pondělí 31. května 2010

.zajímavé hudební tipy: Shining - Blackjazz [2010]


Pod názvem Shining se po světě vyskytuje asi šest skupin různého žánrového zaměření. Soundtrack k šílenství s názvem Blackjazz má ve svém portfoliu pouze jediná. Tato norská hudební formace existuje již od roku 1998 a zpočátku hráli experimentální jazz, ale postupně se dostali až k velmi alternativnímu pojetí progresivního metalu. Specifickým prvkem v této hudbě je (krom řevu) saxofon Jørgena Munkebyho. Nejprve jsem chtěla uvést, že tak šílený/skvělý saxofon jsem slyšela snad jen na ohromném Ihsahnově posledním albu "After" [2010], ale pak jsem zjistila, že ten nahrál taky Munkeby. OMG, ano! Podobnost je úplně jasná v "Helter Skelter". Svět je malý.

Po předchozích třech nebo čtyřech spíše jemných hudebních tipech tedy opět zveřejňuji cosi černého a zlého. Album "Blackjazz" obsahuje rozhodně určitou základní esenci jazzu, o tom se nebudeme hádat. Ale ty další, mnohdy o dost intenzivnější prvky vás zavádějí do daleko temnějších myšlenkových zákoutí. Místo melancholie agrese, místo jemných náznaků řev, který vám zní v hlavě, zatímco se snažíte mlčet a nosit ztuhlou masku, vhodnou do kanceláře. A spousta opravdu skvělých hudebních prvků. Na první pohled chaotické, ve skutečnosti však velmi systematické změny rytmu, trhání kytarových strun, řev davu v "Blackjazz Deathtrance". Nejvíc!

Páté studiové album norských Shining je dokonalé, ale chce rozhodně více poslechu a určitou "náladu". Pokud ovšem nejste šílení anebo nechápete avantgardní metal, utečte.

Linky na youtube se mi teď nechce hledat, ale jsou tam :)


Tracklist:

01. The Madness And The Damage Done, Pt. 1
02. Fisheye
03. Exit Sun, Pt. 1
04. Exit Sun, Pt. 2
05. Helter Skelter
06. The Madness And The Damage Done, Pt. 2
07. Blackjazz Deathtrance
08. Omen
09. 21st Century Schizoid Man (King Crimson Cover)

Žádné komentáře:

Okomentovat