čtvrtek 10. června 2010

.čtyři věci, které mi chybí na linuxu

To jsem se tu takhle nedávno rozvášnila nad detaily, které se mi líbí na "tom ubunťáckém desktopu" a Windows je postrádají. Mělo mě napadnout, že se pod tím strhne takový flám, tedy flame! Tak to u článků, které proti sobě staví různé operační systémy, asi vždycky bude. Ještě jsem tam měla přihodit nakousnuté jablko, ale o tom skoro nic nevím, tak snad jindy :)

Dovolím si tedy uvést pár bodů k problematice z druhé strany linuxové kůlničky. Ano, skvělé, pěkné a takřka out-of-the-box fungující Ubuntu 9.04 mě chytlo do svých pařátů krátce po instalaci a já o něm už ani křivého slova neřeknu. Ale to, že máte někoho rádi, neznamená, že automaticky přehlédnete jeho nedostatky, rezervy či faily. Zde jsou body, které mi chybí nebo nebyly dořešeny.
  • qip - Absence oblíbeného Instant Messengeru je první věc, která mě po switchnutí na Linux opravdu zabolela u srdce. Je to pocit, který si prožije každý, komu je znepřístupněna jeho oblíbená "dokonalá" aplikace. Byl mi doporučován qutim, leč zatím jsem neměla čas jej otestovat. Prý existuje taky nějaký neoficiální port qipu pro Linux, ale údajně to je samá potíž. No a v Ubuntu je k dispozici pidgin, ale ten si mě nikdy tak úplně nezískal; na toto téma jsem ale již kafrala před pár měsíci zde, viz bod 4.
  • total commander - Viz výše zmíněný odkaz, bod 2. Považuji se za celkem přizpůsobivou povahu, která ráda zkouší neznámé věci, ale TC mi chybí i po prozkoušení jiných souborových manažerů. Používala jsem ho totiž hlavně pro připojení k FTP a rychlému kopírování souborů - a chci, aby to ihned reagovalo na pár úderů klávesnicí a hotovo. Tux Commander zklamal, neb nemá plugin pro FTP vhodný pro moje distro; ne, kompilovat to nebudu, ještě bych to rozbila. Krusader mi svým během ohavně zaplácal RAM, nejspíš svými Qt knihovnami. Midnight Commander jsem se ještě bohužel nenaučila používat. Gnome Commander používám nyní - ale někdy je strašně zpomalený, hlavně při tom přístupu k FTP. Před měsícem jsem strávila chvíli na XP a zas mi to začalo chybět. Prostě fail.
  • scanner - Megafail. O problematice rozpoznání tiskacích a skenovacích USB nesmyslů jsem slyšela již předtím, než jsem měla vůbec s Linuxem tu čest a přes přítomnost aplikace pro skener v základní výbavě distribuce se mi ho nepovedlo rozchodit ani vůbec "uvidět". Je ale fakt, že jsem to zkoušela jen jednou a navíc loni. Mno, hlavně, že mám CD s drivery pro Windows. :)
  • aplikace pro přístup k bankovnímu účtu - Omezení, které mě globálně vysírá asi nejvíc, i když jsem s tím zatím nijak nepohnula. Supr je, že Komerční banka na svém webu slibuje, že vám to pojede i na Linuxu, dokonce tam myslím nějak výslovně zmiňuje Ubuntu a SuSE. Při detekci OS a prohlížeče mi napřed vnucuje svoje proprietární Java knihovny (přitom už mám některé nainstalované, ale dobře dobře) a Adobe Reader pro PDF (narozdíl od Javy tenhle download jednoduše vyfakuji, úplně mi stačí evince), následně se probíhající proces záhadně sekne a ani mě nedodetekuje do konce. V minulém roce jsem hodně nakupovala přes net, hlavně na Aukru. Chybí mi to.


Výše uvedené body mě štvou, ale stejně mám svůj operační systém rád! Konstruktivní připomínky vítám. Dobrou noc :)



EDIT (28.6.10): Povedlo se mi vyřešit popisovaný problém s internetovým bakovnictvím, urá! Asi za to mohla SUN Java (TM), případně skvrny na SUN. Štvou mě tedy už jen tři věci ;) Celý napínavý příběh o konfiguraci zde :D

22 komentářů:

  1. Pro přístup na FTP servery jsem vždycky používal grafická klikátka. Z desktopových aplikací jsem vyzkoušel gFTP, Krusader, FOFF a KFTPGrabber.

    Poslední jmenovaný program mi vyhovoval až do předchozí verze, v další změnili design a některé podstatné funkce, takže ve stávající podobě nestojí ani za starou bačkoru.

    Momentálně používám FireFTP (povedený doplněk pro Firefox) a jsem naprosto spokojen. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Busu OT, ale narazil jsem na to, jak vyřešit tvůlj problém se změnou barvy textu pouze na panelu =) jmenuje se gnome color chooser a najdeš ho tu =)
    http://gnomecc.sourceforge.net/

    OdpovědětVymazat
  3. No, vzhledem k tomu, že výše uvedené aplikace používám společně s jinými asi tak nejvíc, linux asi opravdu není pro mě.

    Ale líbí se mi, že někdo z tučňáků řekne, že to má svoje mouchy ;) Stejně jako Win...

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  4. Internet Banking, který kromě IE nejede spolehlivě aspoň ve Firefoxu je fialový fail.

    OdpovědětVymazat
  5. Phate: Tak kdo tvrdí, že Linux nemá mouchy je
    a) lhář
    b) zamilovaný do tuxe :D
    c) člověk, který se v něm vyzná natolik že si dokáže cokoliv nakonfigurovat textově a nepotřebuje žádná klikátka

    Třeba Ubuntu 10.04 je srašná s prominutím sra*ka, aspoň ten dojem jsem z něj měl já, než jsem se vrátil k Ubuntu 9.10 =) Moc chyb si teď z hlavy nevybavím, většinou to byly prkotiny, ale když si nemůžu nastavit vzhled tak, jak jsem na to byl zvyklý, štve mě to =) (Šlo o nějaká chybějící nastavení compizu a velikost kurzoru, který se mi nesmyslně zvětšil a nešel nastavit na malý, nebo alespoň mně se mi to nepodařilo)

    A co se aplikací týče, na Pidgin jsem si zvykl rychle, gnome-commander mi vyhovuje, scanner nemám a jsem u mBank, která bankovnictví řeší přes webový prohlížeč :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pidgin vybaven zásuvnými moduly mi naprosto vyhovuje. Přeci jenom nejčastěji s lidmi komunikuji osobně, přes skype, nebo v krajním případě IM. Prostě tyhle sociální sítě a IM jsou zlo a snažím se jim vyhýbat :)
    Gnome commander občas také použiju a vesele jsem si odvyknul na úvodní dialog "stiskněte 1 2 3 pro spuštění"
    Kam jsem se hnul s notebookem, tak v případě potřeby měli HP multifunkční škatuli a ty fungujou okamžitě, případně po doinstalování jednoho nebo dvou balíků a Internetbanking mám u ČS a jejich servis 24 se s linuxem kamarádí :)
    Jediné co jsem kloudně nerozchodil je vzdálená pracovní plocha WIN x Linux, ale to mi zase žíly netrhá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Prihodim ti par rad, mozna ti neco pomuze.

    qip-pokud se nepletu, to je ICQ klient. Kdyz jsem presel na linux, pouzival jsme ruzne gtkicq, ickle apod. Netusim, v jakym stavu tyhle programy aktualne jsou. Potom totiz prisel jabber a s nim i ICQ transport. Pro jabber pouzivam PSI, existuje pro Lin, Win i Mac, takze clovek si zvykne na jedno rozhrani a to funguje. Ten ICQ transport je obcas trosku nestabilni, ale stejne mi chodi vic spamu nebo normalnich zprav, tak neni o co stat. Jinak ten pidgin by mohl fungovat.

    total commander-byl jsem zvykly na VC/NC z dob DOSu, takze ve Win95 jsem pak pouzival take VC, pak prisel ale FAR. Na linuxu opravdu lituju jenom FARu, protoze ten je fakt skvele promakanej. TC jsem na chut neprisel, jsem zvykly na klasicke ovladani FAR v textovem modu (console okno) a TC je jako GUI (Windows okno), cili tam nektere klavesove zkratky nefunguji. Na linuxu ale pouzivam pouze MC a on je opravdu dobrej. MC umi nektere sitove protokoly, vcetne FTP a FISH (SSH) a tusim i samba (windows share). Pro ftp se musis prepnout do /#ftp:FTP-SERVER-ADRESA, pak si muzes udelat bookmark, takze si to nemusis pamatovat. MC podporuje vsechno nejdulezitejsi (Menu, Akce k priponam, zvyrazvnovani, formatovani panelu) a dokonce i panel z externiho prikazu (to tusim FAR nema a nevim, jestli to ma TC), takze pres prikaz si muzu nechat vyhledat soubory a nechat zobrazi a s nima pak normalne pracovat.

    scanner-to muze byt obcas opravdu problem, ale pises, ze mas starej pocitac. To mas nejakej super novej scanner? Me se podarilo rozchodit i Canon MP510, ale samozrejme, chce si to s linuxem trosku pohrat, protoze ona podpora je, ale nekdy jenom v novejsich verzich.

    internet banking-musel jsem znovu zkontrolovat datum, protoze IB od KB neslo drive v Linuxu nativne, ale to uz pred dlouhou dobou upravili. Normalne pouzivam Debian nebo Gentoo s Firefoxem a SUN Javou a jede to. Ikdyz si ted vzpominam, ze jsem mozna musel priinstalovat Acrobat Reader, aby to ten testovaci system zjistil, ale pak samozrejme pouzivam XPDF (nebo Evince). Mozna je problem ta Java, mam takove tuseni, ze jsem nekde zahlidnul, ze Ubuntu pouziva jako vychozi javu nejakou ne-SUN. Zkus doinstalovat SUN-javu (baliky sun-java5/6-jdk/jre) a ten acrobat reader a melo by to ject.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky, moc se omlouvám, že tohle nebude k tématu Tvého článku, ale chtěla jsem ti nějak poděkovat za tvůj dlouhý komentář, který mě opravdu velice zaujal. Dlouho jsem nevěděla, jak ti na něj odpovědět, ale nejlepší asi bude, když ti řeknu, že jsem byla se svými myšlenkami trochu uzavřená svému okolí a vyřádit sem se mohla jen na svém blogu. Nepsala sem o svých známých ve zlém, ale nebylo mi příjemné, aby oni sdíleli mé myšlenky, když se o mé stránce dozvěděli. Moc ti děkuju za tvůj čas :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moje date se vyvedlo skvěle, možná bude i dnes pokračovat :-D. Moc děkuju za pochopení :-)..Na léto se těším, doufám, že bude jedno z nejlepších :-D

    OdpovědětVymazat
  10. KB internetové bankovnictví v ubuntu taky používám. Chtělo to dotáhnout javu a pdf reader to myslím nakonec vzalo, ale konfiguroval jsem to už hodně dávno.
    Z.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak uz jenom tri veci:-) Gratuluju:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Kuji :) To se casem vsechno poresi :)

    OdpovědětVymazat
  13. A co tak skusit wine, vdaka ktoremu spustis aj Woknacke aplikacie? ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Kuromaru: No, tohle je prave neco, co jsem nikdy nedelala a vsichni ostatni ano, achjo. :D Osobne mam obavy, ze by to neunesla moje 512 RAM. Je to pouze teorie, nikdy jsem to nezkusila, ale predpokladam, ze to bude po tehle strance dost narocne. Jelikoz o externim disku, RAMce, novem chlazeni atd. uz rok jen intenzivne premyslim a dosud jsem to nemohla realizovat, necham zatim i vsechny tyhlety napady spat :) Nemam uz na disku z Win vubec nic :O

    OdpovědětVymazat
  15. rionka: ano, s RAM by mohol byt problem :( tak tuto alternativu by som si nechal na tvojom mieste az na "upgrade" domaceho milacika (pocitaca). aspon bude zase o jeden dovod viac, preco tak urobit. ale ak je problem s peniazmi, tak by som si dal ako prvu prioritu RAMka a az potom disk, je pravda,ze ti asi robi problem, ze mas maly disk, ale ver mi, budes mat vacsie problemy s RAMkou.

    Oh moj boze, skoro nic som nenapisal a vyzera to byt take dlhe!

    PS: tvoj blog je velmi zaujimavy, za chvilu, ked sa prihlasim na moju Google RSS citacku, tak si ta pridam k odberu. + musel som pridat link na tvoj blog na ten moj, aj ked mi tam nikto nechodi :P

    OdpovědětVymazat
  16. Kuromaru :))) ja se dlouhych textu nebojim, ac je dnes IN necist.

    Dekuji za pochvalu!

    OdpovědětVymazat
  17. Kuromaru, rionka: WINE je zajímavej počin. Ale... Když jsem začínal na linuxu, tak mi z Woken moc chyběla Miranda IM. Tak jsem si řikal, vpoho, WINE to zařídí. Ne! Nakonec jsem si musel zyknout na Pidgina, jelikož Miranda pod WINE padala skoro rychlejc, než sem jí stíhal restarovat:-( Plnohodnotná náhrada je, pokud vim, stále v nedohlednu, a to má linux s Mirandou tolik společnýho:-(

    OdpovědětVymazat
  18. ad total commander: vytvor si ucet na abclinuxu a poloz dotaz a nebo proste hledej seznamy na googlu. Tech commanderu podobnych "total commanderu" existuje o *hodne* vic, nez ve tvem popisu. Spravny linuxak ale stejne nakonec pozna, ze jen nejlepsi MC.

    OdpovědětVymazat
  19. ucet na abclinuxu mam a uz davno :) a mc uz jsem take zacala pouzivat, ale obcas ztraci spojeni a spadne, takze pro pripojeni k ftp se mi zatim nejvic libi Filezilla (i kdyz to neni typicky souborovy manazer). samozrejme, ze muj popis neni vycerpavajici a ani byt nemel. co je to "spravny linuxak"? :)

    OdpovědětVymazat
  20. A vlastne jsem polovinu tech veci uz od lonskeho roku vyresila, mam novou bezjavovou banku a icq mi nechybi. Vlastne jsem nerozbehala jen ten scanner, ale to hlavne proto, ze na to ted nemam cas.

    OdpovědětVymazat