čtvrtek 7. října 2010

.jsme tady, protože nás to baví

Je nová doba. Holky ke klávesnicím prostě patří. Mnohým to připadá divné, skoro jako když bylo v roce 1920 uznáno ženám volební právo. Jsou ale všude kolem, nosí trička s nápisem UTFG a tím, že jim vytáhnete myš z USB, je prostě nedostanete.

"Mají např. geek-girls mít nějaké preference ohledně využívání počítačové techniky?" zeptal se před pár lety xChaos v zajímavém článku na tečkacz.cz. Domnívá se, že narozdíl od mužů, kteří ovládnutím nové technologie demonstrují samčí dominanci, ženy pracují s Linuxem z důvodu nutnosti - buď v zaměstnání, nebo proto, že jim ho nainstaloval a udržuje partner. Že tam údajně prostě chybí to "nadšení pro věc".


Jistě, nevědomost je dána pochopitelně tím, že "geek girls" jsou ještě pořád neprozkoumaný prvek, vyskytující se ve stopovém množství. A ano, jisté části žen to fakt jedno bude. Ale! Nadšení pro věc tam rozhodně je, musí být! Ujetá linuxová žena, která je vnitřně smířena s tím, že je ujetou linuxovou ženou, nedělá věci proto, aby vykazovala nějakou soutěživost, ale proto, že ji prostě uspokojuje vyhledávání a chápání nových věcí. Pocit, že vám informace protékají hlavou, že vytváříte, konstruujete, šrotujete. To fascinuje mě. A nemusí být jen linuxová. Může být i humanitně vzdělaná. Může pařit RPG. Ano, každý je jiný - a každá je jiná - a to nadšení tam prostě je. Nemá cenu dělat věci napůl.

Zajímá vás článek se vztahem k počítačům, když ho napíše žena? Patří ženy do oborů spojených s počítači, sítěmi, technikou a komunikacemi? Věříte, že geek holky existují a že umí i něco víc, než jen klikat na Twitteru? Přijdou vám divné, nebo naopak přitažlivé? A je něco, na co byste se chtěli některé zeptat?

6 komentářů:

  1. já nevim, ale něco do sebe to má.
    .
    .
    .
    .
    .
    zasraná emancipace!

    OdpovědětVymazat
  2. "Zajímá vás článek se vztahem k počítačům, když ho napíše žena?"

    Takových je u nás jako šafránu, takže si jich cením. Kdybych měl možnost vybrat si mezi dvěma články o stejném tématu, přičemž jeden by psal chlap a druhý ženská, určitě bych si přečetl ten od něžného pohlaví jako první. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teď budu asi mluvit jako feminista, ale za to, že jsou IT nebo geek ženy brány jako rarita si můžeme sami. Ruku na srdce, ikdyž se v našem okolí vyskytuje žena se stejným vzděláním a/nebo inteligencí, pořád ji většina z nás bude brát jako "tu ženskou" a v takovém prostředí se pak ženy samy musí cítit tak nějak "jinak" . Nebudu tvrdit, že dokážu pochopit ženský pohled, protože to nikdy nedokážu, ale to že ženy mají jiný (možná) pohled na IT je, aspoň podle mne, spíše následkem uspořádání společnosti, než jakousi vrozenou povahou, nebo ne ? Já opravdu nevím.

    OdpovědětVymazat
  4. Klofat do počítače umí dneska kdekdo. Je to jako umět psát a počítat. Z fenoménu geek girls jsem trochu skeptický, protože (u nás) to zatím spíš vypadá tak, že to jsou holky, co používají twitter, foursquare a většinou pracují v internetovém marketingu (copywriterky atp.). Nic proti nim, jen mi to tenhle rok přišlo jako taková nafouklá bublina, která z toho dělá fenomén a nejde k věci.

    A o tom vlastně taky píšeš. Když člověk (muž, žena; to je jedno) nemá zájem poznávat nové věci, šťourat se v nich a podobně, pak není geekem. Pravda, za geeky se považují hlavně lidé od počítačů, alespoň u nás. Ale ve světě (no, jde to z Ameriky) jsou geekové obecně nadšenci pro věc, kteří se nějak vymykají běžnému sociálnímu životu. Toho je krásným příkladem seriál TBBT, který to všechno navíc bere s nadsázkou.

    Ony ty přifouklé geek girls nejsou jen nafintěné copywriterky, to by byl špatný generalizační úsudek. Ony se zajímají, některé dost aktivně, o sociální sítě. Což samo o sobě může být pro leckoho tím správným geekovským zápalem. Ale pořád z toho mám takový divný pocit. Jsem geek, protože se tak cítím, protože to o mě říkají ostatní, máme vlastní humor, kterému nikdo jiný nerozumí, nosím ulítlá geekovská trička. Jenže z toho nedělám vědu a bubliny na twitteru (nebo facebooku nebo kdekoli jinde).

    Asi jsem utekl k jinému tématu, ale co už. Je pravda, že v letech minulých byl u nás silný důraz na to, aby z dívek vyrostly svědomité hospodyňky a matky. I když byly ženy s technickým vzděláním a zaměstnáním celkem běžné, pořád to základní a sociální vzdělávání bylo zaměřeno na domácnost. No a tohle se s námi táhne. Nevím, jak tohle bylo třeba v té Americe, ale tipuju, že dívkám technické stavebnice nikdo hromadně pod stromeček nedával.

    Moje sestry (cca o 5-7 let mladší) měly jako hračky panenky, kočárky, domek pro barbíny a podobně. Nějaké lego ano, ale holčičí (Belville ;-)). To já naopak s legem dělal neuvěřitelné věci. A hlavně když se to pak hýbalo pomocí motorků a tak.

    Zkrátka je to dáno společenskou tradicí, přístupem ke vzdělávání a podobně. Někde jsem nedávno četl, že učitelka na základce sama technickými či matematickými znalostmi neoplývala a svým žákyním to v těchto směrech "usnadňovala". To je pak těžké. Změnit školní systém samozřejmě jen tak nelze. A i tak by to byl jen zlomek všeho. Navíc to nelze oddělovat, všechno souvisí se vším.

    OdpovědětVymazat
  5. A chtěl jsem taky říct, že technicky zaměřené články od žen jsou prostě zajímavé (napsal bych sexy, ale to by mě Rionka sprdla, že si to mám nechat na jaro). Jako píše Lelkoun. Je takových málo a je zajímavé číst něco s vědomím, že v tom je ten ženský pohled, který se zkrátka bude v něčem lišit od mužského. To není podle mě špatně; kdyby mezi muži a ženami tyhle rozdíly nebyly, asi bychom jako druh dávno vymřeli :-D.

    OdpovědětVymazat
  6. Mamuf+Lelkoun: vidím to úplně stejně ;)

    OdpovědětVymazat