čtvrtek 3. června 2010

.když nevíte, co by

Asi to taky znáte. Venku je hnusně, doma je nuda. Celou dobu jste se těšili, až budete mít volno, ale nakonec nevíte, kam se vrtnout. Všem tvrdíte, že na nic nemáte čas, ale do hospody ani nikam mezi lidi se vám nechce a vlastně se do té práce skoro těšíte. Pro podobné situace se hodí soupis následujících hot tipů, abyste se nemuseli obracet k riskantnímu když nevíte, co by, vyzkoušejte drogy.

.horká vana
Hot tip číslo jedna. Vhodný zvláště do hnusného počasí, kdy je vám vnitřně i zvnějšku zima a cokoli "hot" je tedy namístě. Člověk hezky vypne, nalije si na sebe něco voňavého, co udělá pěnu a ještě se mu po tom dobře spí. Pěkně se k tomu hodí i další volitelné prvky, jako je dobrá knížka nebo kakajíčko. Ale nesmí vám spadnout do vany. I když je to stále lepší, než kdyby vám tam spadl fén.

.tvořivý záchvat
Poslední dobou to nemívám tak často, ale když už, tak pořádně. Pokud je ale aspoň trochu správná nálada, lze využít zpočátku otravný nudný den k výrobě šperku nebo dárku, kreslení či psaní strhujícího literárního díla (románu, povídky nebo aspoň blábolu na váš emoblog). Texty pochybného charakteru generuji v posledních letech skoro neustále, takže jako "hodnotnou" tvorbu vnímám spíš ty kresby a šperky. A občas se přihodí také nějaký ten webdresink :)

.literatůra
Čtete rádi? Tak to máte určitě u postele komín literatury, kterou jste dočetli - nebo plánujete dočíst. S klesajícím množstvím času se komín zvyšuje. Pak je řešením číst třeba cestou do práce, pokud tedy neřídíte nebo nejezdíte v emhádé jen v době, kdy je plné ožral či důchodců. Ne vždy je ovšem nálada číst, takže ve výsledku akorát taháte knihu v tašce a degenerují vám ramenní svaly. Proti nudě a otrávenosti je ale knížka ideál, číst něco dobrého pomůže snad vždycky.

.vtipný seriál

Ne vždycky je čas a chuť koukat na dlouhý film. Ale půlhodinová epizoda seriálu je tak akorát na to, abyste se u toho najedli a když je to zajímavé a vtipné, tak vám to spraví náladu a třeba se i zasmějete. No jestli tohle není výhodné, tak už nevím co, kurňa. Tipy: The Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Scrubs, Xena, Star Trek, Red Dwarf, Black Books...




.věci, které odkládáme
Myslím, že se to jmenuje prokrastinace. Jsou věci, které "bychom měli" udělat, ať už z vlastního přesvědčení nebo proto, že nám to bylo někým nařízeno, ale z nějakého důvodu se jim vyhýbáme. Třeba proto, že jsou velké, složité, časově náročné, moc komplikované nebo se jich normálně bojíme, protože jsme obavami zmítaní chcípáci. Takhle třeba už měsíc chodím kolem jednoho dlouhatánského překladu. Ale jsou i lidi, co takhle chodí třeba kolem nádobí :(

.pasivní a aktivní hudba
Hudba je jedna z nejohromnějších ohromností, které byly kdy vynalezeny. Správná hudba vás nakopne ke správné činnosti, u něčeho se dobře píše, u něčeho jiného se zase dobře kóduje :) Někdy mám též záchvaty hudebně-kreativní, což znamená, že opráším v koutě stojící nástroj, naposledy včera k ránu. Hudba na klávesový nesmysl je fajn, někdy bych chtěla umět ovládat i nějaký ten strunný, leč zatím neumím. Tvorba hudby, ale stejně tak i její poslech jsou skvělými ventily pro emoce. Nic "nejlepčího" ale nedoporučím, protože toho poslouchám hrozně moc a miluju desítky různých žánrů. Vždy záleží na náladě.

.beauty day
Narozdíl od horké vany má úlohu nikoli relaxační, ale mocně zkrášlovací. V každém Cosmopolitanu a Bravo Grilu se dočtete, že je to potřeba, abyste získali dobrý pocit a důvěru ve svou schopnost ulovit školního idola! Ne že by autorka tohoto blogu lovila školní idoly, ale vřele doporučuje věnovat jednou za čas hodinku např. péči o vlasy, mazání se různými voňavými nesmysly atd. Beauty day není procedurou striktně dámskou - znám chlapce, který před rande stráví hodinu v koupelně a poté vypadá skoro stejně. Jen strašlivě voní a vůbec mu nesmíte sahat na vlasy. Takže tak.

.ty všelijaké linuxy
Nechápali jste u předchozího odstavce, proč nechci školního idola? Protože takoví chlapci jsou obvykle úplně vymaštění a stejně by ani nevěděli, co jsou to ty linuxy (ježiš :) to už je skoro jak "ty internety" :)) Na disku mám asi desítku různých .iso live distribucí, třeba ten doporučovaný Sabayon a Zenwalk, takže až budu zas nadávat, že se mi vůbec nic nechce, můžu si nějakou pustit a napsat o tom zase článek. Zabere to tak hodinku, osahávání neznámého systému je zábavné a na konci si to třeba i někdo přečte, viz odstavec Literatůra.

.úklid starého spamu
Binec a staré věci nás vysávají podobně jako rozdělané a nedokončené projekty. Jsou to prostě černé díry, které se válí po podlaze a kradou energii. Mimo to, extrémy typu hromada ponožek a vlasů jsou prostě hnus. Na druhou stranu, zase nechci nikoho nabádat k tomu, aby to přeháněl. Tím, že si budete každé dvě hodiny freneticky pucovat monitor, aby na něm nebyla ani ťučka, se nezbavíte ani spamu, ani blbé nálady. Spíš si zaděláte na obsesivně-kompulzivní poruchu, takže pokud k tomu máte sklony, tento odstavec ignorujte a jděte si pro dobrou knihu :)

4 komentáře:

  1. Jo jo... já si většinou nechávám lehčí práci za odměnu po tý těžký :D

    Dělám to jak Čapek, když nemám co dělat, pracuji.

    PHATE

    OdpovědětVymazat
  2. ... nahodit nové ocásky na Hofy =D

    OdpovědětVymazat
  3. valeriue: ne, sorry. uz jsem tam tri mesice nebyla a jeste chvili si od toho chci odpocinout a nektere lidi vubec videt nechci. snad casem.

    OdpovědětVymazat
  4. Kakajíčko s fénem ve vaně mě rozesmálo :-D. Krásné, chro!

    OdpovědětVymazat