středa 4. srpna 2010

.zajímavé applikace: Twitterrific - extra úžasný twitter klient

Program Twitterrific ve svém sloganu tvrdí, že se snaží 'udělat z Twitteru něco zvlášť úžasného' ("Making Twitter extra terrific"). Tento klient pro iPod, iPad, Mac i iPhone sice kromě výrazných kladů disponuje i zápory, ale velmi dobře se na něj zvyká, takže blahosklonně uveďme, že se mu to daří.

K aplikaci Twitterrific jsem přišla, jak už to tak bývá, jako slepej k houslím, tj. že prostě už byla předinstalovaná na zapůjčeném iPodu Touch. Pokud budete v AppStore hledat aplikace pro Twitter, vykoukne na vás modrý ptáček Ollie hned v první dvacítce. Základní verze je zdarma, upgrade, nabízející například podporu více uživatelských účtů, je k dispozici za necelých pět dolarů. Nejpodobnější klient pro desktop je asi Echofon (doplněk do Firefoxu). Ne, že bych jich tedy vyzkoušela nějak moc, ale Twitterrific mi ho hned připomněl a protože ho často používám, ke srovnání se prakticky nabízí.



Hnacím motorem soudobé společnosti je samozřejmě vzhled a u aplikací do designově precizních iVěciček tomu rovněž nebude jinak. Klidné, tmavé výchozí vzhledové téma programu mi naprosto vyhovuje, barvičky v něm použité jsou decentní a přehledné. Vynikající je možnost retweetu s vlastním komentářem, kterou Echofon také umí, leč webová aplikace ji pro jistotu nenabízí (leda byste si to tam sami pastli). Jablečná aplikace umí stejně tak poklepáním otevřít externí odkazy, videa, vyhledávat podle tagů i zadaných slov a pochopitelně i posílat soukromé zprávy nebo hvězdičkovat vaše "oblíbené" tweety.

Poněkud záporná je skutečnost, že opravdu bezchybně vám bude fungovat vždycky jenom Twitter na webu. Prostě to tak je. Externí aplikace si někdy načítají data, jak se jim chce a synchronizace rozhodně není dokonalá. Při připojení přes Wi-Fi jsem párkrát zažila zajímavý zásek - někdy se mnou ohvězdičkovaný tweet ve skutečnosti vůbec neohvězdičkoval, reply se neodeslalo a některé zprávy jsem v timeline vůbec neviděla, ač tam podle webu prostě jsou. Také mi chyběla možnost procházet si pomocí Reply, kdo mi odpovídá na jaký příspěvek (u Echofonu je to vlastnost zcela standardní). Konverzace se tím může stát poněkud nepřehlednou.


Vedle těchto chybiček má však Twitterrific i několik skvělých vlastností. Nejlepší je, že můžete celou aplikaci shodit a po opětovném načtení máte rozepsanou zprávu opět k dispozici (tento detail jsem samozřejmě zaznamenala u více jablečných aplikací, bravo!). To se hodí, kdykoli jste offline nebo musíte něco neodkladného řešit. Při opětovném spuštění aplikace se vše samo refreshne a vy se octnete na posledním přečteném příspěvku, takže vám neuteče žádná zpráva od vašeho idola. Navíc si můžete zprávy filtrovat podle toho, zda se jedná o vaše přátele (šedá), zmínky o vás (oranžová), vaše vlastní příspěvky (zelená) nebo soukromé zprávy (modrá) - tahle přehlednost mi bude pekelně chybět!

Je mi jasné, že mnozí uživatelé nemají potuchy, na co je takový Twitter dobrý. Stejně tak je to s přístupem k jablečným počítačům - lidé na to prostě budou házet špínu, dokud si to osobně nevyzkouší a nezjistí, že "to jde i jinak". Pokud vám tedy někdy přijde do ruky nějaká iVěc a budete shánět aplikaci pro Twitter, Twitterrific vám doporučím alespoň k vyzkoušení. Jistě, že existují i další alternativy - ale na to, abyste si je našli, jste chytří dost ;)

Oficiální web

6 komentářů:

  1. Jak píšeš v posledním odstavečku. Nevím na co je Twitter dobrý. Stačí že mám facebook... a ani o něm vlastně nemůžu říct, že bych věděl, k čemu je dobrý =D

    OdpovědětVymazat
  2. me twitter bavi, nebot na nem ctu jen zajimave lidi se zajimavymi pocitaci. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Twiterrific jsem používal dřív, ale po tom, co Twitter koupil Tweetie a udělal z něj oficiálního klienta Twitter for iPhone, který je v plné verzi zdarma, přešel jsem na něj. Jediná slabost oproti Twitterificu je, že je ve světlých barvách. Ty tmavé mi asi vyhovovaly víc. Integrace se službami typu Instapaper je snad už standardem.

    OdpovědětVymazat
  4. take jsem spis na ty temne odstiny. vubec jsem nejakej temnej, hm... *zelena se*

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, já si už na ten světlý Twitter for iPhone zvykl. Nový Twiterrific je navíc děsně ošklivý.

    Zelená se? Není jí zle? :-O

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem Twitterrific používal ve svých začátcích s Twitterem kdy jsem zjistil že to není až tak špatná služba, opravdu je výbornej ty barvy, notifikace, díky němu jsem dokonce začal používat Posterous, bohužel ale do doby kdy Twitter přešel na OAuth a twitterific zpoplatnil všechny dobré funkce, ti kteří měli původní Twitterrific se vším co má nynější placená verze tím pádem byli nemilostně odpojeni :-(

    OdpovědětVymazat