úterý 5. července 2011

FF 2011: kde se lidé nejvíc váleli smíchy po zemi?

Dnes si dáme malé ohlédnutí za právě proběhnuvším 16. ročníkem Festivalu Fantazie. Na akci jsem strávila jen pár hodin, takže nemůžu zrecenzovat ostatní přednášky, ale aspoň vám napísám něco o tom, kterak zástupci českého webu south-park.cz vyrazili do Chotěboře, aby tam povyprávěli něco o seriálu South Park.


Když jsme se Lukáše Plichty, který zástupce SP webu na akci pozval, zeptali na to, proč se Festival Fantazie vlastně koná v Chotěboři, odpověděl: "Za prvé proto, že je to uprostřed republiky, ale za druhé hlavně proto, že tady pořadatelé mají své kořeny. Pocházejí odtud, mají pronajatou tuhle budovu, není tady příliš draho... a lidé, které to zajímá, sem prostě přijdou."

S těmi cenami má rozhodně pravdu, protože částka, kterou jsme zaplatili za oběd v hospůdce Hrom do polic(i)e, byla úžasná. Lidí tam taky nebylo zrovna málo. Neustále jsem narážela na elfy, lidi s meči a slečny s ocásky a kočičími oušky. Místnost, ve které probíhal Simpscon, praskala ve švech a dav se dveřmi vyléval ven, nadávajíc na nedostatek kyslíku.


Sotva jsme se prodrali dovnitř, nastala legrace. Krásná prezentace v PDF, kterou MND slepil noc před akcí, bohužel vyžaduje Acrobat Reader verze 9+ a po spuštění na místním festivalovém počítači tento udělal kvrk a málem umřel na nedostatek paměti. Naštěstí jsme s sebou měli nojbůk, takže chlapci se vrhli pod stůl a já jsem se nechala jedním z organizátorů vyfotit, jakože jsem tu byla, načež jsem zírajícím lidem v "hledišti" sdělila, ať se nám nesmějí, že řešíme nějaké problémy s kompatibilitou a ta hlavní sranda už za chvíli započne.

A taky že jo. Připravená prezentace se jmenovala South Park a moderní svět a popisovala řadu různě zajímavých až kontroverzních témat, která se v seriálu postupně objevují. Po morálních poselstvích ("I've learned something today...") následovalo téma peněz, přátelství, americká multikulturnost (i rasismus), ale i jejich patriotismus, oblíbené téma náboženství, školství, drogy ("Drugs are bad, okay?"), výchova nezvladatelných dětí a samozřejmě sex ("Kdo ti strčil famfulínka do mušličky?").


Během přednášky jsme poslali mezi lidi tři originální knížky o South Parku a po informacích o každém tématu následoval krátký výstřižek ze seriálu. To i mnohé zívající diváky postupně namotivovalo, takže když se pánové rozloučili a posbírali si materiály, v místnosti bylo stále solidně narváno. Po přednášce totiž následovalo ještě promítání tří epizod South Parku.

"Vybral jsem epizody, které byly dlouhodobě ze všech nejúspěšnější," řekl k tomu ShadoW. Jednalo se o díly 501 - Scott Tenorman Must Die, 1008 - Make Love, Not Warcraft a 1403 - Medicinal Fried Chicken. A tímto si zároveň odpovídáme na otázku z titulku článku: kde se na Festivalu Fantazie lidé nejvíc váleli smíchy po zemi? No přece na promítání epizod South Parku. Dobrá práce.

MND nám bohužel utekl hned po přednášce a my jsme se museli sbalit krátce po promítání, takže jsem na Festivalu Fantazie už nic jiného neokoukla (kromě slečen s kočičími oušky a fantasy výstavy ve sklepě), ale možná to zkusím příště. Některé přednášky o LARPu, různých psychopatiích, hudbě a Star Treku by mě rozhodně mohly zajímat.


Co mě ale pořád zvedá ze židle, je to husté obsazení všech přednáškových sálů a volných zdí těmi hroznými upírskými nesmysly. Já vím, že to spoustu lidí baví, že je to pro mnohé gotické slečny něco jako napínavá love story a že tyhle žánry spolu s Harry Potterem "přivedly děti opět ke čtení, háleluja". Co ale nadělám - Harry Pottera jsem přečetla a dokážu ho akceptovat, ale všechny tyhle Twilighty a tisíce dalších navazujících upírských fikcí, které se tváří jako další žánr a nová módní vlna, jsou pro mě zoufale nudné. Jakmile se polovina přednášek věnuje tomuhle, klepu si na čelo a odcházím si číst nějakou tu klasiku.

A vůbec - celý tenhle blog je prudce subjektivní a obsahuje sprostá slova, proto by se na něj neměl nikdo dívat!_



--
Související odkazy:
Pár mých fotek z Festivalu Fantazie - https://picasaweb.google.com/rionka/20110704SouthParkCzSimpsconFestivalFantazie#
Prezentace South Park a moderní svět - http://www.uloz.to/9585900/south-park-a-moderni-svet-pdf

4 komentáře:

  1. A nejhorší je, když ti tyhle pseudoupírské kokotiny někdo neustále pouští za hlavou... Sakra, prý upíři. Vždyť to jsou emotrucové. Má to psychické problémy a jediná nadpřirozená schopnost je, že na slunci jiskří :D To je jako upír jo? Tohle uměly buzny už někdy v dobách hippies...

    Fuj to je. Dracula se obrací v hrobě a Blade doufám brousí meč aby jim vysvětlil jak se věci mají.

    Harry Potter je taky tragédie. Pohádka co tu byla už mockrát, jen s nějakou novou vatou.

    Bleh, je mi literárně zle. Musím si spravit mozek Warhammerem a trochou Kulhánka. Naja, já halt musím mít tyhlety mrtvoly, rozcáknuté mozky, mágy co lidi zapalují a nechají uhořet a takové ty věci.

    OdpovědětVymazat
  2. danaketh: Ano! Buď mozky a veliké meče, anebo sofistikované technokratické popisy od Clarka. Anebo iks dalších literárních skvostů. Ale tohleto nééé.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano ať naši cestu osvítí svělto z hranic těl nevěřících! :D

    Warhammer a Kulhanek to napraví :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak to tady tak pročítám, tak by ste si určitě neměli nechte ujít knížku Metro 2033 ( Klidně si jí můžete i zahrát :D )

    OdpovědětVymazat