neděle 13. března 2011

.howto: jak se dělají modré muffiny?

"Uč se, dívko, vařit, jinak se nevdáš!" Za časů našich babiček byl tento skill k uznání společenské hodnoty mladé ženy vskutku nezbytný. Dnes už sice všichni jíte jenom glutamátové věci ze sáčku a přijde vám to komické, ale až budete potřebovat vyrobit kamarádce k narozeninám pyramidu z modrých muffinů, jediný užitečný návod najdete zde.

Chci psát o spoustě věcí, o linuxech, o syndromu vyhoření, o bankách, Drupalech, internetech i lidské demenci, ale až konstruktivní úvaha nad modrými muffiny mě přinutila vzít do ruky písmenka a začít je skládat na řádek. Muffiny jsou původem americká pochoutka v podobě malých dortíčků, které se pečou v papírových košíčcích. Můžete si je koupit v Mekáči, ale tam rozhodně nemají takhle modré.


Muffiny lze připravit i v té nejobyčejnější olezlé plynové troubě, jenom je na to potřeba takový špecijální plech (můžete si ho třeba od někoho půjčit, jak to udělala moje drahá přítelkyně Kiki). Máte-li troubu, která peče jenom vzadu, počítejte s tím, že to budete muset otočit, aby to nebylo vpředu syrové. Jsou-li vaše zkušenosti s troubami na bodě nula, připravte si rovněž láhev vína. Budete možná muset strkat hlavu do trouby, abyste ji zapálili - a s modrým barvivem ve víně jde všechno líp.



Jelikož jsme dělaly těsto ve dvojité dávce podle návodu v kuchařské knize, nemám absolutně tušení, kolik tam čeho šlo, ale přesný poměr se dá vygooglit. Je potřeba si připravit sypké suroviny - polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a v našem případě také modré potravinářské barvivo - a v nějaké větší míse je smíchat předem dohromady, aby byl výsledek pokud možno co nejvíc "homogenní" (dokonalé to samozřejmě nebude, ale nechceme mít modrou jenom jednu stranu, také by se hodilo mít to všude stejně oslazené, nakynuté atd). Mezitím rozehřejeme máslo - kuchařská kniha doporučuje, aby bylo "vlažné". Kiki ho odvážně vkládá do mikrovlnky. Následně zjišťujeme, že se z něho kouří, takže vlažné není, příště lépe.


"Ve džbánku smícháme tekuté přísady: smetanu, vajíčka, lžíci citronové šťávy a rozpuštěné máslo," radí entuziasticky kuchařka. "Hahá, džbánek, to určitě," rofluje Kiki a vytahuje oprýskaný ešus. Po oškrábnutí plísně z loňského týdenního puťáku bude od džbánku jistě k nerozeznání. Rozblemcané máslo vypadá avantgardně už samo o sobě - a po zamíchání tekutých přísad do mísy s moukou vzniká něco, co by se dalo přirovnat k modernímu umění. Po promíchání a dozdobení se na nás ale těsto z mísy jenom směje.


Přichází nejtěžší část: pečení. Plynová trouba peče na každém konci jinou intenzitou, takže jsme plech posázený muffiny vždycky asi po deseti minutách vytáhly a otočily. Kuchařská kniha říká: "Pečte až do zlatova", což Kiki po vylezení z trouby kvituje sarkastickým "nojo, zatím je to pořád modrý". Těsto nám hezky vyběhlo, komukoli, kdo to bude zkoušet po nás, tedy doporučuji naplnit papírové formičky asi do tří čtvrtin, aby to bylo tak akorát. Pro otestování míry upečenosti doporučuji muffiny opíchat špejlí.


Ačkoli výsledek byl poněkud méně sladký, než jsme čekaly, syrové to nebylo a spálené taky ne (aspoň to po rozkrojení tak nevypadalo). Ostuda se tedy nekoná a my můžeme z muffinů poskládat pyramidu, která bude na narozeninové oslavě symbolizovat oslavencův dort. Některé zdroje doporučují muffiny ještě polít polevou, ale nám se zdály dostatečně hezké samy o sobě. Jen se tedy lehce pokapaly medem, aby byly sladší. Chytily díky tomu lehce nazelenalou patinu a vypadalo to ještě zvrhleji.


Dnes po oslavě mohu navíc dodat, že tyto jedovatě šmoulí předměty lidé skutečně jedli a dokonce se snědly všechny (a nikdo nezvracel). Do svého portfolia si tedy mohu přidat další věc, kterou jsem schopna upéct. Modré muffiny budou umístěny hned vedle obskurního medovníku, který jsem vyráběla před dvěma lety. A to by z kolonky "pečení" na další dva roky stačilo, teď budu už zase dělat jenom ty masa, rýže a brambory. Veselé narozeniny všem!

13 komentářů:

  1. to fakt vypadá docela jedovatě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě. Jen tomu chybí ta fotka s medem (detail), aby člověk viděl výsledný efekt. Já se teď chystám na koblížky, takže možná bude zase jednou o čem napsat.

    OdpovědětVymazat
  3. Měly jste to dobré. Fakt.
    Ale ten pekáč budu chtít zpět.

    OdpovědětVymazat
  4. Kolik teda lžiček modré skalice na kilo mouky?

    OdpovědětVymazat
  5. Připomnělo mi to, jak jsem teď vyhazoval starej parmazán, co jsem zapomněl v ledničce. Měl podobnou barvu. :-))

    OdpovědětVymazat
  6. danaketh: natřela jsem to nahřátým medem a bylo to lesklé, po vsáknutí jen mírně lepivé :)

    vitsoft: necelý jeden pytlík barviva stačil na obarvení těsta, litru vína, druhý den následně ještě čaje a několika centimetrů medu :D

    Tak a teď víte vše!

    Kiki

    OdpovědětVymazat
  7. Kiki: Proboha, medvídek byl taky omodřen? Jaká to zvrhlost. Chci taky. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tak když jsem narazil na tento článek říkal jsem si zajímavé téma, ale ten výsledek je opravdu jedovatý, ta modrá barva je opravdu zvláštní, docela by mně zajímalo jak to chutanlo :D

    OdpovědětVymazat
  9. Petr: Úplně normálně, prostě sladké těsto. Jediná zvrácenost byla ta sytá barva.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím jestli bych měl odvahu to ochutnat =D

    OdpovědětVymazat
  11. Valerius: To je dobře, aspoň by zbylo víc na mě! 8-)

    OdpovědětVymazat