středa 3. února 2010

Moje bitva s Linuxem 4. - Kolize

Aneb HOWTO: Jak na uživatelské profily ve Firefoxu?

Včera jsem měla narozeniny a byl to den plný překvapení. Když pominu kytky a dárečky, také se mi zbláznil operační systém. Mno, už se dlouho nic nedělo, asi se ti skřítci v té bedýnce nudili.


Čerstvě po instalaci (ano, byla to taková znouzectnost) na aktuální "systémový" 6GB HDD jsem si ještě labužnicky pomlaskávala, jak je pěkné, že se mi to všecko vešlo do 4GB ("mwuhaha, to bych s Widlema vůbec nedala!") a ještě mi zbylo něco na běžný život na disku :-) A houby! Po měsíci se nám to mocně nafouklo. Ubuntu je zatraceně dobrý systém, kde rozhodně nepotřebujete tolik prostoru pro programy, jako ve Widlích, ale jakmile ho začnete opravdu používat a hlavně instalovat nové věci, neváhá a žere místo! A to i přesto, že mnoho doinstalovaných prográmků nemá grafické rozhraní a běhá mi tu pouze v terminálu.



Něco mi tu však prakticky přes noc snědlo 700 MB. Zničehonic se mi zakousl Firefox a po restartu mi nabídl pouze defaultní profil. Žádné záložky, žádné témátko, nic. To člověka po ránu šokuje, kurňa! Ano, vím, že 6GB je děsivě málo místa, nejen, že se vám tam nevejde ani oblíbený seriál, ale už s deseti alby MP3 máte problém. Ale kdoví, proč se to stalo tak najednou, krátce předtím jsem totiž nic neinstalovala, neaktualizovala... Záhady v domovském adresáři spadají mezi ty "mezi nebem a zemí". Hm. Dobře, jdeme řešit.

Šťourání v nastavení browseru mě donutilo zamyslet se snad poprvé nad profily ve Firefoxu. Veškerá nastavení se uživateli ukládají do domovského adresáře do skryté složky s tečkou, tedy ~/.mozilla/firefox. Používám šikovný doplněk FEBE (Firefox Environment Backup Extension), který pravidelně provádí backup záložek a pluginů do jiné, předem zvolené složky, takže jsem měla jistotu, že někde na tom disku prostě jsou! UTFG! Příkazem firefox -p rionka jsem FF násilnicky donutila spustit svůj profil (místo toho defaultního 'default' :-)). Rychlá kontrola, OK, všechno se obnovilo ze zálohy. Samotný Správce profilů, který nám dovolí editovat, vytvářet a mazat jednotlivé profily a nastavovat jejich automatické spuštění, vyvoláme samotným firefox -p.

V mém napínavém příběhu o bitvě Linuxu s rudovlasou ženou se ovšem stále víc blížím ke krizi a následné katarzi, neboť budu muset celou tuhle obludnost přeinstalovat na větší disk a konečně se přestat stresovat. Základní filozofie linuxového prostředí počítá jen s jednou domovskou složkou, kde má uživatel "všechno" - a věřte, že je to logické i návykové. Normálně lidem radím, aby při potížemi s nedostatkem místa na disku smazali porno, ale já už nevím, co mazat, tak jsem vyčistila celé home a jedeme odznova. Veselé narozeniny, Rionko! V dalším dílu mě nejspíš bude čekat příkaz dd... hh :-)))

UTFG FTW!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat