pátek 27. srpna 2010

.úsvit nad Aeronem

"Příběh Pustiny se odehrává v jednom doposud neznámém světě, který v myriádách obyvatelných planet není ničím zvláštní, až snad kromě toho, že se tady dějí věci. A že ty věci dělají obyčejní lidé a neobyčejní nelidé, kteří mají své touhy a cíle a snaží se je prosadit, obvykle na úkor jiných zástupců převážně humanoidních ras. A nebo zvířátek."

Lidem, kteří jsou fantasy kulturou nedotčeni, by městečko, které vyrostlo koncem srpna na okraji rybníka Dubovec nedaleko vesnice Častotice u Náměště nad Oslavou, zdálky připomínalo nejspíš jen jakýsi větší stanový tábor. Poté, co se sdružení Aeria Gloris podařilo pronajmout si louku, začaly však v původním skromném stanovém městečku vyrůstat impozantní dřevěné stavby, dílny a měšťanské domy a hranice mezi fantazií a realitou se stále více stírají.


LARP - Live Action Role Playing je formou hraní rolí, které hrají živí lidé ve volné přírodě podobně jako představení. Kořeny má v polovině sedmdesátých let v USA, v Česku se tyto akce objevily začátkem devadesátých let a jejich charakter byl ovlivněn hlavně českým překladem Tolkienovy knihy Pán Prstenů a hrou Dračí Doupě.

LARP existuje v mnoha podobách s nádechem fantasy, sci-fi, steampunku atd., akce u nás pořádané mohou být několikahodinové, víkendové (bitvy) i týdenní (světy). Hry u nás byly zpočátku čistě bojové - "bitvy" (Pán Prstenů); prvním komplikovanějším "světem" byl až LARP Fraška, konaný v roce 1997 na hradě Cimburku. Právě zde má kořeny i další rozsáhlá akce s názvem Kharm (poslední v roce 2005), jejíž pravidla byla částečně využita právě pro Pustinu.

Pustina existuje od roku 2006 a v současné době má širokou hráčskou základnu nejen v Brně. Tito lidé jsou ochotni se na víc jak týden vzdát svých počítačů a internetů a přijet do bahna a plísně, aby zde bojovali za své město mečem i magií, v tunikách a pláštích se potulovali po lesích, vraždili, politikařili, pili medovinu z rohů a zpívali u ohňů až do rána.

Můžete být mágem nebo bojovníkem, šlechticem, pirátem i markytánkou, všechno záleží vždycky jen na tom, jak si to zahrajete. A proč to píšu? Hru i lidi v ní znám už spoustu let - a minulou neděli jsem se vrátila z pátého ročníku Pustiny. Sestra, která se mnou byla poprvé, je ale taky nadšená, i když tam pobyla jen chvíli. Neexistuje lepší způsob, jak si odpočinout od reality, než přesun do zcela jiného světa. A mimochodem, úsvit nad městem Aeron je překrásný...


Další fotky již tradičně zde.

11 komentářů:

  1. LARPy ma vzdy zaujimali. :)
    to bude asi tym, ze ja mam strasne rad fantasy. :)
    cize aj ked nemam moc rad Facebook, "I like it"

    OdpovědětVymazat
  2. no, z vlastniho pohledu mohu rict, ze tenhle je hodne kvalitni. doporucuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Známý jezdí na postapo LARPy. Mně tyhle akce vždy zajímaly spíš z pohledu diváka. Teda nikdy jsem neměl chuť to zkusit na vlastní kůži, shánět nějaké ohadry, zbraňoví a tak :-). Asi jsem líný ;-).

    Nechceš napsat také o tom, jaké příběhy se tam odehrávají? Já o tom vím prd... a pouhá představa, že lidé dělají, jakože spolu obchodují a občas někdo s někým bojuje.. no nějak nevím, za co to uchopit, abych v tom viděl tu opravdovou zábavu. Ale kdyby byl někdo ochotný mi to vysvětlit, tak budu rád poslouchat :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Mamuf: Toz, ja nejsem bojovy clovek, ale obchodovat, psat noviny, vyrabet sperky, a snazit se provdat/vnutit svoji dceru postupne dvema obchodnikum, piratovi, fotografovi a organizatorovi akce.. to me bavilo :D a jsou lidi, ktere bavi ten boj. anebo chteji byt magem. anebo vedoucim lazni. nebo alchymisticke dilny. to se strasne popisuje, je to smes tvorivosti a silenstvi, no :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rionka: No, tohle všecko jako chápu... Ale co konkrétně ti lidé dělají, když většina věcí je jen jako? ;-) To tam alchymista míchá plísně s listím a dělá lektvary mládí s vedlejšími účinky? :-D A nebo jsem na to už moc starej asi. Jako děcka jsme si takhle samozřejmě vyhráli, ale teď... teď už tomu nerozumim, asi jsem moc dospělej nebo co :-D.

    OdpovědětVymazat
  6. Dračí Doupě? Tak tyhle hry, které se hrají na papíře a v hlavách hráčů, ty jsou naopak v těch nadpřirozenech neomezené.

    OdpovědětVymazat
  7. DrDje jednim z korenu ceskeho LARPu, to nepochybne. Osobne jsem ale uchyl na obleceni, stare veci, sperky, knihy nadobi.. takovy ten bordylek, co se na papire zahrat skoro neda, ale v realu ohromne zvysuje atmosferu prozitku.

    OdpovědětVymazat
  8. Rionka: Toto je kvalitní názor :-).

    Hm, jediné, co jsem zažil jako "live action", byl paintball. Až na nějaké ty modřiny a zmožené svalstvo, jak člověk není zvyklý pobíhat sem a tam a krčit se za křovím, to bylo fajn ;-).

    OdpovědětVymazat
  9. rionka: ale ved oblecenie mozes mat aj v DrD. videl som fotky z akcie DrD, kde hraci mali svoje kostymi a mali mnoho rekvizit prave k tomu, co momentalne robili, chceli atd.. ;)
    DrD je uzasne v tom, ze ti otvara branu do ineho sveta. kde mozes byt kuzelnikom, bojovnikom, alchymistom, knazom.. cim len chces byt! pomaha ti zabudnut na starosti v realnom svete a robi ta stastnym! poznas nieco, co dokaze to iste?

    OdpovědětVymazat
  10. Kuromaru: A stejne tak to funguje i na LARPu. A jako bonus mas jeste bubny, ohen, medovinu a stan v bahne.

    OdpovědětVymazat