co znamená být katalogizován podle vzoru?

    Každá informace zneužitelná je, ale nevidím rozdíl mezi státem získanými informacemi a informacemi získanými např. z Facebooku, které sami "prodáme".

    Už teď může kdokoli zneužít čehokoli. Tak čeho se teda do budoucna bojíme?

    Pořád vlastně nevím co Váš příspěvek říká.

    rionka: ... He? Did I miss something?!

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  4. Aranimas: Pardon, přehlédl jsem Váš nick. Omlouvám se za chybu :-(

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  5. PHATE: Abych byl upřímný, toto bylo myšleno jako narážka na hypotetickou možnost registrovaného přístupu na internet a nebyl bych prtostě nadšený, pokud by existovalo cokoliv ve smyslu "Každý, kdo chce mít přístup na internet musí uvést tyto údaje ... " . Přesně jak říkáte už teď se dá zneužít cokoliv, tak proč k tomu přidávat ještě další možnosti. Navíc mnoho informací, například z Vámi zmiňovaného Facebooku umísťujeme na internet nejenom dobrovolně ale, alespoň podle mne, vysloveně se záměrem "podělit" se o svůj soukromý život se světem. Já bych tomu sice říkal spíš exibicionismus, ale je to jen můj názor.
    Ale povinost registrace i pro člověka, který chce třeba jen komunikovat s příbuzným v zahraničí mi připdá přehnaná.

    PS.: Co se týká mého nicku: Errare humanum est :-)

    OdpovědětVymazat