pondělí 18. října 2010

.příběhy o nekonečně se opakujících tvarech

Včera v noci jsem se ve čtečce na Tečce dozvěděla, že před několika dny zemřel matematik Benoit Mandelbrot. Jeho jméno je známé hlavně ze spojitosti s tzv. Mandelbrotovou množinou, jedním z nejznámějších fraktálů.

"Fraktály jsou na pohled složité geometrické objekty, které však mají jednoduchou matematickou strukturu. Fraktál je soběpodobný, což znamená, že v něm lze pozorovat stále se opakující charakteristický tvar," tvrdí Wikipedie. Ve výše zmíněném článku zmiňuje autor také zajímavé spojitosti těchto nekonečně se opakujících tvarů s programováním a filozofií devadesátých let. V závěru vyzývá uživatele Debianu a Ubuntu, aby si na počest objevitele Mandelbrotovy množiny nainstalovali program, umožňující realtime "průlet" takovým fraktálem - XaoS.

Člověk, stojící nohama pevně na zemi, by si řekl, že je to zajímavá blbost a zavřel okno prohlížeče. Rionka ne. Apt-get install xaos je otázka pár vteřin. Vletět do složitého fraktálu a zavrtat se hluboko do jeho struktury, abyste v ní našli ty nejroztomilejší složitosti, může trvat dlouhé hodiny. A k tomu elektronické halucinace. Autechre. Aes Dana. Carbon Based Lifeforms.

Existují lidí, kteří přemýšlejí chladně a logicky a pak ti, kteří vyhledávají emoce, náhodu, možná snad i krásu... Je možné najít krásu v matematice? Ano, úplně stejně pravděpodobně jako kdekoli jinde. Pochopitelně, že tohle asi nebude "zábava" úplně pro každého. Ale ten kousek, co si ve mně myslí, že byl/je/bude umělec, je spokojený, kouká mezi hvězdy a mává tam někam odpočívajícímu Mandelbrotovi.


..
[A pár ukázek z mého "průletu" na závěr. Koncept typu "fraktálový wallpaper" není náhoda, pár těch obrázků se mi fakt moc líbí a jeden nikdy neví, co mu skončí na ploše. Zvlášť když tam teď má černomodré binární něco. Dobrou noc.]

7 komentářů:

  1. Pěkné toto :-). XaoS už je taky pěkně stará záležitost. Mj. pvůdoně od českých autorů, jestli se nepletu. A není omezen jen na Ubuntu/Debian resp. linux. Je i pro Windows a Mac OS X. Stojí za vyzkoušení :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Sice nechápu jak je to možný, obrázky z rovnic, ale je to paráda!

    OdpovědětVymazat
  3. moc moc LSD :) s podobným programem jsem halucinoval už v DOSu :)

    OdpovědětVymazat
  4. ano, jak mamuf spravne napsal, xaos je free software od ceskeho autora Jana Hubicky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vtipné je, jak jsou rovnice některých fraktálů jednoduché :-). Jediné, co je třeba, je vymyslet z výsledku vhodnou barvu pixelu :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Mamuf: To je ftipne, no, ve vetsine pripadu jsem ty barvy hazela nahodne. Jenom parkrat jsem s tim jeste hejbla, aby to bylo vic temne, zelene nebo zle :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ty obrázky jsou nádherný! =)
    Iva

    OdpovědětVymazat