neděle 8. srpna 2010

.geek girls = holky technomolky

Okurková sezóna je za dveřmi. Dnešním tématem číslo jedna byl nepochybně článek z Lidových novin, poukazující na zajímavý fenomén: ženy, které zajímají počítače neboli tzv. geek girls.

Podle škarohlídů stačí umět Word a být na Twitteru. Pak jsou tu ti, kteří existenci něčeho jako "geek girl" úplně popírají, protože to je přece blbost a rozpravami o tom jen krmíme trolly, že. Během celé té diskuse se snad nikde neobjevil kladný názor. Kdoví proč.

Na všechna tahle genderová témata obvykle reaguji mírně podrážděně, protože i kdybychom měly těch Aniček v Linuxu a Peter v Googlu třeba padesát, stejně bude vrcholným obrazem "geek girl" jen ta růžová blondýnka Barbie s nojbukem a binárním kódem na tričku. Všem dámám na technických postech samozřejmě držím palce, ale stereotypy jsou hluboko zažrané a ještě mnoho let se budeme ve slabikářích setkávat s obrázky ženy u plotny a na hotline se známou větou "slečno, dejte mi radši kolegu, já mám totiž technický problém!" Fakt, že ty internety jsou čímdál více zavaleny klikacími a blikajícími hovadinkami ve stylu webu 2.0 s těma ajaxama a SEO, tomu taky moc nepomáhá. Větší přístupnost a lákavost pro "běžný lid" = více demence. (A to nemyslím jen failbook... ale ten bude asi nejhorší, ano.) Hledat v takovém davu chytrou ženu? Nemožné!


Zatímco k předsudkům v oblasti výběru povolání se může akční žena dneška postavit čelem a prostě je bořit, druhá potíž, na kterou jsem narazila, zas tak jednoduchá k překonání nebude. Muži prostě o chytré ženy nestojí. Samozřejmě, téměř všichni to popřou: ne, nejsme přece povrchní, ano, chceme, aby to kromě hezkého dekoltu disponovalo i schopností sestavit větu s čárkou uprostřed! Nechceme se za ni přece stydět před kamarády, že. Jakmile ale, milé ženy, vytáhnete nějaký otřepaný ajtý vtip či nedejbože budete některému kousku počítače příliš dobře rozumět, připravte se na zhrzenou ješitnost.

Je to logické, i když se proti tomu bude kdekdo ohrazovat. Chlapi nechtějí být zastiňováni inteligencí ženy. Žena má dobře vypadat, souložit, vařit, občas být vtipná a obdivně áchat, když chlap něco opraví. Do dalšího levelu, který vyžaduje oboustranný obdiv, úctu a ochotu vnímat, jsme v drtivé většině případů ještě nedospěli. Proto nás tolik štve fenomén geek girl: svým způsobem je to revoluce proti zaběhaným pravidlům.

Jistě, nepotkala jsem asi ty správně chytré chlapy a nejspíš budu určitě zapšklej cynik. Áááno. To, že jsem divný, sarkastický a beďarovatý typ, zajímám se o tisíc hovadin a chodím v tučňáčím tričku, už víte. Možná budu prototyp moderního nerda, tedy toho divného druhu. "Geek girls" je nový trend - sladké holky, co dnes nosí trička s nápisy a náušnice z tišťáků a dělají webdesign a copywriting. Kdoví, co ten pojem ale bude označovat za pár let? A dočkají se holky-technomolky někdy skutečného přijetí mužskou částí populace?


P.S. Po prostudování několika článků na toto téma mi hlava opět připomněla, že jsem kdysi chtěla pokračovat ve studiu na VŠ. Jsou na FIT VUT nějaké zajímavé kombinované formy studia? :)


Související odkazy:
Na matfyzu ti prsa nepomůžou - lidovky.cz
Zrcadlo, řekni mi, kdo je geekette nejgeekovatější? - petrkou.posterous.com
Co jsou to geek girls? A existují? - mikroblog.najja.net

15 komentářů:

  1. V tom článku mi jako totální fail přijde líbivě povrchní "definice" termínů geek a nerd. Ty termíny mají mnohem zajímavější genezi a pohříchu se všude odstřelí nějakým špatným slovníkovým heslem. A ze špatné definice pak vyjde debilní překlad. Technomolky? To snad ne...

    Každopádně jenom víc computer girls! Co s těma namistrovanejma borečkama, co mají potřebu tě ponižovat, i když si u nich v krámě chceš koupit počítač za dvacet tisíc...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý článeček =)
    Klidně přiznám, že bych nechtěl partnerku, která by byla výrazně chytřejší než já =)) Nerad si vedle někoho připadám jako blbec =D Na druhou stranu, nechci v žádném případě partnerku, která by byla výrazně hloupější, než já... Když bude chytřejší a nebude mi to dávat každých 5 minut sežrat, tak proč ne =)

    Geek girls jsou - aspoň z mého pohledu - požehnání. Stačí když si vybavím, jak vypadají počítače mých některých kamarádek. Brrr. Tak rozes*ané Windows se jen tak nevidí =D Navíc, když doma zapomenu vypnout pc s běžícím textovým módem Linuxu a někam jedu na týden, nikdo mi to doma nevypne. Protože tu nikdo neumí napsat tak jednoduchou věc jako shutdown -h now. Ne, že by na tom záviselo moje štěstí, ale kdyby to moje partnerka uměla, bylo by to příjemné =))

    Jinak, co se týče toho, jak má podle tebe žena podle mužů vypadat... Klidně bych si škrtl vaření, uvařit umím =D Obdivné áchání potěší, ale taky se bez něj obejdu... (jsem dost velký narcis na to, abych se případně pochválil sám =D) Ale připsal bych si tam chuť sportovat a nekouřit cigarety...

    Fuj, to jsem se rozepsal =)

    OdpovědětVymazat
  3. Btw, našel jsem docela vtipný test... How NERDY are You? =))

    OdpovědětVymazat
  4. Valerius: Jo, mne zase prijde super, kdyz chlap umi varit, je to celkem casty a skvely skill :) Test zname, mno. :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Já umím vařit! :-D Která mě chce za muže? :-D No, popravdě toho spooooustu uvařit neumim, ale to jen proto, že jsem to nikdy nezkoušel/nepotřeboval :-). Takže svíčková to nebude, ale třeba maso se zeleninou a těstovinami dělám levou zadní ;-).

    Zpět k původnímu tématu: Fenomén geek girls mi přijde jako taková nafouklá módní bublina poslední doby. Prostě je to mnohem víc načančané a oňuňované, než jaká je realita. A kdo nechce být načančaný fancy geeksexuál, nechť je pro nedostatek výrazů prosté nerdum. A je to :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Mamuf: ...načančaný fancy geeksexuál... =D pěkné =D

    OdpovědětVymazat
  7. takze kdo jste geeksexualove...? ja prosim take neumim svickovou, ale pry to jde vygooglit :P

    OdpovědětVymazat
  8. :-))) http://www.jinx.com/women/shirts/geek/i_love_my_geek.html

    OdpovědětVymazat
  9. rionka: ale prosim ta, ake "pry", to sa DA vygooglit, vygooglis vsetko, ake "God knows" - to je hlupost!
    Ved predsa "Google knows"!

    OdpovědětVymazat
  10. 4 Mamuf: Jo taky sem si všim toho trendu... Znám spoustu holek co používají ubuntu bez zájmu o to vědět jak to funguje jen aby byly víc "geek".. A to je IMO ta chyba.. Tohle háže špatné světlo na reálné IT slečny.

    4 Rionka: Já sice vařit neumím, jsem reálný IT. Ale umím objednat jídlo které mi dovezou před čumák:D Ale to, že vařit neumím nemění nic na tom, že si každé IT girl vážím a nijak mě neirituje když je slečna chytřejší. Ba naopak vítám to s otevřenou náručí, jelikož se s ní můžu o počítačích/webcodiongu/etc normálně, bez trapného vysvětlování každého pojmu.. Takže jak už tu někdo předemnou napsal.. Jen víc IT girls..

    OdpovědětVymazat
  11. Chytrex: Tyjo, mno. ehm, ano. Diky. Ten prvni odstavec - to mi tak trochu mluvi z duse. Ja se proste zajimam o veci, protoze me bavi poznavat jejich vnitrni strukturu... a jak uz taky nekdo nekde poznamenal, "tohle je spis typem osobnosti nez pohlavim a cimkoli jinym" :-?

    OdpovědětVymazat
  12. No ty jo, jestli navíc nemáš dodělanou vysokou, tak to jsi skutečně geekgirl jak vyšitá :-)

    popravdě, geekgirls jsou fenomén, který neexistoval, tak si ho prostě spousta bloggerů vymyslela (např. já). ale pokud opravdu budou chtít začít existovat, tak jim doporučuju, ať si to hlavně celé vymyslí samy, a nenechají se zmanipulovat do nějakých křečovitých póz, které by odpovídaly mediálně publikovatelnému image.

    OdpovědětVymazat
  13. xChaos: bez vyjimky souhlasim. na medialni image proboha kaslat, na nic dobreho to neni! ja si osobne take nemyslim, ze neco jako geekgirl doopravdy existuje, vsechny ty, co znam, to vehementne popiraji. vysokou nemam, ale treba nekdy (az prijdu na to, co mam byt...)

    OdpovědětVymazat